Preceňované, drahé, klaustrofobické, letargické... 8 bizarných sťažností na chorvátske letoviská

Gabriela Sabová | 07.09.2022 06:00
Chorvátsko, more, dovolenka Foto:
Nespokojní s Chorvátskom?
Chorvátsko je stará dobrá klasika, od krásnych kamienkových pláží, cez pomerne kvalitné ubytovanie a priateľských domácich až po rôznorodé atrakcie či obdivuhodné historické mestá - má čo ponúknuť každému. Väčšinou odchádzajú turisti z dovoleniek v tejto krajine spokojní a oddýchnutí.

No nájdu sa aj dovolenkári, ktorým Chorvátsko vôbec nie je po chuti, a z výletu si odnášajú sklamanie a svoje negatívne pocity neváhajú uverejniť na internet – od „preceňovaného“ Dubrovníka a „rušného“ Splitu po „nudnú“ Rijeku a „klaustrofobickú“ Makarsku – takéto sťažnosti návštevníkov sa objavili na fórach, cestovateľských blogoch a turistických portáloch.

Zatiaľ čo pre niektorých sú chorvátske destinácie neobjavenými senzáciami na skvelú dovolenku s dramatickým pobrežím obmývaným priezračne modrým Jadranským morom a mnohými ostrovmi, ktoré ponúkajú férové ​​ceny, kvalitné jedlo a dobré miestne víno, iní obviňujú Chorvátsko, že je príliš namyslené.

Rovinj, cyklistka, bicykel, Chorvátsko Čítajte viac Čo môžete očakávať počas tohtoročnej dovolenky v Chorvátsku? Takto bude vyzerať vaša cesta

Tu sú niektoré z najbežnejších (a často pomerne zvláštnych) sťažností na rôzne chorvátske destinácie.

"Úprimne? Chorvátsko ma sklamalo. Áno, moje očakávania boli veľké, navyše sme navštívili najobľúbenejšie chorvátske destinácie v najrušnejších časoch, čo mohlo ovplyvniť môj dojem. Ceny sú nižšie ako napríklad v Benátkach, ale sú zas vyššie ako vo Verone. Veľmi som neušetrila v porovnaní s tým, čo by som musela minúť vo väčšine západoeurópskych krajín,“ tvrdí americká blogerka Jenna, ktorá si na dovolenku vybrala vriaci august a navštívila Plitvice, Split, Dubrovník, Pelješac a ostrov Korčula.

Preplnený Split

Turisti majú radi architektúru Splitu, ale hovoria, že je nemožné si ju užiť kvôli obrovským davom ľudí. (Čo by teda povedalo napríklad po návšteve Barcelony čo Paríža?)

Sťažujú sa aj na jazdu miestnych autobusov, ktorých vodiči nedodržiavajú predpisy, ako aj „nepriateľských“ majiteľov a personál reštaurácií.

Pichľavý Hvar

„Nádherný ostrov, kde však ľudia nie sú práve najmilší a pláže sú plné ježkov a ostrých skál“, napísali zahraniční turisti, ktorí – nevedno prečo – očakávali piesočné zátoky.

Návštevníci z iných častí Chorvátska sa naopak sťažujú na vysoké ceny jedál a nápojov, ako aj na byty, ktoré nestoja za tie peniaze, za ktoré ich prenajímajú.

Jedna z výčitiek smerovala aj na cyklotrasy, ktoré na veľkej časti ostrova nesplnili očakávania dovolenkárov.

Rotterdam, budova Čítajte viac 1500 Ukrajincov si konečne vydýchne na luxusnej lodi so všetkými službami

Preceňovaný Dubrovník

Jeden z turistov, ktorí nedávno navštívili Dubrovník, sa domnieva, že je strata času a peňazí navštíviť miesto, kde si všetko, čo stojí za to, vyžaduje loď, aby sa tak dostal do pokojných zátok a k ostrovom.

Dubrovník je tiež terčom kritiky kvôli veľkým davom ľudí uprostred letnej turistickej sezóny, čo „redukuje cestovanie na čakanie v rade.“ Múdry cestovateľ by však také čosi očakával.

Drahá Opatija

Pre niekoho je to rozprávkové miesto, pre iného príliš drahá destinácia s nevábnymi betónovými plážami. Nuž, Opatija zjavne nie je pre každého.

Turisti sa tu sťažovali na nedostatok zábavných zariadení a dobrých klubov a chorvátski turisti sa zasa ponosujú, že more tu nevonia tak príjemne ako na juhu krajiny.

Petrohrad Čítajte viac Turisti obchádzajú Rusko. Týmto nahradili cársky Petrohrad či majestátny Vladivostok

Nudná Rijeka

„Priemyselné mestá môžu byť dynamické a plné zaujímavých lokalít, ale Rijeka taká vôbec nie je,“ posťažoval si turista, ktorý ju zaradil do zoznamu preceňovaných miest. S najväčšou pravdepodobnosťou Rijeku spoznal len veľmi povrchne.

Klaustrofobická Makarska

Hoci má táto oblasť množstvo krásnych pláží a nádherných výhľadov, ktorými sa môže pochváliť, mínusom sú hordy turistov, ktorých osušky musíte cestou k moru preskakovať.

„Vtesnať sa medzi Francúzov, ktorí len fajčia jednu cigaretu za druhou, a hlasných plavcov nie je ideálny spôsob relaxu,“ komentuje blogerka Andrea z Austrálie.

dovolenka, doma, záhrada Čítajte viac Neviete, kam s peniazmi? Kúpte si dovolenkovú vilu. Tu je top 10 miest, kde sa oplatí

Záhreb ako tranzitný bod

„Najlepšia vec na Záhrebe je diaľnica dolu k moru,“ napísala svojho času novinárka Anne Haemingová pre nemecký Spiegel Online s tým, že Záhrebu chýba zábava.

Na fórach turisti často hovoria, že mesto nie je ničím výnimočné, pretože je tu príliš málo zaujímavých podujatí a lokalít.

Letargický Vir

„Moja žena hovorí, že Vir nemá dušu,“ sťažuje si chorvátsky turista, ktorý bol z tohto nádherného ostrova dosť sklamaný.

Vir schytáva na online fórach kritiku aj kvôli „nezaujímavej atmosfére, nedostatku tieňa, ako aj neatraktívnym novým budovám“.

more, pláž Čítajte viac Tri chorvátske pláže sa zaradili medzi najkrajšie v celej Európe. Tu ich nájdete

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ