Najmilší Európania žijú na severe a západe. Stred a východ sa do rebríčka ani nedostal

Krásna architektúra, čarovná príroda, dobré počasie, skvelé jedlo, kultúra - to sú určite dôležité atribúty, podľa ktorých si turisti vyberajú dovolenky. No o celkový dojem sa postará aj atmosféra a správanie domácich, nevrlosť, či naopak srdečnosť je tou povestnou čerešničkou na torte, ktorá dokáže pokaziť, ale aj priviesť k dokonalosti.

29.11.2022 06:00
debata (1)

Cestovateľský magazín Condé Nast Traveler vo svojom pravidelnom výbere Readers’ Choice Awards zverejnil Najpriateľskejšie mestá v Európe roku 2022.

Na prvé miesto zaradil pôvabný španielsky San Sebastián, ktorý je známy vo svete gurmánov svojou baskickou kuchyňou. „Avšak práve ľudia – možno trochu zatienení svojimi dokonalými chuťovými pohárikmi – sú podľa našich čitateľov oficiálne najpriateľskejší v Európe,“ vychválil magazín mesto.

Na druhú priečku umiestnil stredoveké belgické Bruggy známe kanálmi, „perníkovými“ chalúpkami a rušnými barmi. „Hlavné mesto Západného Flámska víta všetkých, ktorí navštívia veľký prístav, a dá príležitosť na pokojné objavovanie mesta po vode a dláždených uličkách lemovaných obchodmi s čokoládou a bonboniérami – plus ponúka priateľskú atmosféru,“ píše CNT.

Dubrovník, Chorvátsko
Dubrovník, Chorvátsko
+4Dubrovník, Chorvátsko

Tretí je islandský Reykjavík a jeho okolie, ktoré láka na príjemnú atmosféru v teplých, žiarivo modrých a bublajúcich prírodných kúpaliskách. „A mimo vody je tu nespočetné množstvo múzeí venovaných fascinujúcej vikingskej histórii ostrova, ako aj kreatívna (a občas nezvyčajná) gastronomická scéna a množstvo nepredvídateľných islandských hotelov,“ opisuje magazín.

Rebríček je mimoriadne výpovedný, lebo ho nezostavovali odborníci od stola, ale samotní čitatelia, teda cestovatelia svojím hlasovaním.

Pri hlasovaní sa okrem prívetivosti zohľadňovalo mnoho faktorov, vrátane histórie, architektúry a umeleckej scény, ako aj gastronomickej ponuky. Mestám sa potom prideľovalo percentuálne skóre predstavujúce celkovú priemernú úroveň spokojnosti.

Na 12. mieste sa v silnej konkurencii presadil chorvátsky skvost, ktorý je známy po celom svete – Dubrovník. CNT píše o ňom ako o súrodencovi známeho Splitu.

"Mesto so starým centrom lemovaným kamennými hradbami zo 16. storočia a vždy pohostinnými občanmi si zaslúži návštevu. Nákupné ulice pre chodcov, baroková architektúra (najmä kostol sv. Blažeja) a, samozrejme, trblietavé azúrové morské pozadie, pomáhajú navodiť éterickú atmosféru,“ napísal Condé Nast Traveler.

V rebríčku sa objavili aj slávne južanské ale i severské mestá ako Kodaň, Porto, Dublin, Oslo, Lisabon, Štokholm, Amsterdam a Atény.

stanica, muž, kufor, cestovanie Čítajte viac Tu je rebríček najsilnejších pasov sveta (ovplyvnený vojnou na Ukrajine). Kde sú slovenské? Šibenik, Chorvátsko, more, leto, letovisko, lode, chrám Čítajte viac Inst@inšpirácia: Takto ste Chorvátsko ešte nevideli, pozrite si unikátne zábery najkrajších miest čočík mall.tv Čítajte viac Majstri fejkov! Čočík sa bol pozrieť v kópii Hallstattu. Je tu menej Číňanov ako v tom skutočnom

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #priateľstvo #turizmus