Pokračovanie článku: Inflácia tlačí cenovky nahor: Ako sú na tom aktuálne ceny hotelov v Chorvátsku?

Ako je na tom Chorvátsko a čo hovoria predpovede?

Posledný oficiálny údaj pre ceny chorvátskych hotelov s 12-percentným rastom sa vzťahuje na mesiac máj, pre jún a vrcholnú letnú sezónu v tomto sektore sa uvádza priemerný nárast od 30 do 50 percent (tiež v závislosti od presnej destinácie a jednotlivého hotela).

roadtrip, cesta, autom, auto, dvojica, dvaja, dovolenka, kabriolet, cestovanie Čítajte viac More a diaľky: Toto sú 3 najúžasnejšie road tripy v Chorvátsku (+ mapy)

Na zvyšovanie cien chorvátskych hotelov pritom pôsobí viacero faktorov: vonkajšie faktory zahŕňajú rýchlo sa otvárajúcu ekonomiku po koronavírusovej kríze a ruskej invázii na Ukrajinu – to všetko vyvinulo veľký tlak na dodávateľské reťazce.

V dôsledku toho došlo k dramatickému zvýšeniu nákladov na energie a potraviny aj hotelovým spoločnostiam. Chorvátski hotelieri v zastrešujúcej organizácii Chorvátskeho zväzu cestovného ruchu vypočítali, že len zdraženie elektriny zhltne celý minuloročný zisk sektora vo výške 1 miliardy kún.

Preto bez zvýšenia cien a výnosov za ubytovanie by ziskové marže hotelov nevyhnutne výrazne klesli – pre väčšinu z nich by spadli na neudržateľnú úroveň, uvádzajú analytici magazínu Hotel News Resource.

Je tiež veľmi dôležité poznamenať, že mzdové náklady hotelierov výrazne vzrástli na celom svete, najmä v USA a tu v Európe.

Voľných miest je podstatne viac, ako je kvalifikovaných ľudí, ktorí ich dokážu obsadiť, čo znamená, že hotelieri museli ponúkať vyššie mzdy a iné benefity.

To ešte viac zvyšuje obchodné náklady – v porovnaní s rokom 2019 sa mzdové náklady zvýšili o 10,1 percenta, a presiahli tak podiel 30 percent na celkových výnosoch spoločnosti, čo sa doteraz v chorvátskej histórii nestalo.

Šibenik, Chorvátsko, more, leto, letovisko, lode, chrám Čítajte viac Inst@inšpirácia: Takto ste Chorvátsko ešte nevideli, pozrite si unikátne zábery najkrajších miest more, pláž Čítajte viac Tri chorvátske pláže sa zaradili medzi najkrajšie v celej Európe. Tu ich nájdete hrad Korlátko, zrúcanina Čítajte viac KVÍZ: Hrady Slovenska a Čiech - spoznáte ich podľa fotky a popisu?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #dovolenka #Chorvátsko