Múzeum pozvalo na prehliadku nahých sôch nudistov: Majú sa cítiť rovnako ako exponáty

„Nahota vždy existovala a telá by nemali byť pre nikoho zdrojom hanby,“ povedal jeden z účastníkov prehliadky výstavy.

05.11.2023 06:00
debata

Detaily ľudského tela zobrazovali rôzni sochári celé tisícročia, viac alebo menej verne, viac alebo menej explicitne.

Barcelonské múzeum sa rozhodlo zaviesť akúsi vyváženosť a pozvať na prehliadku súch nahých bojovníkov nahých obdivovateľov. A tak nudisti prišli obdivovať umenie obutí len v topánkach.

Múzeum archeológie Katalánska zorganizovalo 90-minútovú prehliadku v spolupráci s Katalánskym klubom naturizmu.

Aj sprievodca Edgard, ktorý umelecké diela návštevníkom predstavoval, prišiel bez oblečenia. „Chceli sme z toho urobiť zaujímavejšiu návštevu, a nie typickú prehliadku so sprievodcom,“ povedal.

„Chceli sme, aby ľudia, ktorí sa na tieto diela prišli pozrieť, cítili presne to isté ako samotné dielo, na ktoré sa pozerajú,“ doplnil.

Návštevníci si prezreli výstavu fotografií Luigiho Spinu zobrazujúcu dve veľké grécke bronzové sochy nahých bojovníkov z 5. storočia pred Kristom, ktoré sa objavili v roku 1972 neďaleko Riace v Taliansku.

Webová stránka múzea sľubovala návštevníkom možnosť „obdivovať diela pózovaním v rovnakej situácii, v akej sú samotné diela, úplne nahí a obklopení inými telami“.

Rupit, Katalánsko, Španielsko, dedina, cestovanie, dovolenka Čítajte viac Okolie Barcelony má už dva a pol roka vážny problém: Mali by si turisti rozmyslieť dovolenku v Katalánsku? pivo, alkohol, krčma, terasa, leto, partia, priatelia, na zdravie Čítajte viac Jeden kilometer, 82 reštaurácií, 331 stolov: Obyvatelia majú barov plné zuby, radnica ich vysmiala kláštor, Španielsko Čítajte viac Top dedina sveta aj najkrajšia ulica Európy: Jedna krajina vyhrala hneď v dvoch rebríčkoch UNESCO

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #barcelona #múzeum #nudistka