KĽDR privítala 100 turistov z Ruska. Nejde o "tradičnú zájazdovú skupinu"

Do Severnej Kórey prileteli turisti z Ruska. Ide pravdepodobne o prvú skupinu cudzincov, ktorí pristáli na letisku v severokórejskom Pchjongjangu po pandémii choroby covid-19. O prílete 100 ruských turistov do uzavretej krajiny s totalitným režimom informovala agentúra Reuters.

13.02.2024 08:00
KĽDR, Rusi, turisti Foto: ,
Ruská turistka na ceste do KĽDR.
debata
Ruská turistka, členka zájazdu do Severnej...
Ruskí turisti, členovia zájazdu do Severnej...
+5Ruskí turisti, členovia zájazdu do Severnej...

Mnoho Rusov má teraz problémy s cestovaním do Európy alebo Spojených štátov kvôli sankciám, ktoré západné krajiny na Rusko uvalili kvôli jeho invázii na Ukrajinu. Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov v októbri vyhlásil, že by Rusom odporučil Severnú Kóreu ako destináciu na dovolenku.

Prílet Rusov, ktorých lietadlo štartovalo z Vladivostoku, je prekvapením pre ázijských pozorovateľov, ktorí očakávali, že prví turisti do Severnej Kórey po pandémii prídu z Číny. Tá je najväčším diplomatickým a ekonomickým spojencom KĽDR.

Juhokórejská vláda uviedla, že podľa jej záznamov severokórejské štátne médiá neinformovali o žiadnych iných turistoch, ktorí by po odznení pandémie covidu-19 do krajiny zavítali.

„Skupina navštívi hlavné mesto Pchjongjang a potom sa pôjde lyžovať,“ povedala agentúre AP Inna Muchinová, generálna riaditeľka agentúry, ktorá zájazd organizuje.

Nejde teda o tradičnú turistickú skupinu, ale o „skúšobnú zájazdovú delegáciu“, ktorá by mohla pripraviť pôdu pre ďalšie skupiny ruských turistov, ktoré by mohli nasledovať, uviedla Muchinová.

„Milujeme lyžovanie,“ povedala agentúre AP cestujúca Galina Polevščikovová krátko pred nástupom do lietadla smer Pchjongjang.

mariupol Čítajte viac Cesta do pekla: Mladá hrdinka šla do Mariupolu zachrániť rodičov: Z toho, čo videla, jej bolo zle

Cesta ruských turistov je podľa AP ďalším dôkazom prehlbujúcej sa spolupráce medzi Moskvou a Pchjongjangom. Severokórejský vodca Kim Čong-un sa v septembri minulého roka stretol s ruským prezidentom Vladimirom Putinom na kozmodróme na východe Ruska.

KĽDR a Rusko tiež v poslednej dobe posilňujú svoje vojenské vzťahy. USA a ich spojenci informovali, že Severná Kórea poskytla Rusku významné množstvo munície a rakiet na jeho vojnu na Ukrajine.

Juhokórejská armáda uviedla, že KĽDR má zase záujem o ruské technológie, ktoré by mohla použiť vo svojom jadrovom programe, o stíhačky a pomoc s vytvorením systému protivzdušnej obrany.

Rusko prehlbuje vzťahy s Pchjongjangom odkedy sa dostalo do medzinárodnej izolácie v dôsledku svojej vojenskej invázie na Ukrajinu.

NEPOUZ, Varadero, Kuba, pláž, exotika, palmy, dovolenka, cestovanie Čítajte viac Rusko chce poslať 500 000 dovolenkárov do tejto krajiny. Žiada však preškolenie hotelového personálu podľa svojho manuálu Ukrajina, vojak, vojna Čítajte viac Zničené lesy, zatopené mestá, mŕtve delfíny, míny... Ukrajina sa bude liečiť generácie. Prečo je na tom horšie ako iní?
debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #KĽDR #Severná Kórea #Rusi