Vážne poškodená? Bezpečnosť trasy na Rainerovu chatu musia posúdiť odborníci

To, či je vážne poškodený úsek červeno značeného turistického chodníka medzi Hrebienkom a Rainerovou chatou vo Vysokých Tatrách bezpečný, posúdia odborníci. Riaditeľ Správy Tatranského národného parku (TANAP) Pavol Majko potvrdil, že v stredu (8. 11.) by mali prísť situáciu skontrolovať a vyhodnotiť pracovníci Horskej záchrannej služby a Technickej univerzity v Košiciach.

07.11.2023 12:39
RAINER COTTAGE, HIGH TATRAS MOUNTAINS, SLOVAKIA... Foto:
Rainerova útulňa
debata

Chatár Peter Petras upozornil, že táto trasa je dôležitá najmä pre horských nosičov a je nevyhnutné, aby ostala zachovaná.

Aj za použitia dronov podľa Majka odborníci preskúmajú chodník i širšie okolie. „Mali by posúdiť aj rizikovosť skál nad chodníkom a sú zároveň kompetentní rozhodnúť, či je chodník bezpečný pre návštevníka, alebo nie. Univerzita v minulosti robila aj výskum v tejto oblasti, majú záznamy, ako sa sutiny v tých dolinách pohybujú. Budeme čakať na ich rozhodnutie a na samosprávu posielame žiadosť o vyhlásenie mimoriadnej situácie,“ uviedol Majko.

Pripustil, že sa táto trasa úplne uzatvorí a dôjde k jej sanácii. Všetko však podľa neho musia posúdiť kompetentní.

Rainerova chata Čítajte viac Poznáte príbeh najstaršej tatranskej chaty? Rainerku zrušili, no vstala z mŕtvych

Majko dodal, že chodník má v súčasnosti šírku približne jeden meter a dá sa po ňom prejsť, je však podstatne zúžený. Na mieste treba preto zvýšiť opatrnosť. Upozornil tiež, že trasa nie je prístupná pre vozíčkarov a rodiny s kočíkmi.

Na Rainerovu chatu vedú dve turistické trasy, patria medzi najvyťaženejšie v Tatrách a podľa Petrasa musia ostať obe zachované.

„Turisti si predĺžia cestu k nám o 20 minút cez Bilíkovu chatu a vodopády, pre nich to nebude zložité, ale nosiči by mali veľký problém nosiť tou spodnou trasou,“ skonštatoval.

Nie je to podľa neho prvýkrát, čo došlo k zrúteniu časti chodníka, vždy sa však našlo riešenie. „V Tatrách je objektívne nebezpečenstvo, ktorému sa nedá vyhnúť, že vplyvom snehu, vody, vetra spadne niečo na chodník, s tým sa jednoznačne musíme zmieriť,“ uzavrel dlhoročný horský nosič a chatár.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vysoké Tatry #Rainerova chata