Vyhlásili top 10 ostrovov sveta 2023: Hviezdi Chorvátsko, medzi najkrajšími sú až 3 európske

Rok 2023 sa blíži k záveru, a tak je správny čas na malú rekapituláciu. Na svete je najnovší rebríček top ostrovov tohto roka - je to rozmanitý zoznam, ktorý obsahuje všetko od karibských rajov s bielym pieskom až po severské zálivy. A mnoho ďalších magických destinácií, ktoré očarili túto sezónu turistov.

13.10.2023 06:00
debata

V top desiatke sú traja zástupcovia európskych ostrovov, z ktorých každý veľmi dobre poznajú aj slovenskí rekreanti.

Na zostavenie päťdesiatmiestneho zoznamu použila americká cestovateľská stránka Enjoy Travel súhrnné skóre podľa hodnotenia svojho publika na sociálnych sieťach a redakčných príspevkov.

Tvorcovia rebríčka pritom brali do úvahy aj veľké udalosti roku 2023 ako otváranie nových hotelov a reštaurácií a špeciálne atrakcie, ktoré v roku 2023 robia výlet do niektorých destinácií ešte výnimočnejším.

Chorvátsko, Dalmácia
Video
Zdroj: Pixabay.com

10. Hvar

Hvar je jedným z najznámejších a najtrendovejších chorvátskych ostrovov, napriek záujmu turistov nestráca nič zo svojej výnimočnosti.

Medzi jeho dláždenými uličkami, kokteilovými barmi a promenádou lemovanou jachtami je ľahké pochopiť, prečo sa cestujúci hrnú najprv do mesta Hvar. Ale za centrálnym bodom sú ďalšie očarujúce starobylé dedinky, hektáre viníc a odľahlé pláže pre tých, ktorí hľadajú niečo trochu nenápadnejšie.

A mimoriadne nadšení budú na tomto chorvátskom ostrove aj pozorovatelia hviezd: Jelsu totiž nedávno vyhlásili za prvé miesto tmavej oblohy v južnej Európe.

Ostrov Hvar, Chorvátsko Foto: SHUTTERSTOCK
ostrov Hvar, Chorvátsko, mesto Hvar Ostrov Hvar, Chorvátsko

9. Malta

Malta je s viac ako 300 slnečnými dňami v roku, s vyše 7000-ročnou históriou a morom vzdialeným nikdy nie viac ako štvrť hodiny cesty z vnútrozemia jedným z top ostrovov Stredozemného mora.

Je tu niečo pre každý typ cestovateľa – Malta má všetko od drsných kopcov a podmorských jaskýň až po živé historické mestá aj tiché odľahlé dediny.

Valletta bola vyhlásená za Európske hlavné mesto kultúry v roku 2018 a odvtedy mesto explodovalo s hotelmi, reštauráciami a zrekonštruovanými kultúrnymi pamiatkami.

Zátoka St. Nicholas na ostrove Comino.
Zátoka Xlendi na ostrove Gozo.
+10Na prejdenie ostrova Comino stačí dovolenkárom...

8. Kokosový ostrov, Kostarika

7. Dominika

6. Spetses, Grécko

Grécku nechýbajú dobre vyzerajúce ostrovy, no Spetses je niečo výnimočné. Ostrov bol dlho útočiskom pre aténsku elitu, no v posledných rokoch si ho všimol aj Hollywood, ktorý ho využíva ako miesto nakrúcania veľkých filmových hitov ako Stratená dcéra a Na nože: Glass Onion.

Niet divu: tento dokonalý ostrov ponúka konské povozy, kilometre piesočnatých pláží a niektoré z najlepších reštaurácií v krajine, a to všetko len dve hodiny od energického hlavného mesta Atény.

5. Galapágy, Ekvádor

4. Tahiti, Francúzska Polynézia

3. Raja Ampat Islands, Indonézia

2. Tasmánia, Austrália

1. Bahamy

Mykonos, Grécko, lode, člny Čítajte viac Idyla gréckych ostrovov? Ak sa vám počas dovolenky niečo prihodí, možno tam aj umriete Albánsko, more, dovolenka, cestovanie Čítajte viac Taliani utekajú pred predraženou domácou dovolenkou: Tento rok objavili lacný jadranský raj Hallstatt Čítajte viac Turisti, smola: Známe mestečko postavilo drevené zátarasy proti foteniu. Domáci sú však napodiv proti...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rebríček #Malta #ostrovy #Hvar