Chorvátski rybári chytili žraloka modrého. A potom spravili nepochopiteľnú vec

Rogoznickí rybári ulovili žraloka modrého (carcharodon carcharias) a predali ho do reštaurácie. Problém je, že žraloky modré sú prísne chránené a nemožno ich chytať a už vôbec nie predávať.

18.09.2023 06:00
debata (20)
Žralok
Video
Zdroj: Pixabay.com

Ako píše Poslovni Dnevnik, neďaleko Rogoznice rybári chytili žraloka modrého, zabili ho a predali. Chorvátsky morský biológ Petar Kružić odkázal prípadným ďalším rybárom ochotným bojovať so zubatou obludou, aby nekántrili a nepredávali žiadne žraloky, najmä nie modré, pretože naraziť na tento druh v chorvátskych vodách je mimoriadne cenný nález.

Kružić zdôraznil, že akékoľvek informácie o spozorovaných alebo ulovených žralokoch modrých je potrebné postúpiť Inštitútu oceánografie a rybolovu.

Známy morský biológ pre N1 povedal, že rogoznickí rybári ulovili mladého, asi 1,5-metrového žraloka modrého, a následne ho odpredali.

Žraloka pravdepodobne chytili ako náhodný úlovok.

Rogoznickí rybári však namiesto toho, aby incident s týmto žralokom nahlásili kompetentnej inštitúcii, predali ho reštaurácii.

Ešte predtým sa morbídna skupina so žralokom aj odfotila.

Lošinj, Chorvátsko, Jadran, dovolenka, more, cestovanie Čítajte viac Toto sú Maldivy Chorvátska: Rajský ostrov s azúrovým morom, delfínmi a zmätočne pomenovanými dedinami

Žraloky v chorvátskych vodách?

Podľa najnovšej správy Svetového fondu na ochranu prírody (WWF) je žralok modrý prísne chráneným druhom a ich počet, žiaľ, neustále klesá.

Alen Soldo z Katedry morských štúdií na Univerzite v Splite, pre N1 povedal, že hoci tento druh prechádza cez chorvátske vody, nie je ich stálym obyvateľom.

„Príležitostne vpláva do Jadranského mora, keď loví potravu, najmä tuniaka. Posledný útok žraloka modrého na človeka v Chorvátsku sa odohral pri ostrove Vis v roku 2008 a nebol smrteľný,“ povedal profesor Soldo.

Poukázal na to, že na Jadrane žije alebo ho navštevuje 33 známych druhov žralokov. Niektoré z nich sú potenciálne nebezpečné, konkrétne žralok krátkoplutvý mako a žralok modrý.

„Žraloky mako sú druh, ktorý trvalo žije v chorvátskych vodách, väčšinou sa vyskytuje na otvorenom mori a rybári ho zvyčajne nechytajú,“ povedal profesor.

Žraloky modré sú zvedavé a keď zbadajú ľudí, často sa na nich prídu pozrieť. No ako na potravu na nich neútočia.

Ak v chorvátskych vodách zbadáte žraloka modrého, držte si od neho odstup a zachovajte pokoj. Nestriekajte okolo seba vodu a nepodliehajte panike. Ak o vás prejaví záujem, skúste sa postaviť vertikálne, pretože horizontálna poloha naznačuje zraniteľnosť.

žralok Čítajte viac Žralok zožral Rusa, papagáj mu vyďobal oči, klokan ho prepadol: Ukrajinci stratili zábrany v čiernom humore Cavtat, Chorvátsko, záliv, dovolenka, more, cestovanie Čítajte viac Najkrajšie zátoky v Európe? Opäť všetkých tromflo Chorvátsko, toto je jasný víťaz

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko #rybári #žralok modrý