K sklenenej vyhliadke v Chorvátsku vedie cesta smrti. Úchvatný výhľad až do Talianska ale stojí za to

Sklenenými chodníkmi a na prvý pohľad zimomriavky naháňajúcimi vysočiznými vyhliadkami sú nadšení najmä v Číne, kde takéto atrakcie vznikajú ako huby po daždi.

01.11.2023 06:00
skywalk Biokovo, vyhliadka, vyhliadková... Foto:
Skywalk Biokovo
debata

Známa vyhliadka Grand Canyon Skywalk sa týči vo výške 1 450 metrov aj v Arizone neďaleko rieky Colorado, na okraji bočného kaňonu v oblasti Grand Canyon West – konzolový most v tvare podkovy so skleneným chodníkom láka už od roku 2007 tisíce odvážlivcov, ktorí si chcú vychutnať pocit prázdna pod nohami.

Vedeli ste však, že podobným polkruhovým priehľadným chodníkom sa môže pochváliť aj chorvátska Makarská riviéra?

Vyhliadkovú plošinu so skleneným dnom, ktorá sa vznáša nad útesom vo výške viac ako 1,2 kilometra nad morom, nájdete v Prírodnom parku Biokovo. Je prvým skywalkom v Chorvátsku.

Rozhľadňa Nebeská šetnica má polkruhový tvar s priemerom 8,5 metra a spolu s plochými časťami vyčnieva za okraj skaly asi 11 metrov. Otvorili ho 1. júla 2020.

Skywalk Biokovo sa nachádza v oblasti Ravna Vlaška, v nadmorskej výške 1228 metrov, hneď vedľa infocentra na 13. kilometri cesty Biokovo.

Na vyhliadke sa nachádza aj geologický stĺp, ktorý poskytuje 3D pohľad na prierez horniny, ktorá tvorí Biokovo, s geologickým časovým diagramom a popisom typov hornín a ich veku.

Panoramatický výhľad na more a ostrovy

Vyhliadková plošina má rozmery 23 × 3 metre a ponúka úžasný výhľad na more a ostrovy. Počas slnečných dní zo skywalku dovidíte až do Talianska.

Prechádzka po priehľadnom sklenenom chodníku poskytuje tiež úchvatný pohľad z vtáčej perspektívy na okraj útesov Biokova.

Rozhľadňa je otvorená pre návštevníkov od 8. do 20. hodiny, ak teda chcete v lete pozorovať z nej západ slnka, bude naňho ešte priskoro. Jeseň je však na užívanie si večerných červených nebies ideálna.

Chorvátsko z dronu
Video
Zdroj: Pixabay.com

Bezpečnosť na prvom mieste

Vzhľadom na nestabilné geomechanické vlastnosti pôdy, blízkosť zlomových línií a zemetrasných zón a silné miestne vetry, bola pre hlavný nosný systém navrhnutá predpätá betónová konštrukcia, na ktorej sedí oceľová a sklenená konštrukcia. Podlaha vyhliadky je celá zo spevneného skla.

Vybudovanie vyhliadky Skywalk Biokovo bolo súčasťou projektu „Nový Adrion — podpora trvalo udržateľného využívania prírodného dedičstva Prírodného parku Biokovo“, financovaného z Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Operačného programu Konkurencieschop­nosť a súdržnosť 2014–2020.

Pár pravidiel

Po skywalku sa návštevníci musia pohybovať iba určeným smerom, maximálna dĺžka pobytu na sklenenej plošine je 10 minút.

Maximálny počet súčasne prítomných návštevníkov na presklenej plošine je 30.

Ako k skywalku

Na skywalk sa dostanete z Biokovskej cesty, ktorá sa začína pri vstupe do prírodného parku Biokovo, asi 6 kilometrov východne od Makarskej, a vedie na najvyšší vrch Sv. Jure (Sv. Juraj) v nadmorskej výške 1762 metrov, čo z nej robí najvyššie položenú spevnenú cestu v Chorvátsku.

Doprava po ceste Biokovo je na vaše vlastné riziko, čo mnohých vystraší – ide o úzku, ale spevnenú obojsmernú jednoprúdovú cestu, ktorá sa používa za zvláštneho režimu, pretože si na konto, žiaľ, pripísala aj niekoľko smrteľných nehôd.

Od rampy, kde sa kupujú lístky na skywalk, až po vyhliadku, je to 13 kilometrov, ale cesta trvá asi 30 až 40 minút.

Dubrovník, Chorvátsko
Dubrovník, Chorvátsko
+9Zo Záhrebu sa dá jednoducho presunúť k...
Dubrovník, Chorvátsko Čítajte viac Tešíte sa už na more? Pozor, tu je 21 dôvodov, prečo by ste (už nikdy) nemali dovolenkovať v Chorvátsku reštaurácia, pár, platba, platba kartou, karta, kreditka, debetka Čítajte viac Pivo za 1,8 eura, pizza od 7! Kde je najlacnejšie mesto Chorvátska? Lastovo, ostrov, Chorvátsko, more, leto, dovolenka, plávanie, Jadran, kúpanie, letná dovolenka, slnko, Čítajte viac A vy ho poznáte? Chorvátsky klenot sa ocitol na zozname „8 top európskych ostrovov, o ktorých ste nikdy nepočuli“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sklo #Skywalk #vyhliadka