Potápači sa dostali na dno Great Blue Hole: Čo tam objavili, všetkých znepokojilo

Great Blue Hole (Veľká modrá diera) je veľký podmorský zatopený závrt pri pobreží Belize vo vodách Honduraského zálivu. Nachádza sa v centrálnej časti atolu Lighthouse Reef asi 72 kilometrov od Belize City.

25.02.2024 06:00
Veľká modrá diera v Belize, more, kráter, Foto:
Veľká modrá diera, Belize
debata (74)

Priepasť s priemerom 300 metrov sa začína tesne pod vlniacou sa hladinou a rúti sa nadol do hĺbky 124 metrov. Je obklopená úzkym pásom pevniny.

Svojím unikátnym tvarom a zaujímavou tmavomodrou farbou, ktorou sa výrazne líši od svetlotyrkysových odtieňov okolitej vody, sa jama preslávila a často sa objavuje na fotkách.

Hoci to nie je jediný podobný závrt na svete, Great Blue Hole je pre potápačov kvôli svojim rozmerom tvrdým orieškom. Na dno sa nepodarilo dostať len tak hocikomu.

Jamu preslávil známy prieskumník Jacques Cousteau a po rokoch sa do jej modrých útrob ponoril aj jeho vnuk Fabien po boku miliardára, majiteľa Virgin, Richarda Bransona, píše LadBible.

V roku 2018 sa do diery ponorila dvojica prieskumných ponoriek: približne 90 metrov pod povrchom našli vrstvu sírovodíka. Pod ňou bola voda tmavá a bez života.

To však stále nebolo dno jamy. Expedícia sa ponárala hlbšie a hlbšie, až kým sa nedostala na samotný spodok diery, kde urobila objav, ktorý bol znepokojujúci z niekoľkých dôvodov.

Odpad, jaskyne a telá

Na dne Great Blue Hole bol, ako inak, odpad. Tím našiel v temnote ležať dvojlitrovú plastovú fľašu, ako aj dávno stratenú GoPro kameru, v ktorej boli fotky niekoho z dovolenky.

Ale to nebolo všetko…

Prieskumný tím objavil na dne diery tiež dve telá potápačov, ktorí sa v oblasti pred časom stratili. Pohľad na ne spôsobil prieskumníkom husiu kožu, no rozhodli sa telá nevyťahovať a nechať tam, kde boli – jama je podľa nich vhodným miestom ich posledného odpočinku.

NEPOUZ, Cyprus, Ayia Napa, pláž, more, dovolenka Čítajte viac Severný či južný? Cyprus ponúka dva svety na jednom ostrove. Poletíme naň aj z Bratislavy

Tým sa však šokujúce objavy neskončili a závrt sa rozhodol vydať aj ďalšie svoje tajomstvá. Posádka v ponornom plavidle našla v hlbinách diery rozvetvenú sériu jaskýň. Zaujímavé bolo, že z ich stropu viseli stalaktity aké vídať v jaskyniach na zemi. Odhalenie naznačilo, že jaskyne, ktoré sa dnes nachádzajú stovky metrov pod hladinou oceánu, boli kedysi na suchej zemi.

Branson zdôraznil, aký znepokojujúci je tento objav pre stav planéty: „Modrá diera je tvorená zložitým systémom jaskýň, ktoré sa kedysi vytvorili na suchej zemi. Je dôkazom toho, ako môžu oceány rýchlo a katastrofálne stúpať."

„Hladina morí bola kedysi o desiatky metrov nižšie. Pred 10 000 rokmi stúpla hladina mora asi o 90 metrov, keď sa na celom svete roztopilo množstvo ľadu.“

Branson opísal scénu ako „jednu z najostrejších pripomienok nebezpečenstva klimatickej zmeny, akú kedy videl“.

Lošinj, Chorvátsko, Jadran, dovolenka, more, cestovanie Čítajte viac Toto sú Maldivy Chorvátska: Rajský ostrov s azúrovým morom, delfínmi a zmätočne pomenovanými dedinami španielsko, more, pes, pláž, pes Čítajte viac Osem vecí, o ktorých ste nevedeli, že sú na španielskej pláži ilegálne

© Autorské práva vyhradené

74 debata chyba
Viac na túto tému: #Belize #oceán