Chorvátsko zverejnilo čísla: Ako narástli po vstupe do Schengenu ceny a počty turistov?

Chorvátsko po vstupe do eurozóny oslavuje vrcholnú letnú sezónu. Počty turistov aj ceny toto leto rastú. Miestni však nie sú príliš spokojní.

22.07.2023 06:00
Šibenik, Chorvátsko, katedrála sv. Jakuba Foto:
Katedrála sv. Jakuba v Šibeniku
debata (1)
Video
Chorvátska skrytá pláž / Zdroj: Pixabay.com

Chorvátske ministerstvo cestovného ruchu zverejnilo prvé štatistiky. Ukazujú prudký nárast návštevníkov v porovnaní s rokom 2022.

Podľa chorvátskeho ministerstva turizmu navštívilo tento rok Chorvátsko viac ako 9 miliónov ľudí. Toto číslo predstavuje 12-percentný nárast oproti vlaňajšku.

Znamená to, že príjmy odvetvia cestovného ruchu sú vyššie ako v roku 2019, teda v poslednom a najúspešnejšom predcovidovom roku.

Predajcovia v Trogire neveria údajom ministerstva

Dôvod je podľa záhrebskej vlády jednoduchý – Chorvátsko začiatkom tohto roka vstúpilo schengenského priestoru a prijalo euro.

„Eurozóna turistom všetko uľahčila. Nemusia hľadať zmenárne, nepotrebujú kontrolovať kurzy,“ hovorí Antonio Mišković, ktorý pracuje v jednom z najväčších jachtárskych klubov na Jadrane.

Pre miestnych to však nie je až taká dobrá správa: „Myslím si, že pre ľudí, ktorí tu žijú, to bola veľká zmena. Stále sa snažia prispôsobiť novým cenám.“

Mnohí predajcovia v turistickom letovisku Trogir tvrdia, že neveria údajom ministerstva. Turistov je podľa nich minimálne o 20 až 30 percent menej ako vlani.

Leto v zahraničí: Kde meniť a kde vyberať peniaze, ako platiť a aké chyby nerobiť, aby ste ušetrili na poplatkoch
Video
Zdroj: TV Pravda

Aké sú životné náklady v Chorvátsku?

Mnohí Chorváti ťažko zvládajú infláciu. Vlani v novembri dosiahla maximum na úrovni 13,5 percenta, a hoci postupne klesala, v januári došlo k prudkému nárastu, keď Chorvátsko prešlo na euro. Teraz sa ustálila na 7,6 percente.

Keďže cestovný ruch predstavuje 20 percent chorvátskeho HDP, dobrý výkon je pre krajinu životne extrémne dôležitý.

Momentálne sa však zdá, že medzi tým, čo cítia miestni obyvatelia, a tým, čo ukazujú čísla, je veľký rozdiel.

Dubrovník, Chorvátsko Čítajte viac Tešíte sa už na more? Pozor, tu je 21 dôvodov, prečo by ste (už nikdy) nemali dovolenkovať v Chorvátsku Šibenik, Chorvátsko, more, leto, letovisko, lode, chrám Čítajte viac Eurostat: Kvalita vody na kúpanie v Európe je najlepšia v Chorvátsku. Ako dopadli ostatné destinácie? dovolenka, more, prázdniny, Korfu, Grécko, plachetnica, jachta Čítajte viac Okolo Španielska sa deje niečo podivné (a desivé): Lodiam hrozí nečakané nebezpečenstvo

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #euro #eurozóna #schengen #Chorvátsko