Mesto, kde za rok stúpli ceny o 450 %, z rebríčka rovno vyhodili. Najlacnejšie je v meste slávnej látky

Globálna kríza životných nákladov sa ešte ani zďaleka neskončila. A obyvateľom veľkých miest dáva poriadne zabrať.

17.12.2023 06:00
Švajčiarsko, Zurich, zima, sneh, strom,... Foto: ,
Zima vo švajčiarskom Zurichu.
debata

Podľa každoročného celosvetového indexu životných nákladov, ktorý zverejňuje Economist Intelligence Unit (EIU), sa priemerné životné náklady tento rok zvýšili o 7,4 %. Najrýchlejšie rástli ceny potravín.

Aj keď je to o niečo menej ako skok o 8,1 % v rovnakom prieskume zaznamenanom v roku 2022, čísla zostávajú výrazne vyššie ako ukazovali „historické trendy“, píše CNN.

Tempo zvyšovania cien sa však našťastie spomaľuje v dôsledku ustupujúcich problémov s dodávateľským reťazcom, odkedy Čína koncom roka 2022 zrušila obmedzenia týkajúce sa Covidu-19.

Ceny potravín však naďalej rastú, keďže maloobchodníci prenášajú vyššie náklady na spotrebiteľov.

Stále sú však aktuálne riziká spojené s ozbrojeným konfliktom a extrémami počasia.

Rastúce životné náklady nevyhnutne znamenali, že život v mnohých mestách zdražel – no niektoré metropoly sú zasiahnuté silnejšie ako iné.

Aj v vonkajšej strany sa je na čo pozerať.
Botanická záhrada
+13Botanická záhrada a oblakový dóm.

Najdrahšie

Za najdrahšie mestá na svete boli vyhlásené mestský štát Singapur a švajčiarsky Zürich.

Vzostup druhého menovaného, ktorý poskočil zo šiesteho miesta v minuloročnom rebríčku, sa pripisuje sile švajčiarskeho franku spolu s vysokými cenami potravín, domácich potrieb a rekreácií.

V Singapure je zasa mimoriadne drahá doprava a oblečenie.

Hoci sa New York minulý rok umiestnil na prvom mieste spolu so Singapurom, známa destinácia v USA, kde sa ceny podľa štúdie zvýšili o 1,9 %, skĺzla na tretiu priečku a vyrovnala sa švajčiarskej Ženeve.

Izraelský Tel Aviv sa delí o ôsme miesto s dánskou Kodaňou. Je však potrebné poznamenať, že prieskum sa uskutočnil pred októbrovým vypuknutím konfliktu medzi Izraelom a Hamasom.

Tokio, Japonsko, večer, mesto, Dúhový most Čítajte viac 10 najľudnatejších miest na svete: Jednotka by ubytovala celé Poľsko

Koncová strana rebríčka

Najprudšie prepady sa v tohtoročnom rebríčku udiali v prípade Moskvy a Petrohradu, ktoré klesli o 105 miest na 142. a o 74 miest na 147. priečku.

Prieskum tiež uviedol, že pomalé zotavenie po pandémii a „utlmený spotrebiteľský dopyt“ viedli k tomu, že čínske mestá ako Peking, ktorý sa vlani umiestnil na 34. mieste, klesli tentoraz o niekoľko miest.

Najlacnejším mestom na svete zostáva Sýrsky Damask. Teherán v Iráne a líbyjský Tripolis sú na 172. a 171. mieste.

Celosvetové životné náklady sa v roku 2023 skúmali u 173 veľkých miest a porovnávali sa s viac ako 400 individuálnymi cenami u 200 produktov a služieb. Hodnotenie nezahŕňa venezuelský Caracas, kde ceny od roku 2022 vzrástli o 450 %.

10 najdrahších miest sveta pre rok 2023

  • 1. Zürich a Singapur
  • 3. New York a Ženeva
  • 5. Hongkong
  • 6. Los Angeles
  • 7. Paríž
  • 8. Tel Aviv a Kodaň
  • 10. San Francisco
Tallinnský záliv, zima Čítajte viac Toto je 10 najzasneženejších miest Európy. Vedie Tallinn s 20 bielymi dňami mesačne Cestovateľ David Slovák, Slovák behá po Slovensku Čítajte viac Slovák Slovák obehol všetkých 141 našich miest: Vieme robiť cestovný ruch, ani Geissenovcov nepotrebujeme Ponte City, Johannesburg, budova, bytovka, JAR, Južná Afrika, Juhoarfická republika, mrakodrap, slum, Čítajte viac Ohavný brutalizmus, či ohromné dielo? Najvyšší a najväčší mestský slum má za sebou temnú minulosť

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rebríček #mestá