Pokračovanie článku: Víkendová chata? Tieto slovenské a české zámky si môžete kúpiť. Cenovky vás prekvapia

Zaujímavé nehnuteľnosti sú na predaj aj na Slovensku. Na realitnom portáli je v ponuke napríklad renesančný kaštieľ zo 17. storočia v obci Vlková pri Kežmarku. Budova sa pýši empírovou fasádou z roku 1830 a je národnou kultúrnou pamiatkou.

V kaštieli žila rodina Wielandovcov, ktorá pochádzala z Nemecka. V januári 1945, počas druhej svetovej vojny, sa kaštieľ stal sídlom štábu Československého armádneho zboru, neskôr tu zriadili v kancelárie, školu a sídlil tu aj obecný úrad. Spustnutá budova s priľahlými pozemkami je dnes v ponuke za 149 000 eur.

Treba však pripomenúť, že tento kaštieľ sa predáva už niekoľko rokov a problém robí práve jeho status národnej pamiatky, takže pamiatkari budú mať na budúceho majiteľa, ktorý sa bude chcieť pustiť do rekonštrukcie, vysoké nároky.

Neďaleko Veľkého Krtíša, v obci Želovce, sa zasa predáva barokový kaštieľ rodiny Zichyovcov z roku 1772. Aj tento architektonický skvost je národno-kultúrnou pamiatkou zapísanou v Ústrednom zozname pamiatkového fondu.

Počas vojny slúžil kaštieľ ako nemocnica pre nemecké vojsko, v ďalších rokoch tu sídlila poľnohospodárska škola, internát, učebne a telocvičňa.

Na cene sa majitelia plánujú so záujemcom dohodnúť.

Na predaj je aj klasicistický kaštieľ postavený v druhej polovici 18. storočia v Jaklovciach v gelnickom okrese. Pôvodne slúžil ako rodinné sídlo jednej z vetiev grófskeho rodu Csákyovcov. Dnes je zapísaný v zozname Národných kultúrnych pamiatok a nový majiteľ bude môcť na jeho obnovu čerpania dotácie.

Pôvod kaštieľa Vranovo, ktorý stojí v Palúdzke, mestskej časti Liptovského Mikuláša, siaha do roku 1500, v 17. storočí sa stal pohodlnou šľachtickou rezidenciou v renesančnom štýle. V kaštieli sa vystriedalo niekoľko šľachtických rodov, pred svojou popravou tu dokonca väznili aj legendárneho zbojníka a Juraja Jánošíka. Kaštieľ Vranovo istý čas fungoval ako múzeum, dnes ho nový vlastník získa za 999 000 eur.

Krym, Lastovičie hniezdo, zámok, Gaspra Čítajte viac Jaltu založili Gréci, Lastovičie hniezdo zamilovaný nemecký barón. Krym stovky rokov vítal smotánku katarínka, ruiny, kostol, Čítajte viac Katarínka – Planinka: Z kláštora do kaštieľa nádherným lesom Orth an der Donau, zámok, hrad, zámok Orth Čítajte viac Na cestičke smrti pri zámku Orth môžete vidieť aj zdochlinu

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zámok #kaštiel #predaj nehnuteľnosti