Prejsť celú D1 môže trvať celý život, rátať treba i so záplavami. Na časti sa bez 4×4 nepohnete

Najdlhšia národná diaľnica sveta má neuveriteľných 14 500 kilometrov. Keď ju celú precestujete, je to akoby ste prešli okolo 36 % obvodu Zeme (rovník má približne 40 000 kilometrov).

13.03.2024 06:00
šofér, jazda, diaľnica, cestovanie, auto,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Je to najdlhšia diaľnica na svete, svojou ohromujúcou kilometrážou prekonáva aj slávnu Transsibírsku magistrálu, ktorá meria len okolo 11 000 kilometrov, a aj Transkanadskú magistrálu dlhú 8 030 kilometrov.

Najdlhšiu diaľnicu má vzdialená Austrália, sieť rýchlociest, ktoré obchádzajú krajinu po obvode, sa volá Diaľnica 1 a má príznačnú prezývku Big Lap, čiže Veľký okruh.

Cesta prepája všetky veľké mestá pevniny a prechádza cez väčšinu hlavných atrakcií Austrálie alebo v ich blízkosti. Časť cesty traverzuje aj Tasmániu. Vynecháva však hlavné mesto Canberra a slávnu horu Uluru.

Preto, ak máte čas a nevadia vám dlhé vzdialenosti, toto je jeden z najlepších spôsobov, ako vidieť a spoznať takmer celú Austráliu.

Niektorou časťou tejto austrálskej diaľničnej siete prejde denne viac ako milión ľudí.

Diaľnica 1 bola vytvorená v roku 1955, trasu zostavili z existujúcej siete štátnych a miestnych ciest a tratí.

Je to jediná cesta, ktorou sa dostanete naprieč všetkými austrálskymi štátmi a Severným teritóriom. Mnohé z ďalších vnútroštátnych ciest sú prípojkami Diaľnice 1.

Sydney. Vedela, že ak chce preniknúť do hĺbky...
Perth, Austrália
+18Veľký bariérový útes na východ od Austrálie...

Časť je len pre pohon oboch náprav

Austrália je obrovská krajina a prejsť celú Diaľnicu 1 vám určite zaberie niekoľko týždňov, väčšina cestovateľov ju dokončí za tri mesiace, ale sú aj takí, ktorí si ju kúskujú po celý život.

Najkratší z jej úsekov má takmer 1 000 km. Najmä v západných dvoch tretinách krajiny treba počítať, že medzi motorestami budú úseky dlhé niekoľko stoviek kilometrov, počas ktorých môže dôjsť palivo, jedlo a voda.

Celá trasa sa dá prejsť v bežnom sedane, s výnimkou približne 1 000 kilometrov medzi Darwinom a Cairns, kde sú skutočne veľmi drsné podmienky na jazdu a vyžaduje si to 4WD. Tento úsek sa však dá obísť tak, že pôjdete na juh po plne spevnenej Barkly Highway.

Melbourne, Austrália, mesto, mrakodrapy, rieka, most Čítajte viac Prepisujeme atlasy: Melbourne preskočilo Sydney, je najväčšie v krajine, vďaka úradníkom

Na 9 úsekov sa treba pripraviť

Pred výletom je dôležité zistiť si tiež nadchádzajúce poveternostné podmienky. Počas leta v Austrálii môže byť cez deň extrémne teplo, čo je nebezpečné nielen pre cestovateľov, ale tiež to zaťažuje chladiaci systém a batériu vášho auta.

Horúčavy a sucho sú tiež často sprevádzané veľkými požiarmi. V severnom Queenslande a Severnej Kórei sú počas obdobia dažďov (november – marec) bežné záplavy, ktoré môžu zaplaviť cesty na niekoľko dní.

Navyše, na niektorých miestach môžu počas zimy klesnúť teploty hlboko pod bod mrazu, najmä v rozsiahlych úsekoch Outbacku a v mnohých častiach vidieckych oblastí Tasmánie a Viktórie.

Keďže ide o okruh, môžete začať kdekoľvek a na miesto štartu sa vrátite z druhej strany. A môžete cestovať v smere, či proti smeru hodinových ručičiek. Diaľnica 1 má deväť úsekov: zo Sydney do Brisbane, z Brisbane do Cairns, z Cairns do Darwinu, z Darwinu do Broome, z Broome do Perthu, z Perthu do Adelaide, z Adelaide do Melbourne a z Devonportu do Hobartu.

GPS, navigácia, auto, šofér, šoférovanie, volant, mapy, riadenie, vodič Čítajte viac Najdlhšia obchádzka sveta? Pre nehodu na diaľnici poslala navigácia šoférov 7113 kilometrov naokolo Sydney, opera, australia, inštalácia Čítajte viac Štyri veci, ktoré v Austrálii zaskočia (a nie je to len obrovský hmyz) pavúk, pavučina Čítajte viac Invázia pavúkov: Jeden druh áut špeciálne priťahuje odpudzujúcich spolucestujúcich
debata chyba
Viac na túto tému: #diaľnice #Austrália