'Pizzu' jedli už pred tragédiou: V Pompejach objavili fresku so záhadnou maľbou

Archeológovia našli v Pompejach fresku, ktorá zobrazuje pokrm, ktorý mohol byť predchodcom dnešnej talianskej pizze. Syr a paradajky ale na starej nástennej maľbe chýbajú, uviedlo podľa agentúry AFP talianske ministerstvo kultúry.

28.06.2023 10:57
Pompeje, Taliansko Foto: ,
"Pizza" z Pompejí.
debata

Na freske vidieť striebornú tácňu, na ktorej leží placka podobná pizzi, ktorá je doplnená ovocím, ako sú napríklad granátové jablká alebo datle.

Na podnose tiež stojí pohár naplnený červeným vínom.

„To, čo je zachytené na stene starovekého domu v Pompejach, môže byť vzdialený predchodca tohto moderného pokrmu,“ uviedli archeológovia v dnešnom vyhlásení.

Pompeje
Pompeje
+4Pompeje

Freska bola odhalená na stene domu, ku ktorému patrila pekáreň. Tá bola čiastočne odkrytá v 19. storočí a v januári tam boli obnovené vykopávky, uviedlo talianske ministerstvo kultúry.

„V pracovných priestoroch pri peci boli v minulých týždňoch nájdené kostry troch obetí,“ povedali odborníci.

Antický prístav Pompeje, ktorý leží neďaleko Neapola, zničila pred takmer 2000 rokmi erupcia sopky Vezuv spolu s rímskymi mestami Herculaneum, Stabie a Oplontis.

Obyvateľov zastihla katastrofa nepripravených a mnoho z nich potom stuhnutý popol verne zachytil v posledných okamihoch života.

Archeologický park Pompeje, ktorý je tiež pamiatkou UNESCO, je po rímskom Koloseu druhou turistami najnavštevovanejšou pamiatkou v Taliansku.

Pompeje, Taliansko Čítajte viac Je to barbar! Turista znesvätil pamiatku stoviek mŕtvych: Polícia ho na mieste zatkla Ferris Wheel Vegas, ruské kolo, kolotoč, Las Vegas, USA Čítajte viac Developer buduje pri Pompejách gigantické ruské kolo. Archeológovia sú zhrození
debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Pompeje