Poznáte ich? Tri nenápadné balkánske mestá sa dostali do exkluzívneho výberu najkrajších v Európe

Európa je plná skvostných miest a vybrať pár najkrajších môže byť problém. Cestovateľský magazín Conde Nast Traveler sa rozhodol podujať na túto náročnú úlohu a vytvoril zoznam top destinácií. Do výberu sa dostali aj tri juhoeurópske.

26.02.2024 06:00
Opatija, Chorvátsko, more, Foto:
Socha dievčaťa s čajkou je symbolom Opatije.
debata

Svetovú slávu žne zvyčajne slávny opevnený a filmármi milovaný Dubrovník, no, ako napísal magazín, je čas, aby sa do centra pozornosti dostali aj iné destinácie. Balkánske trio spája výrazný šarm a úchvatná krása. Každé z miest sľubuje jedinečné privítanie zvedavého cestovateľa.

Podľa rebríčka sa oplatí objaviť pitoreskné kvarnerské mesto Opatija. Ale ako píše B92, popri malebnej Opatiji sa na zoznam dostali ešte ďalšie dve mestá z regiónu, konkrétne zo Slovinska a Bosny a Hercegoviny – Koper a Mostar.

Tieto tri sú každé veľmi odlišné, no podľa Conde Nast Traveler sú to všetko miesta, ktoré očaria svojím osobitým spôsobom.

Opatija sa nachádza v severnej časti Jadranu, na rozdiel od južnej a strednej Dalmácie a je kolískou cestovného ruchu v Chorvátsku. Je tiež známa ako „Viedeň pri mori“ kvôli svojej úžasnej architektúre Belle Epoque.

Vilky v Opatiji. Foto: JARMILA HORVÁTHOVÁ
Opatija, Chorvátsko Vilky v Opatiji.

Opatijská riviéra, pás nachádzajúci sa medzi zalesnenými svahmi blízkych hôr a členitým pobrežím Kvarnerského zálivu, bola kedysi najnavštevovanejším letným strediskom bývalých elít.

Kvarnerský záliv je rajom pre wellness vďaka svojej jedinečnej mikroklíme, ktorá ponúka ideálne podmienky pre liečebné a regeneračné výlety, čo znamená, že Opatija láka turistov aj na zdravotné procedúry v moderných kúpeľných centrách.

Ako uvádza Conde Nast Traveler, keďže je širšia oblasť Opatije kombináciou mora a hôr, ponúka návštevníkom aj unikátny vizuálny zážitok rôznych štýlov. Stretáva sa tu prepychová stredoeurópska elegancia, stredomorský šarm a stredoveká architektúra – čo robí z Opatije ideálnu romantickú destináciu. ​

Koper

Slovinské pobrežné mesto pri Jadranskom mori a najvýznamnejší prístav v krajine, Koper, sa už na prvý pohľad javí ako podmanivý klenot, ktorý spája jeho benátske dedičstvo s úžasným pobrežím a delikátnou kuchyňou.

Historické jadro mesta, labyrint ulíc, odhaľuje bohatú tapisériu jeho námornej minulosti, ktorú zdobia kostoly a malebné námestia.

Dnes je Koper kľúčovým prístavom neďaleko Terstu a slúži ako vstupná brána do strednej a východnej Európy.

Okrem komerčného významu ponúka mesto perfektnú základňu na objavovanie pobrežných a vnútrozemských divov, od miestnych viníc po olivové háje a stredoveké dedinky na kopcoch.

Mostar

Mostar, Bosna a Hercegovina.
Mostar, Bosna a Hercegovina.
+8Mostar, Bosna a Hercegovina.

Mostar so svojou uvoľnenou atmosférou zasa ponúka zmes rakúsko-uhorských a osmanských architektonických zázrakov.

Kulinárska scéna mesta je dôkazom jeho bohatého dedičstva a ponúka množstvo tradičných špecialít.

Jeho historické jadro a ikonický most, podľa ktorého Mostar získal svoje meno, dodávajú mestu čaro. Večer si uvoľnenú atmosféru mesta najlepšie vychutnáte s pohárom rakije v ruke pri upokojujúcich zvukoch rieky.

Tieto mestá, každé so svojou vlastnou energiou a neuveriteľnou krásou, sú dôkazom nekonečnej schopnosti Európy prekvapiť a očariť.

rodina, turistika, príroda, pohyb, leto Čítajte viac Česi sa vrhli na zahraničné dovolenky, Slovensko obchádzajú. Kam smerujú najčastejšie? Nemecko doprava železnice vlaky Čítajte viac Najlepšie a najhoršie vlakové stanice: Ktoré prekvapili a kam je strach vojsť? Comfort Town, Kyjev, Ukrajina, mesto, domy, sídlisko, bývanie, Čítajte viac Najfarebnejšie sídlisko majú v Kyjeve. Je to krása alebo gýč?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rebríček #Chorvátsko #Slovinsko #Bosna a Hercegovina #Mostar