Dedina zo 16. storočia sa premenila na jedinečný hotel, obnova trvala vyše 30 rokov

Dedinka Kapsaliana zo 16. storočia, ktorá sa rozprestiera v Rethymne na Kréte, sa premenila z pustého miesta na unikátny hotel.

21.10.2022 06:00
Kapsaliana, Kréta, dedina, kostol, chrám, zvon,... Foto:
Kapsaliana
debata

V čase benátskej okupácie bola Kapsaliana súčasťou kláštora Arkadi. Následne zohrala kľúčovú – hrdinskú a dramatickú – úlohu počas vojny za nezávislosť.

Okolo roku 1600 tu vyrástla malá kaplnka zasvätená archanjelovi Michalovi a začala sa budovať aj osada.

V roku 1763 sa Filaretos, opát kláštora Arkadi, rozhodol postaviť v tejto oblasti mlyn na olivový olej, pretože pôda a morfológia ho predurčujú na pestovanie.

Olivy boli v tom čase základom výživy a používali sa pri náboženských obradoch. Okrem toho semená fungovali ako zdroj svetla a tepla.

tanec, stužková, ples Čítajte viac 35 rokov po: Pozrite sa, ako dnes vyzerá hotel z filmu Hriešny tanec

Čoraz viac ľudí prichádzalo pracovať do mlyna a stavalo si okolo neho domy. Osada prekvitala a Kapsaliana bola na svojom vrchole domovom trinástich rodín a päťdesiatich obyvateľov, spolu s mníchom, správcom kláštora Arkadi.

Osada však po 2. svetovej vojne postupne upadala, keďže mlyn – zdroj ich života na viac ako 200 rokov – zatvorili v roku 1955.

Keď architekt Myron Toupoyannis objavil toto miesto v 70-tych rokoch, bývalo tu len sedem ľudí. Toupoyannis, ktorý sa aj profesne sústredil na obnovy podobných osád, sa do čara Kapsaliany zamiloval a rozhodol sa jej vdýchnuť nový život.

Toupoyannis sa po návšteve mnohých umne zrekonštruovaných dedín v Taliansku a Francúzsku rozhodol kúpiť v Kapsaliane pár rozpadávajúcich sa domov, aj keď v tom čase to bolo skôr intuitívne rozhodnutie ako nejaký podnikateľský plán.

Časom však jeho vízia nadobudla konkrétnejšie rysy. Prvoradým záujmom architekta bolo naplniť dedičstvo a ducha krajiny a múdrosť miestnej ľudovej architektúry.

Reštaurátorské práce boli namáhavé a zdĺhavé a v ceste mu stáli aj ďalšie prekážky, časové a finančné obmedzenia.

V roku 2008 však nakoniec otvoril hotel Kapsaliana Village svoje brány a privítal prvých návštevníkov. Ich ohasy boli viac než nadšené, no tvorca nezaspal na vavrínoch.

Hotel Kapsaliana Village je nikdy sa nekončiacou prácou. Tvorí ho dynamická komunita, ktorá sa neprestáva vyvíjať a neustále sa hosťom ponúkať jedinečné zážitky. Je tiež členom Historic Hotels of Europe.

Šanghaj, Čína Čítajte viac Otvorili najvyšší hotel sveta. Teda... možno. V čom je háčik? dubaj, cestovanie, more, mrakodrapy, pláž Čítajte viac Čo ponúka 7-hviezdičkový hotel? Dá sa prekonať 5 hviezd a posunúť hranicu luxusu?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Kréta