Novinka na obzore: V roku 2024 má 19-hodinová vlaková trasa spojiť Bratislavu s kľúčovou destináciou západu

Železničná doprava zažíva aj v roku 2024 rozkvet a pripravená je ďalšia nová trasa, ktorá spája dôležité miesta v Európe. Cesta prejde cez štyri rôzne krajiny.

31.01.2024 06:00
vlak, čakať na vlak Foto:
Vlakom stále rastie popularita.
debata (15)

Český prevádzkovateľ verejnej dopravy Leo Express oznámil ambiciózne plány pre viacero krajín.

Jednou z noviniek má byť aj navrhovaná trasa, ktorá spojí Belgicko so Slovenskom pričom prejde mnohými vzrušujúcimi zastávkami v Nemecku a Českej republike.

Aké bude mať zastávky?

Leo Express predložil návrhy českému ministerstvu dopravy a infraštruktúry vlani v júni a plány v súčasnosti posudzuje belgický regulátor železničnej dopravy.

V prípade, že český železničný dopravca dostane zelenú, spustí priamu obojsmernú linku spájajúcu belgické Ostende s Bratislavou.

Cesta potrvá 19 hodín a vlaky budú z belgického pobrežného mesta odchádzať ráno o 6.15.

Slávnostné otvorenie tunela Bôrik Čítajte viac Nemali pravítko? Objednané nové vlaky za 258 miliónov eur sa nezmestia cez tunely

Leo Express naplánoval na ceste minimálne 50 zastávok: vlak zastaví v Bruggách, Gente, Bruseli a Liège v Belgicku, po ktorých bude nasledovať viac ako 20 nemeckých miest vrátane Aachenu, Kolína nad Rýnom, Hannoveru, Lipska či Drážďan.

Vlak má prísť do Prahy o 20:00 a potom pokračovať na Slovensko, so zastávkami v mestách Kúty a Malacky. Príchod do slovenského hlavného mesta má mať tesne po 1:00 nasledujúceho rána.

Spiatočná cesta bude mať podobné časy odchodov a príchodov.

Kedy novú linku spustia?

Epická trasa stále čaká na schválenie, aj pre problémy s prístupom k belgickej infraštruktúre. Ak ju nakoniec schvália, pravdepodobne sa spustí niekedy medzi koncom roka 2024 a začiatkom 2025.

Český železničný dopravca sa podľa všetkého chce stať jedným z hráčov v pretekoch o to, aby viac Európanov cestovalo po železnici.

Koncom minulého roka Leo Express prevzal na Slovensku aj spoje medzi Bratislavou a Komárnom.

Vlaky začali jazdiť 10. decembra a spoločnosť plánuje na trase vypraviť 100 spojov denne.

cestovanie, dovolenka, cesta, autobus, dvojica, leto, mobil, internet, Čítajte viac Najdlhšia autobusová linka sveta prepojí Európu: 12 000 km za 2 milióny a pôjde aj cez Bratislavu Vino-oslava-shutterstock Čítajte viac Medzinárodná blamáž! Taliani v propagačnom videu ukazovali úplne inú krajinu vlak, Čítajte viac Neekologické! Tri letové linky zrušili: Nasadnite na vlaky, odkazujú politici pasažierom

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #vlak #vlakové spojenie