Smrtiaca egyptská atrakcia: Hlboká prepadlina si vyžiadala už desiatky životov

Hlboké priekopy, vysoké končiare, ďaleké cesty... Nebezpečenstvo odnepamäti láka dobrodruhov. Aj keď sa na svoju bádateľskú výpravu pripravia najlepšie ako sa len dá, isté riziko tu je vždy.

01.03.2024 06:00
debata

Jedným z príkladov populárnej, no mimoriadne nebezpečnej prírodnej atrakcie je Modrá diera pri pobreží Egypta. Jama v Červenom mori je známym potápačským miestom, no ponor do nej je zároveň jedným z najriskantnejších dobrodružstiev aké môžete podniknúť.

Egyptská Modrá diera je jednou z viacerých podobných na svete.

Je hlboká viac ako 100 metrov a niekedy sa o nej hovorí ako o „cintoríne potápačov“. Tento desivý názov si nevyslúžila len tak pre nič, za nič. Tam dole, v jej tmavomodrých hlbinách, totiž už prišlo o život približne 200 ľudí.

Horná časť diery, známa ako sedlo, je bezpečná a voda je tam asi 6 metrov pod hladinou plytká a presvetlená lúčmi slnka.

Potápači k jame však smerujú práve kvôli jej ďalšej časti, tmavej a hlbokej prepadline. Takmer 60 metrov pod hladinou sa totiž nachádza 26 metrov dlhý tunel, ktorý prepája Modrú dieru s morom.

A práve táto časť pripravila o život mnohých odvážlivcov.

Azúrové okno, Malta, more Čítajte viac Zo zrúteného Azúrového okna je podmorská atrakcia. Potápači riskujú pre zábery

Ďalšie nebezpečné miesta:

Samaesan Hole, Thajsko – Jedna z najhlbších potápačských jám v Thajsku láka dobrodruhov, ale skrýva riziko dusíkovej narkózy.

SS Thistlegorm, Egypt – Potopená nákladná loď je domovom bohatého podmorského života, ale aj miestom, kde sa mnohí potápači stretli s dusíkovou narkózou.

SS Yongala, Austrália – Táto zatopená loď je domovom bohatej podmorskej fauny, ale aj miestom, kde mnohí potápači prišli o život kvôli dusíkovej narkóze a ťažkým podmienkam potápania.

Boonsung Wreck, Thajsko – Ďalší zatopený vrak, ktorý láka potápačov svojou históriou, no je nebezpečný aj prúdmi, ktoré nepredvídateľne zatiahnu potápačov do hĺbok.

Blue Corner Wall, Palau – Toto miesto je známe svojou neuveriteľnou biodiverzitou, ale aj nebezpečím kvôli podmorským prúdom.

Veľká modrá diera v Belize, more, kráter, Čítajte viac Potápači sa dostali na dno Great Blue Hole: Čo tam objavili, všetkých znepokojilo potápač, potápanie, Libanon, plutby, skafander, Čítajte viac Otvorili najhlbší bazén sveta a potopené mesto. Po vynorení nesmiete na mrakodrap! Sardínia, more, leto, oceán, skaly, pobrežie, pláž, dovoleka, leto, nebo, Čítajte viac Tri ostrovy Talianska: Mafiáni s ricottou, plameniaky so smotánkou, gróf a lanovka

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #potápanie