Už teraz je top v Európe, do roku 2025 sa stane najnavštevovanejšou krajinou na svete

Západoeurópska krajina je na dobrej ceste prilákať 93,7 milióna cestujúcich ročne.

14.02.2024 06:00
Menton, Provence-Alpes-Côte d'Azur, Francúzsko Foto:
Menton
debata

Hovorí sa o nej ako o najromantickejšej krajine, okrem jej metropoly tieto kritériá spĺňajú aj tamojšie kúzelné pláže, dramatické hory, rozmanité zámky, pôvabné mestečká…

Teraz aj štatistiky potvrdzujú, že pôvab Paríža, kúzlo pobrežných miest Normandie, prestíž bordeauxských zámkov, vzrušenie z alpských svahov a sofistikovanosť francúzskej rivéry je to, čo dokáže prilákať najviac turistov z celej planéty, píše CN Travelter.

Francúzsko je podľa faktami podložených predpovedí na najlepšej ceste stať sa do roku 2025 najnavšte­vovanejšou krajinou sveta. Do Francúzska podľa nových údajov GlobalData ročne pricestuje 93,7 milióna medzinárodných cestujúcich.

Aj keď Španielsko v roku 2021 v počte turistov predbehlo svojho „syrového“ suseda, Francúzsko je na dobrej ceste získať späť svoj (predpandemický) titul najnavštevovanejšej krajiny na svete – s 12,1-percentným ročným nárastom návštevnosti medzi rokmi 2022 a 2025, uviedla spoločnosť podľa analýzy údajov.

Paríž, Francúzsko, Víťazný oblúk
Video
Zdroj: Pixabay.com

Táto krajina je mimoriadne vyhľadávaná pre nových aj vracajúcich sa návštevníkov vďaka širokej škále ponúk, Francúzsko ako destinácia má históriu, architektúru, more, hory, pláže, gastronómiu, vinárstvo, jednoducho má všetko.

Očakáva sa, že Španielsko do roku 2025 priláka 89,5 milióna turistov.

„Návštevnosť Francúzska a Španielska zostane silná aj v nasledujúcich rokoch, veľkým lákadlom pre turistov budú festivaly, kultúra a gastronómia,“ uviedla spoločnosť GlobalData.

„Obe krajiny majú návštevníkom čo ponúknuť, majú svoje vlastné jedinečné kultúry, kuchyne a atmosféru. Obe krajiny sú tiež relatívne veľké, s rozmanitou a rozmanitou krajinou a každá z nich má svoje jedinečné pobrežie.“

Plánovaný boom

Prezident Emmanuel Macron ešte v roku 2021 predstavil plán Destination France, podľa ktorého sa európsky národ má stať svetovým lídrom v cestovnom ruchu.

Ľudia v Paríži sa chladia vo fontáne
Jedna z parížskych sôch slobody.
+5Arc de Triomphe v Paríži.

A tak Francúzsko intenzívne investuje, priťahuje nové talenty v pohostinskom priemysle a poskytuje školenia, aby čo najlepšie privítalo svojich návštevníkov, napríklad počas Svetového pohára v rugby, ktorý sa koná na jeseň, a cez letné olympijské hry v roku 2024.

Rozvíjajú sa aj kultúrne miesta ako napríklad zrekonštruovaný palác Hôtel de la Marine z 18. storočia v Paríži, prehistorická podzemná jaskyňa Grotte Cosquer v Marseille alebo epikurejská krajina zázrakov La Cité Internationale de la Gastronomie et du Vin v Dijone.

Nový druh zážitku z destinácie – La Vallée de la Gastronomie – predstavuje tri regióny, ktoré sa spájajú, aby sa zamerali na gastronomickú cestu. Vlani dokonca získala ochranu UNESO aj ikonická francúzska bageta.

Francúzsko sa má tiež stať najnavštevovanejšou krajinou na svete vďaka nárastu cestovateľov, ktorí sa chcú pozrieť aj mimo Paríža – zaujíma ich región Bordeaux, Alsasko, Burgundsko, údolie Loiry, ale aj Martinik a ostrovy Guadeloupe vo francúzskom Karibiku.

Angelina Jolie a Brad Pitt Čítajte viac Vo vile Beckhamovcov vraj straší. Z Francúzska utekajú aj Depp či Angelina a Brad prekvapenie, údiv Čítajte viac Osem podivných atrakcií, ktoré by ste vo Francúzsku nehľadali ani vo sne nepouzivat, Louvre, Abu Zabi. Abu Dhabi. SAE, spojene arabske emiraty Čítajte viac 'Klon' Louvru privítal za rok 1 000 000 návštevníkov. Má aj najdrahší obraz sveta

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #cestovný ruch