66 dní tmy: Ako sa vôbec dá prežiť mrazivá polárna noc?

Slnko zašlo 18. novembra a zasa vyjde až 23. januára. Medzi tým je 66 dní temnoty. Ako sa žije v meste, ktoré dva mesiace nič nevidí?

20.11.2023 06:00
debata

V odľahlých končinách Aljašky, kde polárna noc zruší svetlo na dlhé týždne, sa nachádza mesto, ktoré odoláva zimnému obdobiu s nezlomnou odvahou.

Útkiagvik, známy aj ako Barrow, je miestom, kde sa život tvaruje pod vplyvom nekonečnej tmy a intenzívnych mrazov.

Je to jedno z najsevernejších miest na svete a najsevernejšie v USA. Nachádza sa severne od polárneho kruhu. Žije tu necelých 5-tisíc obyvateľov.

Vďaka polohe 530 kilometrov severne od polárneho kruhu je podnebie Útqiagviku chladné a suché, slovom – podnebie tundry.

Zimné počasie býva veľmi kruté: keď svoje sily spoja chlad a silný vietor, môže byť táto kombinácia pre ľudí aj zvieratá mimoriadne nebezpečná.

Prvý sneh, ktorý sa neroztopí do budúcej jari, často napadne už počas prvého októbrového týždňa, keď teploty prestanú cez deň stúpať nad bod mrazu.

Október je zvyčajne mesiacom s najsilnejším snežením, napadne aj 30 centimetrov.

Okrem zimy je však v oblasti nepríjemným spoločníkom dlhočizná tma. Do konca októbra je svetlo okolo 6 hodín denne.

Potom však príde 18. november a všetko sa ponorí do úplnej temnoty, ráno sa nekoná. Polárna noc trvá dlhé týždne, najbližšie sa prírodné svetlo objaví až 23. januára.

Vlastné svetlo

Obyvatelia však nemôžu prestať žiť ani počas týchto nehostinných dní – jedným z najvýraznejších čŕt ich života je boj s temnotou.

Miestni sa naučili nájsť svetlo v tme: vytvárajú si vlastný žiarivý mikrokozmos. Vonkajšie sviatočné osvetlenie je odpoveďou ľudí na temnotu a dôkazom odolnosti komunity voči prírodnej výzve, akou je polárna noc.

V týchto zimných mesiacoch, keď je vonku skoro stále tma, Útkiagvičania zvyknú tráviť čas v spoločnosti svojich najmilších.

NEPOUZIVAT!!! červená rieka, Daldykan, Noriľsk, Čítajte viac Biblická rana? Sibírska rieka sa zmenila na krvavý prúd

Teplé večere s blízkymi pri príjemnom osvetlení sa stávajú stredobodom ich dní a zároveň majákom času v nekonečnej monotónnej temnote.

Rozprávajú si príbehy a vtipy, pestujú tradície a šíria domácu pohodu, aby udržali svojho ducha nažive a zahriateho rodinným teplom.

Tancujú s temnotou a mrazom

Dni sa podrobujú zvláštnej tanečnej choreografii. Návštevy miestnych obchodov a kaviarní sa stávajú spoločenskými udalosťami, kde sa obyvatelia zhromažďujú, aby si vymieňali novinky a získavali novú energiu.

Mestský život počas polárnej noci získava svoje vlastné rytmy, ktoré sú temnejšie, ale napriek tomu osviežujúco hrejivé.

Extrémne počasie sa stáva konverzačnou témou, ale aj určujúcim prvkom každodenného života. Treskúce mrazy si vyžadujú opatrenia – obyvatelia investujú do termooblečenia, izolácie domov a výhrevných krbov a kachlí.

Každý výjazd von sa musí starostlivo naplánovať, aby sa predišlo hrozbe podchladenia.

Väčšina vonkajších aktivít v období polárnej noci úplne zamrzne, no domáci si nachádzajú kreatívne spôsoby, ako si udržiavať pohyb a vitalitu.

Zapájajú sa do športov, ako je beh na lyžiach a hokej, ktoré telo ohrievajú a prinášajú do tmy trocha vzrušenia.

Kluby milovníkov astronómie sa kochajú v zimnej oblohe na pozadí polárnej noci a rátajú, kedy sa na nebi zjavia prvé vytúžené lúče.

Aleš Tvrdý, Čítajte viac Aleš cestuje od rovníka za polárny kruh – Deň 1: Letisko Kao-siung (Taiwan) VIKEND-lampedusa-lucasiragusa Čítajte viac Dánsko verzus Kanada – krajiny vedú už 80 rokov 'whisky vojnu' o ostrov Hans Kiruna, Švédsko, Laponsko, zima, sneh, mesto, mráz, bane, ťažba, Čítajte viac Európske mesto sa začalo prepadávať, tak sa ho rozhodli presunúť - budovu po budove. Akcia potrvá dlhé roky

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Aljaška #polárna žiara