Benátky spomínajú na druhé najhoršie záplavy. Mesto konečne zachráni Mojžiš

Talianske Benátky sužujú každoročne od jesene do jari záplavy, takzvaná acqua alta (vysoká voda). Pred rokom, 12. novembra 2019, pri prílive dosiahla až 1,87 metra, čo bolo najviac od najhorších záplav z roku 1966, keď miestne úrady namerali 194 centimetrov.

12.11.2020 08:00
Benátky, záplavy Foto:
Turistka sa ponorená po pás vo vode snáží prejsť námestím. Archívne foto.
debata

Po výdatných dažďoch vlani v novembri zaplavilo 80 percent mesta. Voda sa dostala do kaviarní, obchodov, ale tiež do baziliky svätého Marka, teda hlavného kostola tohto turistami obľúbeného mesta.

Na rovnomennom námestí bolo vyše metra vody. V uliciach voda vyplavila na breh vodné taxíky aj takzvané vaporetta, lode, ktoré slúžia v meste ako verejná doprava.

Starosta mesta vtedy vyhlásil stav núdze a požiadal o pomoc taliansku vládu, ktorá v prvej fáze uvoľnila na pomoc Benátkam sumu 20 miliónov eur.

Starosta Benátok takisto opätovne vyzval na urýchlené spustenie dlho budovaného projektu Mojžiš, systému podvodných bariér, ktoré majú mesto chrániť pred záplavami počas prílivu.

Systém sa začal budovať pred 17 rokmi, ale kvôli sporom s ekológmi či korupčnom aféram sa výstavba pretiahla a bariéry slávnostne otestovali až tento rok v júli. Zábrany sú koncipované proti prílivu vysokému až tri metre.

debata chyba
Viac na túto tému: #Benátky #záplavy