Chorvátsko má nečakanú atrakciu: Dva veselé delfíny zabávajú turistov. Kde ich môžete zazrieť?

Posledné týždne pútajú pozornosť domácich aj dovolenkárov dva delfíny. Veselé živočíchy sú sympatické svojou hravou povahou a tým, že nemajú strach z ľudí, ani lodí.

11.07.2023 06:00
debata (4)
Video
Chorvátska skrytá pláž Stiniva na ostrove Vis

Ako informuje Turističke Priče, odborníci komentujú správanie delfínov ako nezvyčajné, lebo inak sú to samotárske zvieratá.

Tieto dva sa posledne zdržiavajú v blízkosti pobrežia a pozdĺž pláží pri Rabe a v Rijeckom zálive a umožňujú ľuďom priblížiť sa k nim alebo sa k nim priblížia sami alebo sledujú lode.

Delfíny vyvolali veľkú pozornosť verejnosti a stále viac turistov ich chce vidieť na vlastné oči, píše Total Croatia News.

„Od prvých správ sme niekoľkokrát vyrazili do terénu, oba delfíny sme odfotografovali a nafilmovali, zhodnotili ich celkový stav a zhromaždili informácie od miestneho obyvateľstva o ich správaní a správaní ľudí k delfínom. V oboch prípadoch ide o delfíny obyčajné s krátkou papuľou (Delphinus delphis), druh, ktorý bol v Jadranskom mori od konca 70. rokov minulého storočia považovaný za regionálne vyhynutý, no v posledných rokoch bol znovu pozorovaný. Hoci sú delfíny obyčajné spoločenským druhom, ktorý žije v skupinách niekoľkých desiatok či stoviek jedincov, delfíny pri Rabe a Rijeke sú samotárskymi delfínmi obyčajnými,“ oznámil na svojej webovej stránke Inštitút Modrého sveta.

Dva chorvátske delfíny nemajú na tele výrazné zranenia, len povrchové kožné škrabance. Delfín pri Rabe má tiež jedno staršie, už zahojené zranenia na chvoste.

O ich zdravie sa preto netreba báť, hovoria experti.

jedlo, muž, tanier, burger Čítajte viac Najdrahší burger v Chorvátsku stojí 1200 kún, predalo sa len 7 kusov. A kuchár chce cenu zdvojnásobiť

Pozor na stretnutia, hrozia aj choroby

„Apelujeme na každého v blízkosti, aby sa k delfínovi nepribližoval ani s ním neplával, nedotýkal sa ho ani ho nekŕmil, pretože to môže viesť k tomu, že si zviera zvykne na človeka, čo môže mať nežiaduce následky. Okrem možného agresívneho správania existujú aj ďalšie nebezpečenstvá v úzkych interakciách medzi delfínmi-samotármi a ľuďmi. Delfíny môžu prenášať množstvo závažných a ťažko liečiteľných chorôb – zoonóz – ako je tuberkulóza, leptospiróza a pod. Podobne aj ľudia môžu pri úzkych interakciách prenášať na populáciu delfínov choroby, ktoré môžu spôsobiť smrť mnohých zvierat. Plávaniu s nimi, najmä ich dotýkaniu, sa preto rozhodne treba vyhýbať. Okrem toho, ak vezmeme do úvahy, že osamelé delfíny strácajú prirodzený strach z plavidiel, môžu utrpieť ťažké zranenia v dôsledku kolízie s lodnými skrutkami a zomrieť,“ varuje inštitút.

Lastovo, ostrov, Chorvátsko, more, leto, dovolenka, plávanie, Jadran, kúpanie, letná dovolenka, slnko, Čítajte viac Je vaša voda OK? Chorvátska interaktívna mapa ukazuje čistotu mora na plážach

Delfíny sú prísne chránené zvieratá a je zakázané ich rušiť – pokúšať sa ich kŕmiť, plávať, dotýkať sa ich alebo ich prenasledovať.

Inštitút vyzýva všetkých, aby pomohli zachovať morský život nahlasovaním akýchkoľvek pozorovaní morských cicavcov prostredníctvom aplikácie Marine Ranger.

„V závislosti od toho, či nahlasujete svoje pozorovanie alebo chcete nahlásiť obťažovanie, prenasledovanie alebo objavenie zraneného alebo uviaznutého zvieraťa, aplikácia vám na základe vašej polohy ponúkne možnosť obrátiť sa na príslušné orgány (112) a znalca organizácie (ako je Inštitút modrého sveta)“, uvádzajú.

Dubrovník, Chorvátsko Čítajte viac Tešíte sa už na more? Pozor, tu je 21 dôvodov, prečo by ste (už nikdy) nemali dovolenkovať v Chorvátsku chobotnica, akvárium Čítajte viac Pozor na hlavonožce v Jadrane: Pri Splite je v mori 100 000 chobotníc

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko #delfíny