Došla im trpezlivosť! Prvé mesto zakázalo elektrické kolobežky, obyvatelia odhlasovali ich koniec

Kým v mnohých mestách sa e-kolobežky tešia veľkej popularite a firmy, ktoré ich prenajímajú, stavajú stále nové a nové stanovištia, obyvatelia jedného mesta odhlasovali, že 15 000 e-kolobežiek z ich ulíc zmizne.

06.10.2023 06:00
kolobežka, voľný čas, Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Elektrické kolobežky sa stali rýchlou a nenáročnou alternatívou bicyklom, ale aj veľmi praktickým dopravným prostriedkom, ktorý môžeme vymeniť za čakanie na verejnú dopravu a státie v zápchach.

Príjemná jazda na e-kolobežkách na čerstvom vzduchu sa však od 1. septembra stala v Paríži minulosťou. V metropole Francúzska sú oficiálne zakázané prenajímateľné e-kolobežky, píše Time Out.

Je to päť rokov, čo francúzske hlavné mesto otvorilo zdieľaný trh s elektrickými kolobežkami, stalo sa tak prvým európskym mestom, ktoré tak urobilo.

Sú tu zároveň tri roky, odkedy sťažnosti Parížanov viedli k zavedeniu najprísnejších pravidiel z bezpečnostných dôvodov na svete.

Na začiatku septembra 2023 sa však skončila jedna éra – z parížskych ulíc odstránili niekoľko posledných z 15 000 elek­trokolobežiek.

NEPOUZ, Paríž, Francúzsko, Eiffelova veža Čítajte viac Jedna z top atrakcií Paríža sa na 5 rokov zatvára: Kontroverzná stavba žerie energie ako žiadna

Kameň úrazu

Elektronické kolobežky, ktoré v Paríži prenajímali tri rôzne požičovne, boli veľmi obľúbené u študentov a osôb mladších ako 35 rokov.

Odkedy ich ale do ulíc pustili, stali sa jablkom sváru.

Mnohí Parížania sa začali obávať o svoju bezpečnosť a prítomnosť e-kolobežiek bola pre nich stresujúca. Ďalším problémom boli pohodené kolobežky, ktoré nik nezaparkoval na miesta na to určené. V roku 2020 sa preto zaviedli obmedzenia rýchlosti a obmedzenie počtu prenajímateľov.

Zdá sa, že to nepomohlo.

Napriek mimoriadnym opatreniam sa stále dialo množstvo nehôd, čo viedlo starostku Paríža Anne Hidalgovú k tomu, aby v apríli usporiadala referendum o ich budúcnosti v meste.

Účasť bola prekvapivo mimoriadne nízka, na hlasovaní na radnici sa zúčastnilo len 7,5 percenta Parížanov, ale 90 percent z nich bolo za zákaz e-kolobežiek.

Hlasovanie tak znamenalo, že 31. august bol posledným dňom e-kolobežiek v Paríži.

Prerozdelenie

Parížske elektrokolobežky sa preto presťahovali — značka Tier pôjde najmä do Nemecka, kolobežky Lime do Londýna, Lille a Kodane a Dott pošle svoje do Belgicka a Tel Avivu.

Očakáva sa, že bývalí využívatelia elektrických kolobežiek by sa namiesto nich mohli dať na cyklistiku. Podľa Euronews sa však turisti už sťažovali, že bicykle ‚nie sú také obratné‘.

Nakoniec to teda vyzerá tak, že sa namiesto dvoch kolies sa budú musieť Parížania a návštevníci uspokojiť so starou dobrou staromódnou prechádzkou.

plávanie, rieka Čítajte viac Rieka v metropole ako kúpalisko? Po 100 rokoch sa obnoví plávanie, oznámilo vedenie mesta žena, smútok Čítajte viac Sklamanie zaručené alebo tieto mestá sú najviac preceňované: Prahu by ste tu nečakali NEPOUZ, medveď, zoo Čítajte viac Škandál, či omyl? Ľudia obvinili zoo, že namiesto medveďov ukazuje hercov v kožuchoch, pozrite si video

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #e-kolobežky #elektrokolobežka