Najznámejšia pláž Európy bude toto leto zatvorená, úrady sa obávajú o bezpečnosť turistov

Jemný biely piesok, tyrkysová voda, majestátne múry skál dookola a nezameniteľné poznávacie znamenie - romanticky hrdzavý vrak lode, ktorý pripomína pirátsku minulosť miestnych vôd. Pláž dokonca nedávno na cestovateľskom webe FlightNetwork vyhlásili za najlepšiu na svete a je obľúbenou turistickou destináciou.

07.04.2023 06:00
debata
Grécky ostrov Zakynthos a jeho najznámejšia... Foto: SHUTTERSTOCK
NEPOUZ, Grécko, Zakynthos Grécky ostrov Zakynthos a jeho najznámejšia pláž Navagio.

Navagio je najkrajšou plážou na obľúbenom gréckom ostrove Zakynthos a je nepochybne jednou z najslávnejších na svete.

Dostať sa sem dá len po vode, a tak je dobrodružstvom už samotný výlet k stroskotanej pašeráckej lodi Panagotis, ktorá tu leží už vyše štyridsať rokov.

Ikonická pláž má však vážny problém, pre ktorý je už dlhšie uzavretá a ako oznámili miestne úrady, ostane to tak aj počas celého leta.

Návštevníkov totiž ohrozujú zosuvy pôdy, informuje Greek Reporter.

Rozhodnutie zakázať prístup na pláž Navagio odporučil tím odborníkov z Organizácie pre protiseizmické plánovanie a ochranu (OASP) po návšteve lokality počas marca v rámci pravidelnej bezpečnostnej kontroly.

Tím OASP uviedol, že v dôsledku erózie okolitých útesov je tu značné riziko zosuvov skál.

Bezpečnosť obyvateľov a návštevníkov je nad všetkým ostatným a rozhodnutie bolo prijaté s ohľadom na nové vedecké údaje OASP, povedal grécky minister Vassilis Kikilias. Bezpečnosť pláže sa bude odteraz prehodnocovať dvakrát ročne.

San Sebastián, Španielsko, pláž, more, leto, dovolenka, palác, piesková pláž, opaľovanie, kúpanie Čítajte viac Španielsko, Grécko, Turecko, Taliansko budú pre mnohých európskych turistov o 5 rokov no-go zónou

Vstup na Navagio je už pre miestnych obyvateľov a návštevníkov zakázaný od vlaňajšieho septembra po tom, čo zemetrasenie s magnitúdou 5,4 spôsobilo, že do zálivu spadli veľké skaly z okolitých útesov.

V roku 2018 sa pri zosuve pôdy na tejto pláži zranilo sedem ľudí. V tom čase grécke úrady zatvorili pláž a pre turistov neprístupná zostala až do apríla 2019.

Z nechceného vraku svetová atrakcia

Odľahlá pláž bola kedysi známa ako Agios Georgios. V októbri 1980 zmietla obrovská búrka loď Panagiotis, ktorá pravdepodobne pašovala cigarety a alkohol, na plytčinu tento pláže.

Kapitána a niektorých členov posádky polícia zatkla, no neskôr ich súd zbavil všetkých obvinení z pašovania.

Řecko nás baví, Grécko, bloger Čítajte viac Cestovateľ Zdeněk: Do Grécka choďte autom, vyhnete sa tak miestam so zlým počasím

V tom čase sa miestni obyvatelia obávali, že stroskotanie lode zničí povesť pláže a samotného ostrova – netušili, že to bude presne naopak. Vrak lode sa okamžite stal lákavou atrakciou a odvtedy sa naňho prišli pozrieť milióny turistov.

Návaly návštevníkov samozrejme po sebe zanechali stopy v podobe veľkých množstiev odpadkov, ktoré hyzdili výhľad a znečisťovali prostredie.

„Nechápem, že niektorí ľudia zaplatia, aby navštívili jednu z najkrajších pláží sveta, a potom na nej zanechajú svoje odpadky,“ napísal na Facebooku environmentalista Michalis Bakas.

rovinj, chorvátsko, leto, dovolenka, Istria, more Čítajte viac Víťaz rebríčka je jasný! Najkrajšie európske plážové mesto nájdete v Chorvátsku more, pláž Čítajte viac Mafiánske praktiky? Turistky zažalovali plážový bar za účet 600 eur za 2 drinky a meze Varšava, Poľsko, Varso Tower Čítajte viac Dokončili najvyšší mrakodrap EÚ Varso Tower. Stoja za ním Slováci, no týči sa u susedov

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #pláž #Zakynthos