Jedna z top atrakcií Paríža sa na 5 rokov zatvára: Kontroverzná stavba žerie energie ako žiadna

Tretie najnavštevovanejšie kultúrne miesto v Paríži potrebuje zmenu. Po 50 rokoch fungovania nastal čas na generálnu opravu, a tak sa fanúšikovia umenia a architektúry budú musieť na dlhých päť rokov presunúť inam.

17.06.2023 06:00
debata

Centre Pompidou, Pompidouovo centrum, je múzeom moderného umenia, ktoré zmenilo dovtedy zaužívaný postoj ku galériám ako monumentom pre úzku skupinu ľudí. Jeho brány boli otvorené pre každého, ľudia sa tu mohli stretávať a spoznávať umenie.

Názov dostalo po bývalom francúzskom prezidentovi Georgesovi Pompidouovi a ročne priťahuje niekoľko miliónov návštevníkov.

Video
Notre-Dame bola kráľovná medzi katedrálami. O pohrome v Paríži hovorí historička architektúry / Zdroj: TV Pravda

Budova sa nachádza v historickom centre Paríža, približne kilometer od katedrály Notre Dame a Louvru. Je známa svojou akoby prevrátenou konštrukciou, jej „črevá“, teda potrubia a všetko, čo býva v iných stavbách ukryté, sú zvonka na fasáde. Farebné stvárnenie budovy má na svedomí francúzsky maliar Jean Dewasne, ktorý navrhol namaľovať jednotlivé rúry farbami – modrá (voda), červená (eskalátory a výťahy), žltá (elektroinštalácie) a zelená (vzduchotechnika).

Treba ale priznať, že po predstavení plánov sa proti projektu zdvihla vlna kritiky. Odporcovia uviedli, že modré, červené a zelené potrubia a námorná architektúra by boli v rozpore s klasickým haussmannovským vzhľadom Mesta svetiel. Prezývali ho zaoceánsky parník, rafinéria… Budova jednoducho spôsobila estetický šok.

Centrum ukrýva galérie, knižnicu a reštauráciu, no to všetko sa pre verejnosť od roku 2025 zatvorí a podrobí veľkej oprave a stavebným prácam, ktoré sú podľa úradníkov nutné na zabezpečenie budúcnosti nezvyčajnej budovy.

Francúzska ministerka kultúry Rima Abdul Malak navyše uviedla, že projekt modernizácie a odstraňovania azbestu, ktorého náklady sa odhadujú na 260 miliónov eur, „udrží jeho prežitie“.

Pôvodne sa očakávalo, že uzavretie sa uskutoční od septembra 2023, ale nakoniec sa odložilo na čas až po letných olympijských hrách, ktoré sa budú konať v Paríži v roku 2024.

Jedným z vrcholov rekonštrukcie bude úplne nová terasa s rozlohou 1 500 metrov štvorcových s výhľadom na západ mesta. Oprava tiež pomôže znížiť účet centra za energiu o 60 %. Pravdepodobne je to jedna z energeticky najnáročnejších budov vo Francúzsku.

Návštevníci však aj počas prác budú mať prístup k niektorým z top atrakcií Pompiduovho centra. 400 000 kníh z tamojšej verejnej knižnice sa presunie do Le Lumiere, dočasného miesta v parížskej štvrti Bercy, zatiaľ čo umelecké diela z Národného múzea moderného umenia budú vystavené na miestach v Paríži, širšom Francúzsku a zahraničí.

lietadlo, lietanie, cestovanie, runway, pristávacia dráha, rolovacia dráha, dovolenka Čítajte viac Prvý transatlantický let poháňaný kuchynským olejom odvezie pasažierov už tento rok Amsterdam, Holansko, kanály, cestovanie, turistka, turizmus, dovolenka Čítajte viac Mladá Američanka zverejnila 5 miest v Európe, ktoré už nikdy nechce navštíviť. Jej dôvody zdvihnú tlak India, loď, MV Ganga Vilas Čítajte viac Najdlhšia riečna plavba na svete potrvá 51 dní a prejde vyše 3200 kilometrov. Jeden deň plavby stojí až do 566 eur

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Paríž #Centre Pompideu