Najznámejšie múzeum rekordne zvýšilo vstupné na 22 eur. Odplaší si turistov?

Vstup do známeho parížskeho múzea Louvre od polovice januára stojí 22 eur na osobu, čo je takmer o tretinu viac ako doposiaľ. Vedenie múzea to vysvetľuje zvýšenými cenami energií.

04.02.2024 06:00
Mona Lisa, Louvre, Paríž, múzeum, turisti Foto:
Mona Lisa
debata (1)

Dve tretiny návštevníkov Louvru tvoria zahraniční turisti a ani výrazne zdražené vstupné – súdiac podľa neskracujúcich sa radov – návštevníkov nedoradilo, napísal denník Le Figaro.

„Miestne zbierky sú na nezaplatenie, je to pre nás vzácna príležitosť a chápem, že prevádzka takejto inštitúcie je drahá. Pokojne by som zaplatila aj dvojnásobok,“ hovorí 59-ročná účtovníčka z Austrálie Janelle Mandersová, ktorá do francúzskej metropoly prišla už šiestykrát a tentoraz s dcérou.

Zdraženie o päť eur ju neodradilo, pretože len spiatočná letenka z Austrálie do Paríža stojí 5000 eur.

Louvre má 86 000 metrov štvorcových plôch prístupných pre verejnosť, a je tak najväčším múzeom vo Francúzsku. Vlani do neho zavítalo 8,9 milióna turistov, čo z neho robí najnavštevovanejšie múzeum na svete.

Paríž, Francúzsko, Víťazný oblúk
Video
Zdroj: Pixabay.com

Zdraženie sa, naopak, nepáči 70-ročnému talianskemu turistovi Andreovi. Lístok si rezervoval pred týždňom. Keď teraz pri vstupe zistil, že je drahší, bol nemilo prekvapený. Za kultúrny zážitok je to podľa neho cena neprimeraná a denníku Le Figaro povedal, že do múzea už sa v budúcnosti nevráti.

Rovnako z Austrálie prišli do Paríža manželia Boudaudovi so synom. Zdraženie im nenaruší plány, ale keby mali platiť aj deti, už by to pre nich bolo náročné, poznamenal Boudaud. V porovnaní s Austráliou je však celkovo kultúra vo Francúzsku relatívne dostupná, hodnotí 33-ročný Boudaud.

Vstup do Louvru nemajú zadarmo len deti, ale aj všetci mladí mladší ako 18 rokov, v prípade obyvateľov Európskeho hospodárskeho priestoru dokonca mladší ako 26 rokov, učitelia, novinári, hendikepovaní, zamestnanci v kultúre či nezamestnaní.

V decembri múzeum uviedlo, že 40 percent všetkých minuloročných návštev prešlo sklenenou pyramídou do múzea zadarmo. Medzi francúzskymi návštevníkmi to vlani bolo dokonca 60 percent.

Louvre, Paríž, Francúzsko Foto: SHUTTERSTOCK
Louvre, Paríž, Francúzsko, La Gioconda, Mona Lisa Louvre, Paríž, Francúzsko
NEPOUZ, Paríž, Francúzsko, Eiffelova veža Čítajte viac Jedna z top atrakcií Paríža sa na 5 rokov zatvára: Kontroverzná stavba žerie energie ako žiadna Bratislava, hrad, centrum, mesto, Čítajte viac Cestovatelia odhalili, ktoré slávne mestá ich najviac sklamali. Ako o(d)písali Bratislavu? plávanie, rieka Čítajte viac Rieka v metropole ako kúpalisko? Po 100 rokoch sa obnoví plávanie, oznámilo vedenie mesta

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Paríž #vstupné #Louvre