Kam môžete letieť z Bratislavy priamo a lacno? Opäť radí skúsený cestovateľ Aleš

Nedávno som písal o troch destináciách, ktoré sa dajú navštíviť z bratislavského letiska – a to priamymi a navyše nízkonákladovými letmi, čo je skvelé.

12.04.2017 07:00
debata (4)

Dal som vám tipy na Belgicko, Írsko a Grécko, kde je toho veľa čo obdivovať.

Aj tento raz som pre vás vybral zaujímavé miesta, kam sa dá z Letiska M. R. Štefánika dostať rýchlo a lacno.

Doprajte si zábavu, kultúru a eleganciu vo Francúzsku; objavte gastronomické špeciality a športové lahôdky v Taliansku; užite si trocha klasiky, histórie a opäť športu v Anglicku. Pripútajte sa, vzlietame!

Paríž

Mesto, ktoré pozná každý: pre mnohých perla Európy, pre iných presný opak. Faktom však je, že v metropole Francúzska sa dá na mnohých miestach zažiť veľa pekných chvíľ.

Paríž Foto: Aleš Tvrdý
Paríž, Víťazný oblúk, Champs Elysees Paríž

Ak fandíte romantickým prechádzkam v starých uličkách, môžete sa v ich spleti schválne zatúlať, aby mal váš deň s partnerom o niečo zaujímavejší odtieň a kus napätia pri hľadaní cesty späť.

Alebo si len tak posedieť na schodoch pod majestátnou bazilikou Sacré-Cœur a sledovať mesto rozprestierajúce sa pod ňou tiež nie je zlá voľba.

Eiffelova veža – pre väčšinu pupok Paríža, no pre iných len kopa železa. Jeden z najznámejších výrokov hovorí, že najkrajší pohľad na ňu je z jej vrcholu. Prečo? Lebo ju odtiaľ nevidieť. Či sa vám Eiffelovka páči, či nie, je na vás. Presuňme sa ďalej.

Popri jednom z ramien rieky Seina sa dostaneme k rozprávkovej katedrále Notre-Dame, ktorej prehliadka je pri návšteve Paríža takmer povinnosťou.

Ak ste milovníkmi umenia, rozhodne neobíďte múzeum Louvre, kde si v dokonalej tlačenici môžete na vlastné oči prezrieť fenomenálnu Monu Lízu s jej tajomným úškrnom. Kto vie, čo by povedala na kontroverzné sklenené pyramídy na múzejnom nádvorí…

Paríž Foto: Aleš Tvrdý
Paríž, Louvre Paríž

V prípade, že máte radšej modernú architektúru, vyberte sa do časti mesta La Défense. Tu dostali zelenú betónovo-sklenené „nádhery“, ktoré akoby ani neboli súčasťou Paríža, aký poznáme z romantických filmov.

Na jednej z najznámejších ulíc nie len Paríža, ale celého sveta – Avenue des Champs-Élysées – sa bude cítiť takmer každá žena ako bohyňa. Stačí, že si predstaví samu seba v niektorej zo scén slávnych filmov, ktoré sa tu natáčali.

A ak sa vám z toľkej histórie zatočí hlava, treba to doraziť. Doslova. Jedinečné atrakcie a zábavu na kolotočoch zažijete na okraji Paríža v slávnom Disneylande.

Miláno a okolie

Základňou nízkonákladových leteckých spoločností sa stalo letisko v Bergame neďaleko Milána. Pravdupovediac v tomto malom mestečku sa vždy zastavím radšej, ako v samotnom Miláne. Jeho krásne staré centrum, ktoré sa rozprestiera na návrší, je priam dokonalým miestom pre oddych.

Bergamo Foto: Aleš Tvrdý
Bergamo Bergamo

Počas výletu do Lombardska odporúčam zaradiť do itinerára aj Monzu, mestečko, ktoré leží 15 kilometrov severne od Milána. Najmä milovníci najrýchlejších a zrejme aj najprestížnejších pretekov monopostov budú vedieť, prečo. Nachádza sa tu totiž známy pretekársky okruh, na ktorom jazdí F1.

Miláno Foto: Aleš Tvrdý
Miláno, Milánsky dóm Miláno
Miláno Foto: Aleš Tvrdý
Miláno, AC Miláno, Miláno
Miláno Foto: Aleš Tvrdý
Miláno, futbalový štadión Miláno

A športu sa nevyhnete ani v samotnom Miláne. Môžete si tu vychutnať atmosféru kvalitného futbalu, na štadióne San Siro sídlia dva svetové veľkokluby: Inter Miláno a AC Miláno. Aký úžasný zážitok je sledovať najpopulárnejší šport sveta v plnom 80-tisícovom kotli, zrejme netreba opisovať.

Ak však nepatríte medzi nadšencov športu, ani veľkých miest, zamierte do neďalekého mest Brescia, z ktorého je to na skok k dvom krásnym jazerám Garda a Iseo a do vysočizných Álp.

Londýn

Ísť či neísť? To je otázka! Skrsla síce v mojej hlave, ale aj Shakespeare by určite so mnou súhlasil, že do Anglicka sa oplatí cestovať. Nie len za prácou, ale aj za históriou, ktorá je doslova kráľovská.

Londýn Foto: Aleš Tvrdý
Londýn, červené dvere, tehlový dom Londýn

Dokonale upravené parky v kombinácii s krásnymi budovami nadchýnajú státisíce návštevníkov. Niet divu, že mesto sa stalo námetom či dejiskom aj mnohých filmov.

Aj keď u nás má Anglicko povesť krajiny so suchým humorom, mňa napríklad Mr. Bean vždy presvedčí o opaku. Ozaj, na potulkách britskou metropolou ho možno aj stretnete.

Londýn Foto: Aleš Tvrdý
Londýn, britský parlament, Big Ben, Houses of Parliament, Westminister Londýn

A ak som hovoril, že v Taliansku si môžete pozrieť kvalitný futbal, v Anglicku si vychutnáte priam ódu na futbal – v Londýne totiž sídli niekoľko najlepších klubov.

Teraz už stačí nájsť len dobrého parťáka, s ktorým sa vyberiete na výlet, pohľadať letenky na pár dní a užiť si to, čo svet ponúka.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlo #let #cestovateľ #letisko M. R. Štefánika