National Geographic: Správa o delfínovi v Benátkach je lož. Takto fáma vznikla

Problém s dezinformáciami okolo pandémie spôsobenej koronavírusom sa zrejme netýka len alarmujúcich zverejnení alebo spôsobov boja proti nákaze, ale aj pozitívnych tvrdení.

21.03.2020 16:25
Benátky, Taliansko, gondoly Foto: ,
Benátky stíchli a voda v kanáloch sa vyčistila. Delfíny však nepribudli.
debata

Časopis National Geographic uviedol na svojom webe, že nepravdivé sú aj správy o „návrate“ labutí do kanálov v Benátkach či o návšteve delfína v tamojších vodách. Manipulatívne príspevky mali na sociálnych sieťach aj u tradičných médií masívne ohlasy. Nepravdivú správu sme pôvodne zverejnili aj na našom portáli.

To, že v dôsledku ochromenia turistického ruchu je voda v benátskych kanáloch priezračnejšia, je súdiac podľa reportáží agentúry a ďalších médií pravdivá informácia. Video s delfínom, ktoré vraj vzniklo v severotalianskom meste, sa v skutočnosti nakrútilo v Cagliari na Sardínii, teda stovky kilometrov od Benátok.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Dolphins in Venice

Príspevok, ktorý zdieľa Ernesto Russo (@ernestorussoph),

Podobné je pozadie fotografie, ktorá mala dokazovať „návrat“ labutí do mesta, ktorého ulice a námestia sú bežne plné turistov, avšak teraz zívajú prázdnotou.

Príspevok na Twitteri užívateľky „ikaveri“, v ktorom sa snímka objavila, nazbieral už viac ako 280.000 zdieľaní a milión „lajkov“.

Fotografia však nebola zhotovená v centre Benátok, ale na neďalekom ostrove Burano, uviedla investigatívna skupina Bellingcat.

Tam sú labute podľa National Geographic celkom bežným úkazom. „Ten tweet bol jednoducho o tom zdieľať niečo, čo mi v týchto chmúrnych časoch prinieslo radosť,“ povedala autorka spomínaného príspevku, ktorá žije v Indii.

Zdieľané fotografie vraj zaznamenali na sociálnych sieťach veľký ohlas a rozhodla sa ich ďalej šíriť, pôvodný tweet po upozornení od novinárov neodstránila.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Martin Ahlquist (@martin.ahlquist),

„Tieto správy o triumfe prírody v krajinách ťažko zasiahnutých novým koronavírusom dosiahli státisíce retweetov. Stali sa hitom na Instagrame a TikToku. Dostali sa do titulkov spravodajstva,“ zhŕňa obrovský dosah dezinformácií o zvieratách National Geographic.

Ani slony

Spomína pritom aj ďalšiu senzačnú správu, podľa ktorej do dedinky v čínskej provincii Jün-nan „vnikla“ skupina slonov, „zatiaľ čo ľudia obmedzujú spoločenský život“.

„Hoci slony v poslednom čase skutočne raz dedinkou v Jün-nane v Číne prešli, ich prítomnosť nie je abnormálnou záležitosťou, zároveň to neboli slony zachytené na šíriacich sa snímkach,“ dodáva web.

Sociálna psychologička pôsobiaca na Stanfordskej univerzite Erin Vogelová vidí za šírením podobného obsahu honbu za „lajkami“ a pozitívnymi komentármi, ktoré „nám dávajú okamžitú sociálnu odmenu“.

Nepravdivé príbehy tohto druhu ale môžu v konečnom dôsledku pri súčasnej ošemetnej situácii posilniť nedôveru v spoločnosť. Zistenie, že dobrá správa nie je skutočná, môže byť ešte viac demoralizujúce, než takúto správu vôbec nezaznamenať, myslí si Vogelová.

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Benátky #koronavírus