Kruté štatistiky: V ktorých krajinách Európy vás najpravdepodobnejšie okradnú?

Kreditky, mobil, doklady... To sú veci, o ktoré nechceme v žiadnom prípade prísť, na dovolenke tobôž. Tu sú krajiny, v ktorých vám s najväčšou pravdepodobnosťou hrozia vreckové krádeže. A tu sú aj tipy, ako sa proti nim môžete chrániť.

28.09.2023 06:00
debata (2)
Fontána di Trevi - miesto, kde môžete prísť o cenosti
Video
Zdroj: Pixabay.com

Tisíce ľudí sa každý rok stretávajú s nočnou morou, keď im v zahraničí zmiznú cennosti. Turisti sú často terčom vreckových zlodejov, pretože nepoznajú okolie, pohybujú sa v tlačeniciach a všetky dôležité veci nosievajú pri sebe.

V rušných oblastiach a v okolí obľúbených turistických atrakcií musia byť cestujúci obzvlášť ostražití, aby sa nestali ľahkou obeťou zločincov, píše Euronews.

Kde sa vám vreckoví zlodeji s najväčšou pravdepodobnosťou budú pokúšať odcudziť cennosti a ako sa proti nim chrániť?

Experti na porovnávanie cestovného poistenia z Quotezone.co.uk vydali správu, v ktorej hodnotia európske krajiny z hľadiska rizika vreckových krádeží.

Spoločnosť použila na určenie výsledkov recenzie od cestovateľov v piatich najrušnejších turistických atrakciách každej krajiny.

kamarátky, stretnutie, priateľstvo, ženy Čítajte viac Najmenej priateľské národy? Na vrchole rebríčka sú hneď dvaja susedia Slovenska

Podľa rebríčka najčastejších vreckových krádeží v Európe sa destináciou s najvyššou pravdepodobnosťou vreckových krádeží stalo Taliansko.

Návštevníci Kolosea, fontány di Trevi a Panteónu v talianskej metropole, obdivovatelia katedrály Duomo di Milano v Miláne a Gallerie degli Uffizi vo Florencii sa v roku 2022 na krádeže sťažovali až v 1906 recenziách zverejnených na internete.

To sa rovná 463 spomenutým vreckovým krádežiam na každý milión návštevníkov top turistických atrakcií Talianska – čo je najvyšší podiel zo všetkých európskych krajín.

Druhý najvyšší počet zmienok o vreckových krádežiach s 283 prípadmi na milión návštevníkov má Francúzsko. Všetkých päť atrakcií, ktoré spoločnosť Quotezone monitorovala, bolo v hlavnom meste Paríž.

Verona, amfiteáter, Taliansko Čítajte viac Na taliansku antickú arénu spadla 78-tonová kométa, škoda je nezvratná

Na treťom mieste sa v indexe vreckových krádeží umiestnilo Holandsko.

Napriek zlej povesti Barcelony ako mekky vreckových krádeží sa Španielsko umiestnilo v tomto neblaho indexe až na šieste mieste. V recenziách bolo päťkrát menej zmienok o krádežiach v Španielsku ako v Taliansku.

Krajinami s najmenším počtom hlásení o vreckových krádežiach boli Írska republika s 30 zmienkami na milión návštevníkov a Poľsko s 18.

Rebríček krajín, kde hrozia krádeže:

  1. Taliansko
  2. Francúzsko
  3. Holandsko
  4. Nemecko
  5. Grécko
  6. Španielsko
  7. Portugalsko
  8. Turecko
  9. Írsko
  10. Poľsko

Najlepšie spôsoby, ako sa chrániť pred vreckovými zlodejmi

„Krádež sa môže stať kdekoľvek a turistické hotspoty sú pre zločincov vyhľadávanými miestami, kde sa môžu zamerať na peňaženky dovolenkárov, kým sú zaneprázdnení prezeraním atrakcií,“ povedal Greg Wilson, zakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti Quotezone.

rozprávať, veľa hovoriť, debata Čítajte viac Toto je 7 najrýchlejších jazykov. A taliančina nie je ani v prvej trojke!

"Ikonické atrakcie ako Eiffelova veža v Paríži a Fontána di Trevi v Ríme sú obzvlášť obľúbené u vreckových zlodejov, pretože zločinci sa môžu vo väčších davoch pohybovať nenápadnejšie.

Návštevníkom sa preto odporúča nechať cennosti ako drahé šperky doma, prípadne v trezore v hoteli. Cestovať by sme mali s bezpečnou taškou nesenou blízko pri tele alebo pod pazuchou, ktorá sa zapína na zips. Ideálna je kabela alebo znova obľúbená ľadvinka.

Je tiež dôležité mať na pamäti, že ak ste už boli okradnutý, musíte dostať policajnú správu o strate alebo krádeži vecí, inak nepomôže ani poistenie proti krádeži.

Rím, Taliansko, zmrzlina, Panteón, Pantheon Čítajte viac Už nebude zadarmo: Najobľúbenejšia talianska pamiatka začne vyberať vstupné Amsterdam, Holansko, kanály, cestovanie, turistka, turizmus, dovolenka Čítajte viac Mladá Američanka zverejnila 5 miest v Európe, ktoré už nikdy nechce navštíviť. Jej dôvody zdvihnú tlak vlaky, železnice, Británia Čítajte viac Slávne TGV testuje svoje nové vlaky ďaleko od Francúzov - na českom vidieku. Prečo?

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #zlodeji