Gondola sa prevrátila, zdesení turisti sa v kabátoch vykúpali v zabahnenom kanáli

Benátky, mesto známe svojimi romantickými kanálmi a historickou atmosférou, ponúkajú návštevníkom jedinečný spôsob prepravy prostredníctvom gondol.

12.12.2023 06:00
debata (2)

Benátky majú približne 400 gondol, ktoré sa dnes používajú najmä na turistické prehliadky a romantické plavby po kanáloch.

Zatiaľ čo väčšina Benátčanov v súčasnosti preferuje moderné člny, gondoly zostávajú symbolom benátskej kultúry a jazda na nich je nesporným vrcholom návštevy tohto historického mesta.

Zážitok z plavby na gondole si dopriala aj skupinka turistov z Ázie, ktorá pred niekoľkými dňami navštívila Benátky.

Nasadli na loď, ktorá je za normálnych okolností bezpečná a stabilná. Toto plavidlo sa však so šokovanými turistami prevrátilo a oni naobliekaní v kabátoch skončili v studenej decembrovej vode mútneho kanála.

Dôvod, prečo sa nepríjemná udalosť odohrala, je bizarný.

Šesť pasažierov sa viezlo cez Rio de la Verona, keď gondola prišla k nízkemu mostu, popod ktorý treba podľa talianskych správ prejsť veľmi opatrne, gondolier musí predviesť svoju zručnosť a loď musí mať maximálne dobré vyváženie hmotnosti.

Taliansko, Benátky, sucho Čítajte viac Namiesto záplav hrozivé sucho: Benátske gondoly sa váľajú v blate, zišlo by sa 50 dní dažďov

Skupinka si však napriek zákazom a varovaniam gondoliéra počas plavby neustále robila selfie fotografie, presúvala sa hore-dole po plavidle, čím ho nakoniec nestabilizovala – v jednej chvíli, práve, keď prechádzali popod most, sa celá posádka presunula na jeden kraj a gondola skončila hore dnom.

Vo vode skončil aj gondoliér, ktorému sa najskôr podarilo zachytiť jedného z turistov, ktorého vytiahol na breh, a potom sa vrátil pomáhať aj ostatným.

Správa z instagramovej stránky Venezia Non è Disneyland (Benátky nie sú Disneyland), účtu, ktorý prevádzkujú mladí miestni obyvatelia na zaznamenávanie turizmu v meste, hovorí, že premočení turisti sa usušili v neďalekom divadle La Fenice.

Koľko stojí plavba?

Benátske gondoly majú bohatú históriu, ktorá siaha až do 11. storočia. Pôvodne slúžili ako hlavný spôsob dopravy v meste, ktoré je prepojené sieťou vodných kanálov. Gondoly boli dizajnované tak, aby sa dokonale prispôsobili úzkym a krivoľakým vodným cestám, a umožňovali tak rýchlu a ľahkú dopravu.

Typická gondola má špecifický dizajn so zakriveným symetrickým trupom, zdobeným štíhlou kovovou rukoväťou. Tieto doslova umelecké výtvory sú väčšinou nalakované do tmavých odtieňov, čo im dodáva eleganciu a jedinečný vzhľad.

Pre turistov z celého sveta sú jazdy gondolou jedinečným zážitkom. Romantická atmosféra, nádherný výhľad na historické budovy naokolo a možnosť preplávať pod starobylými mostami robia túto atrakciu nezabudnuteľnou.

Benátsky karneval.
Plavidlá na Benátskom karnevale.
+17Masky na Benátskom karnevale.

Mnohí si doprajú plavbu gondolou ako súčasť svadobnej cesty alebo ako romantický výlet s partnerom.

Jazdy nie sú pritom lacné, ale pre väčšinu turistov sú neodolateľnou investíciou do autentického benátskeho zážitku.

Ceny sa môžu líšiť v závislosti od trvania jazdy a trasy, ale pohybujú sa v rozmedzí od 80 do 120 eur za pol hodinu.

Plavba benátskymi kanálmi nie je len spôsobom dopravy, ale aj hlbokým ponorením sa do bohatej histórie a kultúry tohto jedinečného talianskeho mesta.

Benátky, Taliansko, gondoly Čítajte viac National Geographic: Správa o delfínovi v Benátkach je lož. Takto fáma vznikla Benátky, Taliansko, gondoly, kanál Čítajte viac Benátky odhalili nechutné bahno, voda klesla o 60 centimetrov, gondoly uviazli Benátky, kanál, Ponte de, most, Taliansko, gondoly Čítajte viac Tajomný svet gondolierov má už storočia svoje prísne pravidlá, turisti o nich netušia

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Benátky #gondoly