Krok od smrti: Lávu jednej z najnebezpečnejších sopiek tavia pre divácku šou v peci

V tmavej sále v islandskej metropoly Reykjavík steká bublajúca oranžová láva, kým sa zastaví niekoľko centimetrov od ohromených návštevníkov. Horúci prúd rozjasní miestnosť ako východ slnka. Tak vyzerá Lávová show, ktorá je najnovšou turistickou atrakciou na Islande, píše agentúra AFP.

14.12.2022 12:45
debata

Lávová šou využíva viac ako 600 kilogramov sopečného materiálu, ktorý pri svojej zatiaľ poslednej erupcii vychrlila v roku 1918 jedna z najnebezpeč­nejších islandských sopiek Katla.

„(Horniny) zahrejeme na teplotu okolo 1100 stupňov Celzia a potom ich v podobe lávy necháme stekať do sály,“ uviedol zakladateľ show Julius Jonsson. V priľahlej miestnosti vidieť vysokú pec upravenú pre potreby predstavenia.

Horúčava sálajúca z roztavenej horniny prinúti niektorých divákov v hľadisku vyzliecť si kabáty. Láva nakoniec narazí na ľadové bloky a so zasyčením sa zastaví. „Bolo to nádherné. Už chápem, prečo erupcie tak ľudí priťahujú. V prírodnom prostredí by sa ale človek pochopiteľne tak blízko nedostal,“ povedala AFP 28-ročná austrálska turistka z Melbourne.

Keď iba 40 kilometrov od Reykjavíku vychrlila sopka Fagradalsfjall v minulom roku pri dvoch erupciách prívaly lávy, vydali sa na miesto desiatky tisíc zvedavých ľudí.

Jonsson prišiel s nápadom na vytvorenie Lávovej šou, keď v roku 2010 sledoval výron lávy predchádzajúcej mohutnej erupcii sopky pod ľadovcom Eyjafjallajökull, ktorej popol ochromil európsku leteckú dopravu.

Od roku 2018 prevádzkovala Jonssonova spoločnosť Lávová show v pobrežnej obci Vík na juhu Islandu, predstavenie v Reykjavíku sa začalo minulý mesiac.

Island, známy ako krajina ohňa a ľadu, má v súčasnej dobe 33 vulkanických systémov považovaných za aktívne, čo je najviac v Európe. K erupciám tu dochádza v priemere každých päť rokov.

Čočík Čítajte viac Turistické peklo! Etnická dedinka v horách? Pre Čínanov masovka, pre cudzincov neznáma selfie, autoportrét, mobil, smartfón Čítajte viac Zabudnite na vstup zdarma: Británia zavádza poplatky, nahrávanie fotiek tváre a súbor otázok 'na telo' wizz air lietadlo Čítajte viac Dovolenkový horor: Lietadlo Wizz Air vzplanulo, pasažieri uviazli na týždeň v Rumunsku
debata chyba
Viac na túto tému: #Island #Reykjavík