Stop apartmanizácii a reštauráciám: Chorvátsko má nový zákon o cestovnom ruchu

V Chorvátsku so začiatkom nového roka vstúpil do platnosti nový zákon o cestovnom ruchu, ktorý dáva samosprávam rozsiahle právomoci v regulácii turizmu, vrátane možnosti obmedzovať ponuku ubytovacích kapacít. Jeho deklarovaným cieľom je zabrániť preľudneniu turisticky vyťažených lokalít, informoval denník Večernji denník.

03.01.2024 11:42
NEPOUZ, Zadar, Chorvátsko Foto:
Zadar, Chorvátsko
debata
Chorvátska skrytá pláž Stiniva
Video
Zdroj: Pixabay.com

„Zákon o cestovnom ruchu je veľmi dôležitý, pretože umožňuje, aby sme náš turizmus začali riadiť, a to premyslene a na prospech všetkých od miestneho obyvateľstva po turistov,“ uviedla ministerka cestovného ruchu Nikolina Brnjacová.

Podľa nej norma dáva úradom všetky potrebné nástroje na to, aby turizmus rozvíjali smerom k udržateľnosti.

ostrov Hvar, Chorvátsko, mesto Hvar Čítajte viac Vyhlásili top 10 ostrovov sveta 2023: Hviezdi Chorvátsko, medzi najkrajšími sú až 3 európske

Zákon má podľa chorvátskej vlády ukončiť takzvanú apartmanizáciu – fenomén krátkodobého prenajímania súkromných objektov, ktorý v Chorvátsku zažíva boom v posledných rokoch a ktorý podľa expertov v mnohých obciach násobilo problémy spojené s turizmom.

Obrovská ponuka ubytovacích kapacít vytvárala tlak na infraštruktúru aj davy ľudí, na ktorých sa sťažujú jednak miestni, jednak samotní turisti.

Chorvátsko teraz eviduje v režime „zimmer frei“ asi polovicu z celkového počtu 1,2 milióna lôžok, pripomenul Večernji denník.

Dubrovník, Chorvátsko Čítajte viac Tešíte sa už na more? Pozor, tu je 21 dôvodov, prečo by ste (už nikdy) nemali dovolenkovať v Chorvátsku

Zákon dáva samosprávam – župám, mestám aj obciam – možnosť obmedziť množstvo nových ubytovacích kapacít, reštaurácií či barov.

Nebudú tak ale môcť robiť prostredníctvom zatvárania apartmánov a podnikov, ktoré sú už teraz v prevádzke.

Miestne úrady budú môcť tiež obmedzovať či inak regulovať počty organizovaných návštev miest a ďalších lokalít.

Proti zákonu sa stavala opozícia s tvrdením, že chorvátske samosprávy nemajú v súčasnosti kapacitu zvládnuť tieto úlohy. Brnjacová to odmietla s tým, že úradom budú poskytovať odbornú pomoc jednotlivé turistické združenia.

Dubrovník
Dubrovník
+9Dubrovník

Zdôraznila, že neudeľovanie povolení sa bude môcť diať výlučne na základe plánu riadenia cestovného ruchu, ktorý budú samosprávy musieť schvaľovať.

Chorvátsko v minulom roku navštívilo vyše 20 miliónov turistov, ktorí tu celkovo strávili zhruba 107 miliónov nocí. V prípade príchodov je to o deväť percent a v prípade prenocovaní o tri percentá viac ako v roku 2022, uviedla stanica N1.

Chorvátsko je dlhodobo obľúbenou destináciou aj pre slovenských turistov, mnohí tu vlastnia aj nehnuteľnosti.

Cavtat, Chorvátsko, záliv, dovolenka, more, cestovanie Čítajte viac Najkrajšie zátoky v Európe? Opäť všetkých tromflo Chorvátsko, toto je jasný víťaz
debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko #turizmus