Dve striebra aj zlato: Fotograf Aleš Tvrdý zahviezdil v celosvetovej súťaži top cestovateľských záberov

Portál One Eye Land je web stránka, kde je registrovaných takmer 150-tisíc fotografov z celého sveta. Je to mix ľudí, ktorí sa fotografovaním živia alebo to je pre nich vášeň. Pravidelne, každý rok, tu prebieha viacero súťaží. Slovenský fotograf a cestovateľ Aleš Tvrdý v silnej konkurencii obstál skvelo a získal viaceré ocenenia.

22.03.2024 08:50
debata

Do fotografickej súťaže portálu One Eye Land sa môže každý, kto má chuť a zaplatí štartovné. Následne porota, zložená z profesionálov a fotografov, ktorí majú za sebou mnohé ocenenia, bodujú jednotlivé fotky, a tak sa určí víťaz danej kategórie a následne sa vyhodnotia aj najlepší jednotlivci za každú zo zúčastnených krajín. Je tu teda veľká konkurencia svetovej kvality.

Inšpirácie

„Aj keď sa nezapájam do každej súťaže, vždy si rád pozerám víťazné fotky. Pre inšpiráciu a potešenie z krásy, ktorú ľudia dokážu vytvoriť,“ opisuje Aleš.

„V minulých rokoch som sa zapojil do viacerých kategórií. Jednu striebornú medailu som získal s fotkou za architektúru. Do finále som sa dostal s viacerými fotkami v rôznych kategóriách,“ hovorí.

Takisto sa tu zbierajú aj body. Tie sa prideľujú na základe toho, či bola fotografia vybraná do galérie portálu. Na konci roka sa aj tieto body sčítajú a vzíde TOP 100 fotografov z celej komunity takmer 150-tisíc ľudí.

„Najvyššie sa mi podarilo obsadiť 25. priečku a v tom roku to bolo aj najvyššie umiestnenie spomedzi všetkých slovenských fotografov na portáli One Eye Land,“ hovorí Aleš.

„Ak by ste si pozreli mená, ktoré tu súťažia, nájdete svetové kapacity, ktoré aj ja dlhodobo obdivujem a čerpám od nich motiváciu.“

Aleš Tvrdý získal prestížne ocenenie.
ales-tvrdy-travel-country-rank1-2023 page-0001 Aleš Tvrdý získal prestížne ocenenie.

Aleš Tvrdý sa rád zapája do podobných súťaží. „Keď mám nejaké peniaze navyše, tak ich na tieto aktivity rád obetujem. Štartovné nie je lacné, no aspoň jednu-dve fotky pridám. Sú to veľké súťaže a prvé miesta získajú naozaj vysokú peňažnú výhru. Samozrejme, tieto peniaze by sa veľmi zišli, keďže moje záľuby (fotografovanie a cestovanie) sú takisto pomerne finančne náročné.“

Nikdy sa však podľa vlastných slov neprihlasuje do nijakej súťaže kvôli tomu, aby získal nejakú cenu. „Mám obrovskú radosť a beriem to ako zadosťučinenie, keď sa svojou fotkou dostanem medzi najlepších. Je to pre mňa akési potľapkanie po ramene za dobre odvedenú prácu. Nejak tak som si to zidealizoval. Každý máme predsa nejakú úchylku :-),“ opisuje top slovenský fotograf.

Na ocenenej foto je manželka

Minulý rok sa prihlásil do kategórie o najkrajšiu cestovateľskú fotku. Išlo o fotografiu, ktorá vznikla plánovane: jeho manželka si obliekla tradičné šaty a dostala za úlohu bežať po známej púšti Deadvlei v Namíbii. Aleš ju „prenasledoval“ dronom a fotil.

„Podarilo sa to a urobil som záber aký som chcel. Našťastie, lebo krátko na to som s dronom nabúral do stromu a havaroval. A bolo dolietané, lebo som zlomil všetky vrtule. Materiál na pamäťovej karte zostal nepoškodený a spokojnosť bola na svete,“ opisuje okolnosti vzniku oceneného záberu.

Fotku teda prihlásil a čakal na výsledky. „Samozrejme som dúfal, že sa umiestnim, ale to dúfam zakaždým, keď sa prihlásim do akejkoľvek súťaže :-). Predvčerom mi prišiel mail, že som jedným z víťazov. Nechcelo sa mi veriť a to som ešte nevedel, čo ma čaká po otvorení celého mailu. Spomínaná fotka z Namíbie získala striebornú medailu v kategórii krajina /landscape/, striebornú medailu v kategórii letecká fotka /aerial/ a ešte zlatú medailu za najlepšieho cestovateľského fotografa spomedzi všetkých slovenských fotografov, ktorí sa do súťaže zapojili. Čiže jedna fotka mi priniesla tri medaily. Skvelé!“ teší sa Aleš Tvrdý.

Predošlé dva ročníky sa prihlásil takisto do tejto cestovateľskej fotosúťaže, no nepostúpil ani jedenkrát do finále. „Teraz sa to podarilo tak, ako som si to ani nepredstavoval,“ vyznáva sa ocenený fotograf.

Tu nájdete fotografiu Aleša Tvrdého aj ostatné ocenené zábery

Výherná fotografia

Všetky výherné fotografie plus top fotograf z každej krajiny

Nový Zéland, Polostrov Coromandel, Cathedral Cove Čítajte viac Slabý ozón, úchvatné fotky: Ako Slovák Aleš privítal rok na novozélandskej pláži nepouzivat, Šanghaj Čítajte viac Fotografia Slováka Aleša sa dostala do výberu National Geographic Paraguaj, dievčatko Čítajte viac Paraguaj – krajina, nad ktorou som zaplakal (1. časť) Aleš Tvrdý, Čítajte viac Aleš cestuje od rovníka za polárny kruh – Deň 1: Letisko Kao-siung (Taiwan) Šanghaj, Čína Čítajte viac Šanghaj mi vyrazil dych. Je to mesto vertikálnych aj horizontálnych rekordov

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #fotografie #fotograf #Aleš Tvrdý