V Toronte sa býva najlepšie, najbezpečnejšie mesto je Tokio, hovorí analýza

Bezpečné, pohodlné a príjemné pre život, s kvalitnými potravinami, relatívne dostupným bývaním a s vysokým životným štandardom – také by malo byť ideálne miesto. Podľa nezávislej analytickej a prognostickej skupiny The Economist Intelligence Unit (EIU) je takýmto mestom kanadské Toronto.

24.10.2015 07:00
Toronto, Kanada, mesto, odraz, mrakodrapy, voda, Foto:
Toronto
debata (1)

Podobné hodnotenie medzinárodnej poradenskej spoločnosti Mercer vynieslo pred časom prvenstvo Viedni, rakúska metropola zabodovala v hodnotení už šiestykrát po sebe.

Aj keď EIU nevyhlásila rebríček, Toronto uspelo vo viacerých oblastiach nadpriemerne dobre. V indexe celkovej bezpečnosti svojich obyvateľov aj návštevníkov skončilo ôsme a pokiaľ ide o „obývateľnosť“, umiestnilo sa na štvrtom mieste.

Toronto sa mimo prvej desiatky umiestnilo len v jednej kategórii – nákladoch na bývanie a život. Podobne draho je aj v Londýne a v juhokórejskej metropole Soul.

Čo sa týka celkovej kvality života a dostupnosti, vysoko zabodovalo austrálske Melbourne a v bezpečnosti potravín môžu obyvatelia dôverovať Hongkongu.

Báť sa netreba v Austrálii, mýty búra aj New York

Suverénne najbezpečnejším mestom sveta je japonské Tokio. Napriek tomu, že v ňom žije 30 miliónov ľudí a je jedným z najväčších na planéte, polícia musí riešiť len veľmi málo prípadov kriminality a násilia. V tradične usporiadanej spoločnosti má Japonsko jednu z najnižších mier vrážd, rovnako ako drogovo závislých. Na treťom mieste v rebríčku najbezpečnejších miest kraľuje japonská Osaka.

Druhým najpokojnejším je Singapur. Spolu s ďalšími mestskými štátmi Monakom a Vatikánom sa môže pochváliť veľmi nízkou kriminalitou. V roku 2012 tam zaznamenali 80 dní po sebe, keď sa neudiala ani jediná krádež či lúpež.

Najbezpečnejším európskym mestom je Štokholm. Možno aj preto, že patrí medzi 10 najbohatších regiónov kontinentu v prepočte HDP na obyvateľa. Každoročne sa tu tiež udeľujú Nobelove ceny za literatúru, medicínu, fyziku, chémiu a ekonómiu, o ktoré sa však žiaden laureát nestrachuje.

Ľudia sa nemusia o svoj majetok či zdravie obávať ani v Amsterdame. Napriek liberálnemu postoju k drogám a obchodu s erotikou patrí medzi top 5 najbezpečnej­ších miest.

Do Austrálie kedysi Británia vysídľovala svojich zločincov a kriminálnikov, dnes patrí región k najpokojnejším a dokonca predčil aj samotný Londýn.

Bezpečný je tiež švajčiarsky Zürich a jeho relatívne malá populácia s tučnými bankovými kontami. Možno práve vďaka vysokej kvalite života je tu nízka kriminalita.

Druhým austrálskych zástupcom v rebríčku je Melbourne. Mesto má tiež vysoké skóre v kvalitnej zdravotnej starostlivosti, vzdelávaní a infraštruktúre.

Azda pre niekoho prekvapivo získal vysoké hodnotenie aj New York. Napriek povesti nebezpečných štvrtí ako Bronx či Brooklyn, násilná kriminalita tu od roku 1990 klesá. Vlani dokonca zaznamenali najnižší počet vrážd od roku 1963.

Zdroj: Independent.co­.uk, Theglobeandma­il.com

Top 10 miest pre život podľa EIU:

Toronto, Kanada
Montreal, Kanada
Štokholm, Švédsko
Amsterdam, Holandsko
San Francisco, USA
Melbourne, Austrália
Zürich, Švajčiarsko
Washington, D.C., USA
Sydney, Austrália
Chicago, USA

Top 10 najbezpečnejších miest:

Tokio, Japonsko
Singapur
Osaka, Japonsko
Štokholm, Švédsko
Amsterdam, Holandsko
Sydney, Austrália
Zürich, Švajčiarsko
Toronto, Kanada
Melbourne, Austrália
New York, USA

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rebríček #Toronto #Tokio