Najkratšia pozemná lanovka na svete? Cesta trvá 1 minútu a nájdete ju v Chorvátsku

Záhrebská lanovka je nielen najkratšou lanovkou na svete, ale aj najstarším a prvým prostriedkom verejnej dopravy v meste. Aj keď na prvý pohľad vyzerá, že taká krátka trasa nemá význam, lanovka je skvelým pomocníkom a navyše je jazda ňou poriadna zábava.

16.02.2024 06:00
debata

Pozemnú lanovku v Záhrebe postavili v 90. rokoch 19. storočia a meria len 66 metrov, čo z nej robí najkratšiu dráhu svojho druhu na svete. Ani jej krátka vzdialenosť ju však neoberá o čaro. Internetová stránka European Best Destinations nedávno dokonca označila záhrebskú lanovku za jednu z najkrajších v Európe.

Jej primárnym účelom je prepojenie Dolného mesta (Donji grad) a Horného mesta (Gornji grad). Jazda trvá asi minútu a odchádza každých 10 minút od 6:30 do 22:00. Jazda stojí len 50 centov, deti do 7 rokov majú cestu zdarma.

Lanovka počas svojej stáročnej existencie nikdy nemala nehodu.

žralok, more Čítajte viac Chorvátski rybári chytili žraloka modrého. A potom spravili nepochopiteľnú vec

História lanovky

Záhrebská lanovka je chránenou kultúrnou pamiatkou, pretože si až doposiaľ zachovala svoju pôvodnú štruktúru a vzhľad.

Vozne boli rozdelené na tri časti: predné s najlepšími výhľadmi boli pre pasažierov prvej triedy, ďalšie sedadlá boli pre obyčajných ľudí.

Predsalen však prešla modernizáciou: kedysi ju poháňala para, a tak vždy na rozbeh potrebovala mierne postrčenie. Niekedy dokonca museli pasažieri vystúpiť a doslova ju hore tlačiť.

Keďže parné stroje neboli spoľahlivé, v roku 1934 ich nahradili elektrické motory. Originálne komponenty motora sú uložené v Záhrebskom technickom múzeu.

Stanica Dolného mesta sa nachádza na Tomićevovej ulici, pár krokov od námestia Bana Jelačića. Stanica Horné mesto je pod vežou Lotrščak na Strossmayerovej promenáde. Zhora je nádherný výhľad na celé mesto.

Celková kapacita je 28 dospelých z toho 16 miest na sedenie a 12 miest na státie.

pláž, Chorvátsko, Brela, Makarská, Dalmácia, more, dovolenka, čln, loďka, cestovanie Čítajte viac Zhodnete sa? Experti z Lonely Planet zostavili rebríček top 14 pláží Chorvátska. Trafili do čierneho? koláž, Taliansko, Chorvátsko Čítajte viac Chorvátsko vs. Taliansko: Odveká dilema dovolenkárov! Máme návod, ako ju vyriešiť

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko #lanovka #záhreb