Prvým obyvateľom najstaršej zoo na svete bol slon. Dnes viedenská záhrada ukazuje 700 druhov a láka aj v zime

V srdci Viedne, kde vo vzduchu cítiť históriu, sa skrýva aj miesto, ktoré nesie v sebe zázrak minulosti, no nejde o palác, ani významné námestie. Schönbrunn je najstaršou ZOO nie len v Európe, ale aj na celom svete. Navyše päťkrát za sebou získala ocenenie za najlepšiu zoo v Európe. Nie je len miestom stretnutia s exotickými tvormi, ale aj pohľadom do histórie, ktorá sa začala písať pred viac ako 260 rokmi. A máme ju hneď za hranicami.

25.12.2023 06:00
debata

Osvietená panovníčka

Schönbrunn postavili ako imperátorskú zoologickú záhradu pre Habsburskú dynastiu v roku 1752. Zakladateľkou tohto jedinečného miesta bola Mária Terézia, vtedajšia panovníčka Habsburskej monarchie, ktorá mala vášeň pre prírodu a exotické zvieratá.

Viedenská zoologická záhrada, často nazývaná aj Tiergarten Schönbrunn, sa stala prvou ZOO v histórii, ktorá bola zriadená nielen na vojenské alebo výskumné účely, ale aj pre nadšených obyvateľov a zvedavých návštevníkov.

Viedeň, Rakúsko
Video
Zdroj: Pixabay.com

Prvé zviera

Od svojho začiatku zoo v Schönbrunne prešla fascinujúcimi etapami vývoja. Prvým obyvateľom bol slon, ktorého Viedni daroval indický veľkovojvoda.

Neskôr sa k slonovi pridali leopardy, tigre, a dokonca aj pes hyenový, ktorý dokázal privádzať návštevníkov do úžasu.

Prvým veľkým úspechom zoo bolo odchovanie hrocha, čo bol v 18. storočí skutočný zázrak.

Dnes môžeme v zoo Schönbrunn obdivovať takmer 700 druhov zvierat, nechýbajú ani tie najohrozenejšie. Žijú tu najrôznejšie druhy: rýchle antilopy, pásikavé zebry, majestátne žirafy, priateľské slony, nezbedné opice, vážené tigre sibírske, nechýbajú mohutné orangutany, prekvapené koaly aj zábavné surikaty.

Najobľúbenejšími živočíchmi zoo sú pandy veľké. Zoologická záhrada Schönbrunn je jednou z mála na svete, ktorým Čína zverila rovno pandí pár. A viedenskej zoo sa dokonca ako jedinej zoo v Európe podarilo prirodzeným spôsobom odchovať mláďatá tohto druhu, ktorý je na pokraji vyhynutia. Svetovú senzáciu vyvolala aj samica Yang Yang, ktorej sa ako prvej pande žijúcej v zajatí podarilo v roku 2016 bez ľudskej pomoci odchovať dvojičky.

Rozloha 17 hektárov poskytuje priestor pre moderné expozície, ktoré sa snažia zlepšiť životné podmienky pre zvieratá a vzdelávať verejnosť o potrebe ochrany prírody.

Aj v zime skvelé zážitky

Viedenská zoologická záhrada sa nachádza v areáli Zámku Schönbrunn, ktorý je výrazným symbolom histórie Viedne a je zapísaný na Zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Adresa je Maxingstraße 13b, 1130 Viedeň.

Ak prichádzate zo Slovenska, najlepším spôsobom, ako sa dostať do Viedne, je autom alebo vlakom. Z Bratislavy je to autom asi 1 hodina 30 minút, vlakom približne 1 hodina 50 minút.

Zoo je otvorená aj v zimných mesiacoch, s výnimkou 24. a 25. decembra.

Ak počasie nie je vhodné na prechádzku medzi vonkajšími výbehmi, pohodlie a skvelé zážitky ponúknu kryté pavilóny. Pavilón dažďového pralesa obýva rôznorodá fauna tropického pralesa, v pavilóne s akváriami a teráriami sa pokocháte pestrofarebnými rybami a fascinujúcimi plazmi, v historickom pavilóne opíc spoznáte najrôznejšie druhy primátov od saimirov vevericovitých až po lemury vari červené.

Polárny pavilón umožňuje pohľad do podvodného kráľovstva tuleňov a tučniakov a susedí s polárnym dómom, kde môžete pozorovať potápajúce sa medvede. Tirolský dvor poučí o najstarších plemenách úžitkových zvierat.

Ceny vstupného sa líšia podľa veku návštevníkov a ročného obdobia. Vstupné pre dospelých sa pohybuje od 20 do 25 eur.

NEPOUZ, medveď, zoo Čítajte viac Škandál, či omyl? Ľudia obvinili zoo, že namiesto medveďov ukazuje hercov v kožuchoch, pozrite si video medveď hnedý Čítajte viac Depresívna matka zhodila 3-ročnú dcéru do medvedieho výbehu v zoo vlk Čítajte viac Trapas? Blamáž? Lapsus? Zoo namiesto vlka vystavovala psa

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #Viedeň #zoo #Schönbrunn