Najzasneženejšie mestá v Európe. Celá Škandinávia je oproti tejto päťke slabá!

Ak hľadáte zimný raj, tu je pätica najbelších miest na starom kontinente.

01.01.2024 06:00
debata

Zima je vždy najkrajšia so snehom, ale na Slovensku to nie vždy vychádza, tobôž nie v nižších polohách.

Či už milujete guľovačky, stavanie snehuliakov alebo chcete sedieť pri praskajúcom ohni a sledovať padajúce vločky len spoza skla, tu sú ideálne mestá, kde takmer s istotou zažijete mraziví kúzlo.

Sneh zo sveta pomaly mizne a chýba aj v mnohých populárnych lyžiarskych strediskách západnej Európy. A tak je cestovanie jediným spôsobom, ako vidieť vločky počas sviatkov.

Tu je rebríček piatich najzasneženejších miest v Európe na základe priemerného počtu snehových dní za mesiac počas zimného obdobia:

5. Helsinki, Fínsko – 16,5 dní so snehom počas zimného mesiaca

Na piatom mieste je fínska metropola. Ak si chcete užiť vonkajšie aktivity, zaobstarajte si „pulkku“, druh saní, ktoré si môžete kúpiť v celej metropole. Obľúbeným miestom sánkarov s výbornými kopcami je Park Sinebrychoff.

A po skvelej sánkovačke nie je nič lepšie ako horúca fínska sauna. V meste je veľa saunovacích možností vrátane slávnej Löyly, ktorá má tri vyhrievané sauny, reštauráciu a vonkajší bazén.

Ak budete mať šťastie na silný mráz, môžete sa dokonca prejsť po zamrznutom Baltickom mori. Pripojte sa k miestnym, ktorí sa tu korčuľujú, lyžujú a vŕtajú do ľadu diery na rybolov.

4. Turku, Fínsko – 16,75 dní so snehom za mesiac

Druhé mesto vo Fínsku, Turku, je najstarším mestom krajiny. Rozprestiera sa na juhozápadnom pobreží a je plné stredovekých hradov z 13. storočia.

Jedným z najzábavnejších spôsobov, ako spoznávať mesto, je korčuľovanie. V zime rieka Aura, ktorá sa kľukatí cez ulice, úplne zamrzne, takže sa po nej môžete rýchlo premiestňovať na korčuliach alebo sa po nej prechádzať a navštíviť rôzne pamiatky.

3. Erfurt, Nemecko – 17,25 dní so snehom za mesiac

Na treťom mieste sa nachádza malé mesto Erfurt s 213 000 oby­vateľmi, hlavné mesto nemeckého štátu Thüringen. Ak hľadáte tichý zimný oddych, toto je ono.

Mesto je plné unikátnej stredovekej architektúry, vrátane katedrály Panny Márie, kde bol v 8. storočí vysvätený Martin Luther, líder protestantskej reformácie.

Most Krämerbrücke s malými budovami, ktoré pripomínajú scénu z pohľadnice, je skvelým miestom na fotografovanie.

2. Vilnius, Litva – 18,5 dní so snehom za mesiac

Hlavné mesto Litvy je známe barokovou architektúrou žiariacou v historickom centre, ktoré je od roku 1994 zapísané na zozname svetového dedičstva UNESCO.

Ak chcete vkročiť do zimnej nálady, lyžiarske stredisko Liepkalnis len 5 kilometrov od mesta ponúka úchvatné výhľady na celú metropolu.

1. Tallinn, Estónsko – 20,5 dní so snehom za mesiac

Hlavné mesto a kultúrne centrum Estónska je v zime veľmi romantické. Jeho staré mesto Kesklinn je zapísané na zozname svetového dedičstva UNESCO a patrí medzi najlepšie zachované stredoveké mestá v Európe – a vyzerá najkrajšie, keď je pokryté snehom.

Ak milujete zimné športy, užijete si tu snowboarding, lyžovanie a korčuľovanie.

Ale ak by ste radi preskúmali históriu mesta, navštívte Kostol sv. Olafa z 13. storočia. Jeho špic bol zasiahnutý bleskom asi 10-krát, takže pre istotu pozor, aby ste ho navštívili v jasný deň.

V Európe je ešte mnoho ďalších miest, kde o sneh v zime nie je núdza – vrátane Kyjeva na Ukrajine, Kaunasu v Litve, Grenoblu vo Francúzsku, Rigy v Lotyšsku a Innsbrucku v Rakúsku – všetky s 15,5 dňami so snehom za zimný mesiac.

lyžovanie, lyžovačka, lyžiar, zima, sneh, svah, Čítajte viac Štúdia odhaľuje, ako klimatická zmena ohrozuje lyžiarske strediská v Európe vrchol, Francuzsko, lanovka, Aiguille du Midi, Chamonix, hory Čítajte viac O pár rokov s tým bude koniec... koniec lyžovania v horách, ako ho poznáme Taliansko, vlak, štrajk, železnica Čítajte viac Magnetický levitujúci vlak bez vodiča už aj u nás! Ako to bude fungovať?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vilnius #sneh #zima #Helsinki #Erfurt #Turku #Tallinn