Nazrite do pompejských spální: Výstava erotického umenia odhalí, čo sa dialo za dverami

Mesto, ktoré poznáme vďaka jeho zničeniu a zachovalým pozostatkom po výbuchu sopky Vezuv v roku 79, odkrylo svoju ďalšiu tvár. Nová výstava s názvom „Umenie a zmyselnosť v domoch Pompejí“ pozostáva zo 70 provokatívnych malieb, sôch a inak zobrazenej erotiky.

01.06.2022 07:00
debata (2)

Výstava, ktorá bude otvorená do januára 2023, našla svoj domov na obrovskom 66-hektárovom archeologickom nálezisku a odhaľuje artefaktory, ktoré predtým ešte verejnosť nevidela.

Expozícia zahŕňa maľby z pompejského lupanaru (nevestinca), ktoré zobrazujú sexuálne akty, z ktorých si zákazníci mohli vybrať.

Je tu aj zreštaurovaná stropná freska nahej Ledy, kráľovnej Sparty, s labuťou na lone, ktorá zobrazuje boha Dia.

Len s bezchybným morálnym profilom

Organizátori uviedli, že mnohé z erotických nálezov boli buď objavené počas nedávnych výkopových prác, alebo boli tajne uložené v Neapole na príkaz kráľa Karola VII., neapolského panovníka, ktorý pôvodne zaplatil vykopávky v Pompejách. Vidieť ich mohli len tí, ktorí boli morálne dôveryhodní.

Teraz si zobrazenia môže pozrieť každý, kto si kúpi lístky na výstavu.

V cene vstupného (od 16 eur pre dospelého) je aj pohľad na obrovský penis boha Priapeho, ktorým sa pýši jeho socha umiestnená hneď pri vchode.

Umelecké dielo však nemalo vzbudzovať vášne, ale podľa riaditeľa Archeologického parku Pompeje Gabriela Zuchtriegela šlo o symbol plodnosti, aký sa bežne nachádzal v átriách súkromných ​​domov.

Medzi ďalšie zaujímavé exponáty patria dva medailóny, ktoré sa našli na štvorkolesovom rímskom voze, aký používali významné nábožné ženy. Oba zobrazujú šantiace satyry a nymfy.

„V dnešných časoch pandémie a vojny sa táto výstava snaží byť ódou na nepominuteľnosť krásy,“ povedal Zuchtriegel počas otvorenia výstavy.

Prehliadka prevedie návštevníkov dokonalým pompejským domovom a umožní im vidieť, kde bývala zmyselná krása vystavená.

Sú tu intímne a erotické scény prevzaté z cubicula (spální) vily Carmiano aj cyklus vyblednutých obrazov, ktoré zobrazujú muža a ženu pri pohlavnom styku – o ktorých sa predpokladá, že sa používali ako názorný úvod do gréckej erotickej literatúry.

A čo deti?

Návštevníci tu nájdu aj svietnik v tvare mladého muža, ktorý bol vystavený v triklíniu (jedálni).

zmrzlina Čítajte viac Nedajte sa nachytať! Zákonodarcovia plánujú pokutu 10 000 za zmrzlinu 'plnenú' vzduchom

Pri toľkej explicitnej erotike však vyvstáva otázka, či je výstava vhodná pre rodiny s deťmi. Tím myslel aj na ne.

„Táto téma sa môže zdať náročná, ale v Pompejách je všadeprítomná, takže ju treba deťom vysvetliť tak či onak,“ hovorí Zuchtriegel.

Cieľom detského sprievodcu s názvom Kentaurovia z Pompejí je skutočne vysvetliť túto tému podľa kentaura zvaného Mares, ktorý sa snaží nájsť si partnerku. Detský sprievodca vykresľuje niekoľko ústredných postáv, ktoré sú známe z starovekej mytológie, vrátane Ariadny, Dionýza a Narcisa.

Sicília, Etna, sopka, Taormina, ostrov, večer, dovolenka, leto, noc, Čítajte viac Ďalší taliansky raj predáva domy za 1 euro. Bonus? 110 % na renováciu tropická pláž, Indonézia, Bali, dovolenka, cestovanie, leto, lode, more, člny Čítajte viac Taliansko zhabalo ruským oligarchom vily a jachty za 143 miliónov. Pozrite sa na ne! Friuli, Taliansko, most, kamenný most, dedina, domy, rieka, potok Čítajte viac Taliani vynašli dokonalý Covid hotel. Úplnou náhodou a už pred 30 rokmi

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #erotika #Pompeje