Ktoré dve hlavné mestá sú najbližšie? Nie sú to Bratislava a Viedeň

Metropoly krajín by v ideálnom prípade mali byť umiestnené v strede, aby do nich mali približne rovnako ďaleko obyvatelia zo všetkých kútov. V skutočnosti to však také ideálne nie je, jeden príklad máme aj rovno "doma": Bratislava je od Viedne vzdialená len pár desiatok kilometrov. No nie sú to tie najbližšie "dvojičkovské" hlavné mestá na svete.

27.02.2024 06:00
Viedeň, chrám Foto:
Viedeň. Ilustračné foto.
debata (1)

Najbližšími metropolami sú dve mestá, z ktorých jedno je priamo súčasťou, enklávou, toho druhého. Reč je o Vatikáne, ktorý leží v srdci Ríma. Rím sa rozprestiera na riekach Tiber a Aniene, je jedným z najväčších európskych hlavných miest s rozlohou 1 285 km² a žije v ňom okolo troch miliónov obyvateľov. Mesto Vatikán je suverénna enkláva v Ríme, je sídlom katolíckej cirkvi a pápeža. Vlastné územie Vatikánu zahŕňa Baziliku sv. Petra, Svätopeterské námestie s Apoštolským palácom, priľahlé budovy a vatikánske záhrady. Má rozlohu 44 hektárov a populáciu ani nie tisíc stálych obyvateľov.

Rím, Vatikán, Taliansko
Video
Zdroj: Pixabay.com

Ďalšími veľmi blízkymi hlavnými mestami sú Brazzaville v Kongu a Kinšasa v Konžskej demokratickej republike. Tieto dve metropoly od seba delí len tok rieky Kongo, tvoria akési súmestie. Kinšasa má okolo 17 miliónov obyvateľov a rozlohu 9 965 km². Naproti tomu v Brazzaville žije len okolo 2 milióny ľudí, veľké len 260 km2. Mesto je pomenované po francúzskom cestovateľovi Pierrovi Savorgnanovi de Brazza.

Izraelský Jeruzalem a jordánsky Ammán delí od seba 73 kilometrov. Jeruzalem obýva okolo milióna ľudí a má nadmorskú výšku 754 m n. m. Ammán je ľudnatejší, má takmer 2 milióny obyvateľov, v metropolitnej oblasti žijú až 4 milióny. Rozprestiera sa na 19 kopcoch, takže miestni musia mať perfektnú kondíciu.

Ammán, Jordánsko Foto: SHUTTERSTOCK
Ammán, Jordánsko Ammán, Jordánsko

Blízke sú si aj kosovská Priština a severomacedónske Skopje, ktoré oddeľuje necelých 80 kilometrov. Hlavné a najväčšie mesto autonómnej oblastí Srbska s názvom Kosovo a Metohija má rozlohu 854 km² a okolo 200-tisíc obyvateľov. Skopje má rozlohu 571,46 km² a žije v ňom niečo vyše pol milióna obyvateľov.

Skopje Foto: Jana Kollárová, Pravda
Skopje, Macedónsko, Skopje

Fínske Helsinki a estónsky Tallinn sú od seba podobne vzdialené len okolo 80 kilometrov. Helsinki boli založené v roku 1550, ich centrum leží na malom polostrove na brehu Fínskeho zálivu, ale patrí k nim ešte pomerne veľké územie smerom na východ. Zaberajú celkovú plochu 686 km² a majú asi 630 000 obyvateľov. Tallinn obýva okolo pol milióna ľudí. Je to starobylé prímorské mesto, od roku 1997 súčasť svetového dedičstva UNESCO.

Helsinky Foto: SHUTTERSTOCK
Helsinky, Múzeum súčasného umenia Kiasma Helsinky
  • Bejrút (Libanon) & Damask (Sýria) – 85 km
  • St. John’s (Antigua a Barbuda) & Basseterre (Svätý Krištof a Nevis) – 97 km
  • Castries (Svätá Lucia) a Kingstown (Svätý Vincent a Grenadíny) – 98 km
  • Záhreb (Chorvátsko) a Ľubľana (Slovinsko) – 117 km
  • Maseru (Lesotho) a Bloemfontein (justičné centrum, jedno z troch hlavných miest Južnej Afriky; je hlavným mestom provincie Slobodný štát (Južná Afrika) – 124 km
  • Oranjestad (Aruba) a Willemstad (Curaçao) – 126 km
  • Conakry (Guinea) a Freetown (Sierra Leone) – 127 km
  • Tirana (Albánsko) a Podgorica (Čierna Hora) – 132 km
  • Kingstown (Sv. Vincent a Grenadíny) a St. George’s (Grenada) – 136 km
  • Manama (Bahrajn) a Dauha (Katar) – 142 km
  • Roseau (Dominika) a Castries (Sv Lucia) – 150 km
Comfort Town, Kyjev, Ukrajina, mesto, domy, sídlisko, bývanie, Čítajte viac Najfarebnejšie sídlisko majú v Kyjeve. Je to krása alebo gýč? Británia, sneh, počasie Čítajte viac Ktoré mestá Európy majú najviac slnka, snehu či dažďa? Niektoré vás poriadne prekvapia rovinj, chorvátsko, leto, dovolenka, Istria, more Čítajte viac Nebotyčné ceny? Nevadí! Chorvátsky cestovný ruch smeruje k novému rekordu. Tu sú čísla

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Viedeň #hlavné mesto