Len prestupná stanica?! Toto mesto bolo prvé na svete zapísané ako pamiatka UNESCO

Ako sa volá hlavné mesto Ekvádoru? Ak ste hneď vedeli, že odpoveď je Quito, gratulujeme. Mesto, ktoré mnohí prehliadajú, má však toľko jedinečností, že by sa oplatilo doň zaletieť aj zo Slovenska.

21.06.2023 06:00
Quito, Ekvádor Foto:
Bazilika del Voto Nacional a centrum mesta Quito v Ekvádore.
debata
Video
Ekvádorská príroda / Zdroj: Pixabay.com/Jay Shaw

Turisti, ktorí smerujú na slávne Galapágy, vnímajú Quito iba ako prestupnú stanicu, teda predstavuje nutné rýchle zastavenie na ceste za hlavným cieľom.

Avšak to, že sa v ekvádorskom hlavnom meste nezastavia na dlhšie a neprezrú si jeho poklady, je veľká škoda. Quito je nedocenenou metropolou, bohatou na históriu a unikátne atrakcie.

Cestovatelia, ktorí dajú Quitu šancu, objavia očarujúce miesto prekypujúce kultúrou, eklektickými múzeami a chutnou kuchyňou.

Mnohé pamiatky sa nachádzajú v pozoruhodne dobre zachovanom historickom centre, ktoré je zapísané na zozname UNESCO.

Úchvatné centrum

Historické staré mesto Quita, postavené na ruinách mesta Inkov, založili Španieli v roku 1534 a zostáva jedným z najväčších a nedotknutých príkladov koloniálnej španielskej architektúry na južnej pologuli.

Historické centrum je také pozoruhodné a dobre zachované, že bolo prvým hlavným mestom na svete, ktoré bolo v roku 1978 zapísané do zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

Najlepší spôsob, ako začať objavovať staré mesto, z ktorého veľká časť je dostupná len pre peších, je nabrať sily na námestí Plaza de la Independencia (alebo Plaza Grande, ako ho poznajú miestni). Rozprestiera sa čo by kameňom dohodil od prezidentského paláca.

Námestie s palmami je mikrokozmom života v Quite. Rodiny si tu vymieňajú novinky, ich deti sa naháňajú okolo hlavnej fontány, a skupiny mužov sa tlačia na lavičkách, kde hrajú karty, zatiaľ čo pouliční umelci súperia o pozornosť.

Uprostred toho všetkého sú pouliční predavači, ktorí núkajú empanády a plátky manga.

Jedinečné miesta

Bez ohľadu na to, kam v historickom centre vyrazíte, každá odbočka po dláždenej ulici určite povedie k nejakému pozoruhodnému architektonickému zázraku.

Sú tu však tri kostoly, ktoré si zaslúžia osobitnú pozornosť.

Kostol a kláštor San Francisco je najväčšou koloniálnou budovou v meste a má výhľad na námestie, ktoré nesie jeho meno. Okrem kostola je v komplexe obrovská knižnica a múzeum.

Neogotická Basílica del Voto Nacional je zdobená ohromujúcou zbierkou chrličov v tvaroch ekvádorských zvierat (vrátane leguánov, púm a kozliatok). Tento kostol je najvyššou bazilikou v Amerike a zhora ponúka úchvatné výhľady na mesto aj okolitú krajinu.

Ďalším kostolom, ktorý si nenechajte ujsť, je honosná La Companía. Prepychový zlatý interiér, ktorý odráža Božiu slávu, vás ohromí.

Za návštevu stoja aj miestne múzeá, ktoré tvoria svojou ponukou pestrú zmes. Malé, ale zaujímavé múzeum predkolumbovského umenia Casa del Alabado sídli v krásnom kaštieli zo 16. storočia.

Fundación Guayasamín je venovaný najslávnejšiemu umelcovi Ekvádoru, Oswaldovi Guayasamínovi.

Pre rodiny s deťmi je skvelé jedinečné vodné múzeum Yaku – čiastočne múzeum, čiastočne vodný park. Hravá vzdelávacia inštitúcia približuje vodu.

Očarujúce Museo del Pasillo, obľúbené medzi miestnymi obyvateľmi, ale do značnej miery prehliadané turistami, je venované obľúbenému hudobnému žánru Ekvádoru.

nepouz, Diamond Tower Čítajte viac Rastie najvyššia "skrutka" sveta: Nový mrakodrap ohúri svojou 360-stupňovou špirálou nepouž, bludisko, stará ľubovňa Čítajte viac Najväčšie bludisko v strednej Európe je v Starej Ľubovni, uličky merajú vyše 3 kilometre Piran. 09.08.2020. Scenic view of the town of Piran with the main square of Tartini, old colorful buildings with red roofs and the Adriatic Sea with yachts in the coast of Slovenia. Travel concept Čítajte viac CNN zverejnil zoznam 15 najkrajších malých miest Európy: Od Piranu cez Tarnov až po Reine

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ekvádor #Quito