Do bojnickej zoo pribudlo mláďa guerézy pláštikovej

Kolekciu zvierat v Národnej zoologickej záhrade Bojnice doplnilo mláďa guerézy pláštikovej. Malý samec sa tam narodil v uplynulých dňoch. Informovala o tom zoo na svojom webe.

04.03.2024 09:00
debata
NEPOUZ, Rory Eliza, opička, opica TikTok Čítajte viac Zhrozená influencerka opisuje desivú opičiu šou: Nespravte rovnakú chybu ako ja, varuje so slzami v očiach

Mláďa porodila samica, ktorá má už 27 rokov. V prírode sa pritom guerézy dožívajú približne 24 rokov. „Je to rarita, že ešte stále nám rodí zdravé mláďatká. Tešíme sa z toho,“ povedala ošetrovateľka Monika Freňáková.

Mláďatá guerézy pláštikovej sa rodia snehobiele. Dôvodom tohto sfarbenia je pravdepodobne ľahšia rozoznateľnosť v skupine či korunách stromov. Zrejme takisto pomáha stimulovať správanie spoločného rodičovstva, keď sa o mláďa stará viacero rodinných príslušníkov.

„V treťom mesiaci sa začne prefarbovať do čierno-biela a začína mu rásť plášť, ktorý majú aj dospelé jedince,“ uviedla hovorkyňa zoo Andrea Klasová.

V minulosti guerézy lovili pre ich krásnu srsť. Veľké množstvo koží sa v 70. rokoch minulého storočia predávalo turistom napríklad v Keni či Etiópii. V súčasnosti ich ľudia lovia napríklad pre mäso.

Ohrozuje ich aj strata prirodzeného prostredia. Odborníci predpokladajú, že populácia voľne žijúcich gueréz pláštikových klesá.

Velke Karlovice archiv Resort Kycerka Hotel Tatra Čítajte viac Prvotriedna lyžovačka aj obrovský vodný a wellness svet: Resort Kyčerka Velké Karlovice očarí firmy aj rodiny
debata chyba
Viac na túto tému: #zoo Bojnice