Sem v lete necestujte! Európsky dovolenkový raj vrie, domáci držia hladovku proti turistom

„Moja bieda, tvoj raj“ hlásajú heslá obyvateľov európskeho dovolenkového raja, ktorý je podľa nich pre masový turizmus na bode zlomu. Aktivisti tvrdia, že miestni sú nútení spať vo svojich autách, ba dokonca aj v jaskyniach.

12.04.2024 06:00
NEPOUZ, Gran Canaria, Kanárske ostrovy, pláž,... Foto:
Gran Canaria
debata

Obyvatelia Kanárskych ostrovov plánujú protesty a štrajky proti neustále sa stupňujúcemu turizmu. Domáci tvrdia, že neudržateľný prílev návštevníkov ničí život v dovolenkovom hotspote, píše Euronews.

V roku 2023 prilákalo súostrovie 14,1 milióna zahraničných návštevníkov, čo je pre skupinu ostrovov doteraz rekord. Niektorí hlásia, že obyvatelia spia v autách a jaskyniach kvôli stúpajúcim cenám domov.

Kanáre majú limit

Jedna aktivistická skupina na ostrove Tenerife naplánovala kvôli výstavbe dvoch nových hotelov dokonca hladovku.

Úrady zastavili práce na hoteloch La Tejita a Cuna del Alma v Puertito de Adeje na Tenerife pre porušenie životného prostredia, no výstavba sa nedávno obnovila.

Canarias Se Agota tiež plánuje usporiadať demonštrácie 20. apríla na Tenerife, v Gran Canarii, na Lanzarote a v La Palma pod heslom „Kanáriky majú limit“.

Video
Zdroj: TV Pravda

Prenájmy nebezpečné ako choroba

Ďalšou kľúčovou skupinou, ktorá stojí za plánmi protestov na celých ostrovoch, je Kanárske ostrovy sú vyčerpané.

Tenerife je podľa protestujúcich malý ostrov s obmedzenými zdrojmi. Cesty sú zavalené dopravou, dostávajú sa do havarijných stavov a hotely sú plné.

Cestovný ruch si vynútil zvýšenie cien prenájmov, kvôli čomu je bývanie pre mnohých miestnych obyvateľov nedostupné, a tak sa uchyľujú do jaskýň či žijú vo svojich autách.

Airbnb a Booking.com sú podľa ich slov ako rakovina, ktorá pohlcuje ostrov kúsok po kúsku.

had, plaz, pytón Čítajte viac Dovolenkový raj zamorili smrtiace hady. Úrady platia lovcov, odmenu majú podľa dĺžky plaza

800 000 ľuďom hrozí chudoba

Jedna miestna organizácia uviedla, že ostrovy sa „sociálne a environmentálne rúcajú“ pod tlakom masového turizmu.

Správa od Ecologists in Action varovala, že takmer 34 percent miestneho obyvateľstva – takmer 800 000 ľudí – je ohrozených chudobou alebo sociálnym vylúčením.

Záplavy dovolenkárov na Kanárskych ostrovoch vyvíjajú tlak aj na zdravotníctvo, odpadové hospodárstvo, zásobovanie vodou a biodiverzitu.

Odstrašujúce cedule

Obyvatelia sa okrem protestov uchyľujú aj ku kontroverzným praktikám – vylepili falošné plagáty a polepy, ktoré varujú turistov, že pláže sú uzavreté alebo preplnené.

V blízkosti obľúbených turistických miest na ostrove Lanzarote sa minulý mesiac objavili nápisy „Nevstupovať“, niektoré oblasti boli obohnané reťazou.

V blízkosti iných obľúbených atrakcií sa objavili antituristické graffiti s nápismi „Moja bieda, tvoj raj“ a „Turista, choď domov!“.

atacama Čítajte viac Nepomôžu ani všetky púšte planéty: Svetu dochádza piesok, miznú celé ostrovy San Sebastián, Španielsko, pláž, more, leto, dovolenka, palác, piesková pláž, opaľovanie, kúpanie Čítajte viac Nespokojná dovolenková destinácia surovo skreše počty turistov: Zakáže hotely
debata chyba
Viac na túto tému: #turizmus #kanárske ostrovy