Neekologické! Tri letové linky zrušili: Nasadnite na vlaky, odkazujú politici pasažierom

Na lietalo zabudnite, na krátke vzdialenosti sa odveziete vlakom, odkazuje cestujúcim krajina, ktorej mimoriadne záleží na klíme.

18.06.2023 06:00
debata
Zmätkoval pred vlakom. Závora ho klepla, on ju odtrhol
Video
Zdroj: TV Pravda

Francúzsko nedávno prijalo zákon zakazujúci niektoré vnútroštátne lety. Cieľom je povzbudiť ľudí, aby sa namiesto toho zamerali na železnice.

Podľa nového zákona by sa mali zrušiť lety, ktoré je možné nahradiť cestou vlakom, ktorá trvá menej ako dva a pol hodiny, informuje Times of Iindia.

Zákaz letov na krátke vzdialenosti už vstúpil do platnosti. Francúzska národná letecká spoločnosť už zrušila tri trasy, ktoré boli podľa analytikov príliš národné na emisie uhlíka.

Slávnostné otvorenie tunela Bôrik Čítajte viac Nemali pravítko? Objednané nové vlaky za 258 miliónov eur sa nezmestia cez tunely

Všetky tri trasy štartovali z parížskeho letiska Orly, ktoré obsluhuje Bordeaux, Lyon a Nantes. Všetky tieto mestá sú pospájané rozsiahlou sieťou vysokorýchlostných železníc, čo tiež v konečnom dôsledku znamená, že cesta vlakom bude pre pasažierov oveľa rýchlejšia ako let.

Kritici však majú na vec odlišný názor a tvrdia, že toto opatrenie bude mať zanedbateľný vplyv na emisie uhlíka. Laurent Donceel, ktorý je dočasným šéfom priemyselnej skupiny Airlines for Europe, ktorá zastupuje niekoľko leteckých spoločností vrátane Air France, KLM, Lufthansa a Ryanair, odmietol zákon a označilo ho za „symbolický krok.“

Trval na tom, že je potrebné, aby vlády namiesto toho podporovali „skutočné a významné riešenia“ emisií leteckých spoločností.

vlak, Nemecko Čítajte viac Opitý rušňovodič nezastavoval v staniciach a do mikrofónu nadával na železnice

Niet pochýb o tom, že Francúzsko má robustnú a rozširujúcu sa sieť vysokorýchlostných železníc, pričom francúzske národné železnice sú v procese reštartovania svojich vlakov TGV a rozširovania svojej siete.

Správy tiež dodávajú, že pôvodný návrh sa mal týkať ôsmich trás, avšak Európska komisia neskôr rozhodla, že lety medzi Parížom – Charles de Gaulle a Rennes; Paríž-Charles de Gaulle a Lyon; Paríž-Charles de Gaulle a Nantes; Paríž-Charles de Gaulle a Bordeaux; a Lyon a Marseille ešte nie sú dostatočne dobre nahraditeľné vlakovou dopravou.

NEPOUZ, Dubaj Čítajte viac Dubaj je svetovo najobľúbenejšou destináciou. Chcete ho vidieť? Spiatočná letenka vyjde na menej ako 150 eur

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vlak #Francúzsko #TGV #letecká linka #vlakové spojenie