Zabudnite na vstup zdarma: Británia zavádza poplatky, nahrávanie fotiek tváre a súbor otázok 'na telo'

Gabriela Sabová | 23.07.2022 06:00
selfie, autoportrét, mobil, smartfón Foto:
Ilustračné foto.
Podľa ministerky vnútra Priti Patelová plánuje Spojené kráľovstvo zaviesť na britských letiskách od roku 2024 „bezkontaktné“ hraničné prechody.

Niektorým cestujúcim umožnia vstúpiť do krajiny bez použitia elektronickej pasovej brány alebo bez toho, aby museli hovoriť s pohraničným personálom, píše Euronews.com.

Namiesto toho možno budú musieť pred cestou nahrať svoju fotografiu a odoslať ju ministerstvu vnútra.

Cieľom systému je znížiť rady na hraniciach a „pomôcť urýchliť legálne cesty do Spojeného kráľovstva“.

Cestujúci sa podrobia „predbežnej kontrole“, hovorí vláda, čo im umožní „identifikovať sa na hranici pomocou najnovšej technológie“.

„Ako ministerka vnútra som sa zamerala na opätovné prevzatie kontroly nad naším imigračným systémom prostredníctvom môjho Nového plánu pre imigráciu,“ povedala Priti Patelová.

cestovanie, dievča, vlak, metro, poistenie, cestovný lístok, pas, vlaková stanica, nádražie, Čítajte viac Cestovaniu zadarmo odzvonilo: EÚ zavádza od roku 2023 vstupné poplatky

„Ten zahŕňa zabezpečenie hranice, čo je potrebné pre 21. storočie, a umožňuje cestujúcim získať víza a ľahko prejsť cez hranicu pri zachovaní národnej bezpečnosti.“

Na tieto „bezkontaktné koridory“ by sa mohla použiť technológia rozpoznávania tváre, uvádzajú britské noviny The Times.

Od medzinárodných cestujúcich by sa vyžadovalo, aby pred odletom predložili biografické a biometrické údaje, ako sú fotografie ich tvárí, prostredníctvom novej schémy elektronickej cestovnej autorizácie (ETA).

Nový systém elektronickej cestovnej autorizácie v Spojenom kráľovstve

Ako súčasť plánu transformácie pohraničných síl Spojeného kráľovstva má ministerstvo vnútra od roku 2023 v úmysle zaviesť systém „Povolenia na cestovanie“ – každý, kto bude chcieť navštíviť Spojené kráľovstvo, bude pred cestou potrebovať povolenie.

Držitelia pasov Spojeného kráľovstva a Írska nebudú musieť robiť nič, ale všetci ostatní budú musieť požiadať o vízum alebo „elektronické cestovné povolenie“ (Electronic Travel Authorisation – ETA).

Všetci návštevníci, ktorí v súčasnosti nepotrebujú víza na vstup do Spojeného kráľovstva, vrátane cestujúcich z EÚ, budú musieť požiadať o ETA, ktoré môže stáť približne 18 libier (21 eur).

cestovanie, dovolenka, kufre, batožina, balenie, Čítajte viac Rusko stráca milionárov, tento rok sa ich odsťahuje asi 15 000. Smerujú do 4 krajín

V dokumente, ktorý podrobne opisuje plán ministerstva vnútra, sa uvádza, že budú musieť poskytnúť biografické, biometrické a kontaktné údaje a odpovedať na krátky súbor „otázok o vhodnosti“.

Nejde o vízum, ale umožní turistom nastúpiť na let do Spojeného kráľovstva.

Bude sa podobať americkému elektronickému systému cestovných povolení (ESTA), ktorý sa zaviedol po teroristických útokoch z 11. septembra.

Od roku 2023 zavádza vstupné poplatky pre nerezidentov aj EÚ.

Schéma sa má vyskúšať od marca 2023 s návštevníkmi z Kuvajtu, Kataru, Spojených arabských emirátov, Saudskej Arábie, Ománu a Bahrajnu.

Pre zvyšok sveta by sa mohol predstaviť do konca budúceho roka.

EasyJet Čítajte viac Letisko muselo pozastaviť všetky prílety: Vlna horúčav roztopila dráhu Ukrajina / Zákop / Vojak / Luhansk / Čítajte viac Naivné? Neúctivé? 22-ročný študent odcestoval na Ukrajinu pre zábavu Viedeň, Rakúsko, Chrám sv. Karla Čítajte viac Najlepším mestom na život je Viedeň. V top 10 rebríčka dominuje Európa