Chorvátsko zrušilo poslednú prekážku: Turistov zo Schengenu nebude kontrolovať už ani na vzdušných hraniciach

Po vstupe do európskej zóny bez pasov na začiatku tohto roka zrušilo Chorvátsko od 1. januára 2023 aj vnútorné pozemné a námorné hranice. Vzdušné hranice však platili až do 26. marca. Od teraz bude Chorvátsko pozerať na cestujúcich v rámci bezhraničnej cestovnej zóny ako na domácich cestujúcich.

28.03.2023 06:00
Chorvátsko, Dubrovník, Foto:
Dubrovník, Chorvátsko
debata

Chorvátsko získalo vlani v decembri jednomyseľnú podporu od 26 členských štátov Schengenu a vstúpilo do európskej zóny cestovania bez pasov. Bulharsko a Rumunsko také šťastie nemali, Rakúsko totiž zablokovalo obe krajiny a Holandsko podporilo len vstup Rumunska.

Chorvátsko tiež začalo od januára 2023 používať euro.

most, chorvátsko, Cetine Čítajte viac Chorvátsko má ďalší úchvatný most a opäť v Dalmácii

Chorvátsko je súčasťou Európskej únie od roku 2013 a Rumunsko a Bulharsko od roku 2007. Doteraz však žiadna z nich nebola súčasťou schengenského priestoru, čo znamená, že na vstup do týchto krajín sa vyžaduje cestovný pas alebo občiansky preukaz.

Schengen v súčasnosti zahŕňa 26 krajín vrátane 22 členských štátov EÚ a má takmer 420 miliónov občanov.

Rumunsko a Bulharsko čakajú na vstup do schengenského priestoru viac ako desať rokov. V decembri Holandsko hlasovalo proti pristúpeniu Bulharska v súvislosti s neriešenými problémami v oblasti právneho štátu a čakajúcimi legislatívnymi predpismi na boj proti korupcii a organizovanému zločinu.

Bulharsko, ktoré má od augusta dočasnú vládu, tieto výhrady spochybnilo a vyhlásilo, že opozícia nesúvisí so schengenskými kritériami.

Chorvátsko, Galešnjak, ostrov, more, dovolenka, Čítajte viac Časť najslávnejšieho chorvátskeho ostrova je na predaj za milióny Dubrovník, Chorvátsko, dovolenka, cestovanie, loďky, člny, more Čítajte viac Hranice zmiznú, zmenárne tiež. Cesta do Chorvátska bude od januára jednoduchšia Košičanka v Chorvátsku Čítajte viac Začalo sa to letnou láskou: Košičanka hovorí ako vyzerá Chorvátsko mimo leta. A prečo sa niektorí Chorváti nekúpu v mori?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko