Benátky dostanú novinku: 500 rokov stará budova sa stáva globálnym centrom pre sociálne účel

Významná benátska budova Procuratie Vecchie (Stará prokuratúra) na Námestí svätého Marka sa otvára verejnosti po rozsiahlych päťročných rekonštrukčných prácach pod vedením architektov z David Chipperfield Architects Milan. Verejnosti sa tak odhalí dedičstvo budovy, ktoré získa nový medzinárodný spoločenský účel. Nad touto iniciatívou prevzali záštitu talianske ministerstvá kultúry a cestovného ruchu.

08.04.2022 11:55
debata

Viac ako 500 rokov stará budova, ktorá sa tiahne pozdĺž celej severnej strany námestia, bude po prvýkrát otvorená pre verejnosť a stane sa domovom iniciatívy spoločnosti Generali s názvom The Human Safety Net, ktorej cieľom je podporiť potenciál ľudí žijúcich v zraniteľných podmienkach, aby mohli zlepšiť životné podmienky svojich rodín a komunít. Na treťom poschodí sa nachádza výstava „Svet potenciálu“, ktorej kurátorkou je Orna Cohen z Dialogue Social Enterprise.

Výstava návštevníkom ponúka možnosť oboznámiť sa s organizáciou The Human Safety Net, jej účelom a prácou so znevýhodnenými komunitami v 23 krajinách sve­ta.

Na druhom konci budovy sa nachádza nová moderná sála, v ktorej sa budú konať medzinárodné sympóziá, kongresy a podujatia, ktorých hlavným cieľom je udržateľnosť.

Bude to miesto, kde sa bude posilňovať globálna diskusia o otázkach, ktorým sa venuje organizácia The Human Safety Net: rozvoj detí v ranom veku, rodičovstvo, sociálny vplyv, inklúzia a sociálne podnikanie.

V srdci tretieho poschodia sa nachádza pracovný priestor, v ktorom sa môžu stretávať tímy The Human Safety Net, ich partneri z mimovládnych organizácií, účastníci programov a dobrovoľníci, ktorí spolupracujú na spoločnom cieli.

„Znovuotvorenie budovy Procuratie Vecchie predstavuje historický moment pre miestnu aj medzinárodnú komunitu. Stáva sa domovom našej iniciatívy The Human Safety Net a bude miestom dialógu hlavných sociálnych výziev súčasného sveta, ako aj inšpiráciou pre návštevníkov k tomu, ako pomôcť rozvinúť potenciál ľudí žijúcich v zraniteľných podmienkach. Táto svetoznáma budova tak aj po piatich storočiach odráža časť pôvodného poslania prokuratúry: pomáhať najslabším v spoločnosti. Priestor je otvorený pre všetkých, ktorí plne podporujú projekt, ktorého cieľom je urobiť z Benátok svetové hlavné mesto udržateľnosti,“ povedal generálny riaditeľ Skupiny Generali Philippe Donnet.

„Sme vďační Generali a mestu Benátky za to, že nám poskytli výnimočnú príležitosť pracovať na Procuratie Vecchie. Oprava, opätovné zjednotenie a prispôsobenie mnohých vrstiev tejto historickej štruktúry bolo veľmi komplexnou a obohacujúcou výzvou, ktorá nás znovu spojila so silou architektúry ako fyzickej substancie aj ako procesu spolupráce. Tešíme sa, že sa budova opäť začlení do koloritu mesta a podporí Benátky ako miesto plné aktivít a inovácií,“ doplnil Sir David Chipperfield.

Budova Procuratie Vecchie bude pre verejnosť otvorená od stredy do pondelka (10.00 – 19.00 h, posledný vstup o 18.00 h).

Informácie pre návštevníkov sú k dispozícii na https://www.thehumansafetynet.org/…dofpotential. Polovica z ceny každej vstupenky bude venovaná programu The Human Safety Net podľa výberu každého návštevníka.

Benátky, karneval, masky, Námestie svätého Marka, Taliansko, kostýmy Čítajte viac Hotelieri v Benátkach rozdávajú hosťom vodné pištole. Dôvod neuhádnete!
debata chyba
Viac na túto tému: #Benátky