Najväčšia výletná loď pre 10 000 ľudí už vozí dovolenkárov. Čím všetkým šokovala?

Výletné lode sa predháňajú vo veľkosti a pompéznosti. Titul najväčšia však môže patriť len jednej a kým ju iná neprekoná, Icon of the Seas sa právom nazýva kráľovou morí.

05.02.2024 06:00
debata (3)

Nová, 365 metrov dlhá a 250 800 ton ťažká Icon of the Seas spoločnosti Royal Caribbean, ktorá vyplávala na svoju prvú plavbu z prístavu v Miami, vyzerá zďaleka ako obrovská narodeninová torta – vysoká niekoľko poschodí a korunovaná farebnými ozdobami navrchu. Tie tvorí 7 bazénov, do ktorých ústí niekoľko ružových, modrých a oranžových toboganov, okolo sa krútia kolotoče a tancuje tropická zeleň.

„Krstným otcom“ Ikony morí sa stal hviezdny futbalista Lionel Messi, ktorý 20-palubnú loď vypravil do oficiálnej prevádzky 23. januára.

Prvá výletná plavba, ktorá počas siedmich dní obopláva východný Karibik, sa úplne vypredala. A niet divu, zoznam superlatívov a prvenstiev Icon of the Seas je skutočne dlhý.

Najväčšia výletná loď na svete „Ikona morí“ od...
Icon of the Seas. Práve tento pohľad mnohým...
+2Celkový pohľad z 30. mája 2023 ukazuje...

Šmykľavky, lietajúce opice

Loď dokáže prepraviť neuveriteľných 7 600 hostí spolu s 2 350 členmi posádky.

Medzi top atrakcie tohto farebného monštra patrí vodný park s rozlohou 1 580 m2, v súčasnosti najväčší svojho druhu na svete, ktorý sa rozprestiera na palubách 16 a 17. Tvorí ho okrem iného aj 6 toboganov, vrátane najvyššej šmykľavky na mori s výškou 14 metrov, a prvé rodinné raftové šmýkačky na mori.

Loď má prvý konzolový nekonečný bazén na mori, ako aj najväčší bazén na mori a najväčšiu ľadovú arénu na mori, kde sa hostia môžu korčuľovať alebo sledovať predstavenia.

Asi 50 hudobníkov a komikov zabáva pasažierov so súbormi, ktoré zahŕňajú najväčší orchester na mori, ako aj prvé námorné predstavenie Čarodejníka z krajiny Oz doplnené o lietajúce opice.

Loď má dokonca aj vlastného psa – zlatého retrievera Rovera.

Minikajuty aj trojposchodový rodinný „dom“

Osem rôznych „štvrtí“ lode Icon of the Seas je navrhnutých tak, aby oslovili všetky generácie pasažierov na palube a cestujúcich s rôznymi záujmami, vrátane rodín s malými deťmi a tých, ktorí si, naopak, chcú vychutnávať len spoločnosť dospelých.

Najočakávanejšou novinkou pre rodiny je Surfside na palube 7 v tvare kolotoča s postavičkami.

Pre výletníkov od 18 rokov je tu štvrť The Hideaway inšpirovaná scénami medzinárodných plážových klubov s viacúrovňovou terasou s nerušeným výhľadom na oceán a prvým nekonečným bazénom na mori, ktorý je vyvýšený 41 metrov nad morom.

Loď ponúka tiež súkromnú slnečnú terasu, bazén a vírivku, exkluzívne reštaurácie, viac ako 40 palubných reštaurácií, barov a salónikov.

28 rôznych druhov ubytovania ponúka na výber širokú paletu možností – kajuty, ktoré sa začínajú na cene 3 600 dolárov za týždeň pre dve osoby, až po trojposchodový rodinný „dom“ Ultimate Family Townhouse s vlastnou terasou, kinom, vonkajšou vírivkou a šmykľavkou medzi palubami, ktorá stojí v priemere 100 000 dolárov za týždeň a môže ubytovať osem ľudí.

Obdiv aj kritika megalomanstva

Pôsobivé inžinierske kúsky sú na Ikone morí vystavené všade – 25 metrov vysoký oceľovo-sklenený AquaDome korunuje časť vrcholu lode, kde sa nachádza divadlo.

Ikona morí v hodnote dve miliardy spôsobovala rozruch a pútala pozornosť už počas svojej stavby vo fínskom Turku a mnohí sa chceli k nej vyjadriť – padali pochvaly a vyjadrenia obdivného úžasu, ale objavovala sa aj kritika megalomanstva a environmentálnej záťaže, ktorú svojou prevádzkou spôsobí.

Hovorca Royal Caribbean uviedol, že Icon of the Seas je o 24 % energeticky úspornejšia, ako sa vyžaduje pre dnes navrhnuté lode. Loď je prvým plavidlom spoločnosti Royal Caribbean, ktorú poháňa skvapalnený zemný plyno (LNG). I toto rozhodnutie má však svojich kritikov.

  • Icon of the Seas je momentálne najväčšou výletnou loďou na svete.
  • Generálny riaditeľ spoločnosti Royal Caribbean Michael Bayley ju nazval „najpredávanejšou“ loďou v histórii výletnej spoločnosti.
  • Nie každý je z megalode nadšený, mnohí jej vyčítajú enormnú ekologickú záťaž.
  • Icon of the Seas napriek svojim neprajníkom očakáva množstvo cestovateľov.
  • V 40 reštauráciách, baroch a salónikoch na jej palube sa môže najesť a napiť 7 600 cestujúcich.
  • Loď je čiastočne plávajúcim hotelom, čiastočne vodným zábavným parkom.
nepouz, Benátky, gondola Čítajte viac Gondola sa prevrátila, zdesení turisti sa v kabátoch vykúpali v zabahnenom kanáli Lošinj, Chorvátsko, Jadran, dovolenka, more, cestovanie Čítajte viac Toto sú Maldivy Chorvátska: Rajský ostrov s azúrovým morom, delfínmi a zmätočne pomenovanými dedinami Pláž Pasjača, Chorvátsko, skaly, chodník Čítajte viac Vraj najdôveryhodnejší rebríček pláží, aký vznikol! V top 50 je len 10 európskych, jediná chorvátska

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #výletná loď #Icon of the Seas