Dovolenky v Stredomorí ľudia prestávajú znášať. Treba zmeniť školské rozvrhy, inak turizmus skolabuje

Klimatická zmena spôsobuje, že letá sú aj v Európe čoraz viac "na nevydržanie". Vlny horúčav sú silné aj na Slovensku, nie to ešte v južnej časti kontinentu. Pre mnohých sa preto dovolenka v lete na plážach Stredozemného mora stáva už nepríjemnou a radšej smerujú do iných krajín. Mnoho turistov sa rozhoduje cestovať pre destinácie ako Česká republika, Bulharsko, Írsko a Dánsko.

23.12.2023 06:00
cestovanie, mapa, dovolenka, leto, balenie,... Foto:
Letná dovolenka v Dánsku?
debata (1)

Vlna horúčav spálila počas prázdnin, najmä v júli 2023, južnú Európu teplotami 46 až 47 °C. V mestách ako Madrid, Sevilla a Rím sa ľudia doslova topili. V Alicante teploty dosiahli 39 °C, aj keď vlhkosť spôsobila, že sa zdalo ešte teplejšie a úrady vydali červenú výstrahu, spomína BBC.

V júli 2023 lesné požiare v Grécku zničili viac ako 54 000 hektárov – takmer päťkrát viac ako je ročný priemer – čo viedlo k najväčšej evakuácii kvôli lesným požiarom, akú kedy krajina iniciovala.

Počas augusta zasiahli ďalšie lesné požiare časti Tenerife a Gironu v Španielsku; Sarzedas, Portugalsko; a talianske ostrovy Sardínia a Sicília.

Ďalšie znepokojujúce príznaky rastúcich teplôt sa objavujú všade v Európe: sucho v Portugalsku, tisíce medúz na plážach Francúzskej riviéry, dokonca aj nárast infekcií prenášaných komármi, ako je horúčka dengue, vďaka vyšším teplotám a záplavám.

Mykonos, Grécko
Video
Ponorte sa do dovolenkovej nálady. / Zdroj: Pixabay.com

Hoci meniaca sa klíma ovplyvní rôzne regióny rôzne a hoci žiadna časť Zeme nie je imúnna, vedci sa zhodujú, že južná Európa zažíva – a bude zažívať aj naďalej – viac vĺn horúčav, sucha, požiarov, pobrežných záplav a silnejších veterných búrok i obdobia intenzívnejších zrážok. Veľa z toho sa udeje práve počas leta, najobľúbenejšej turistickej sezóny v Stredomorí.

Tieto udalosti nie sú len nepríjemné. Môžu byť smrteľné. V Španielsku zomrelo za osem dní horúčav v júli 2023 takmer 1000 ľudí. Leto 2022 – ktoré bolo podobne spaľujúce – viedlo k strate viac ako 60 000 životov.

Jeseň je nové leto

V takomto kontexte je tu ešte jeden aspekt – vplyv horúčav na letnú dovolenku pri Stredozemnom mori.

Turisti prúdia k tomuto moru na letnú dovolenku už po stáročia. V starovekých rímskych časoch majetnejší ľudia smerovali do Baiae, letoviska v Neapolskom zálive, alebo na grécke ostrovy.

Myšlienka vyvaľovať sa na slnkom zaliatom pobreží aj dnes priťahuje každé leto milióny turistov do krajín ako Grécko, Španielsko, Chorvátsko a Taliansko.

Ale to by sa mohlo zmeniť. Nedávna správa Európskej komisie pre cestovný ruch (ETC) síce zistila, že stredomorské krajiny zatiaľ zostali najobľúbenejšou destináciou Európanov od júna do novembra 2023, no v porovnaní s minulým rokom počet európskych turistov, ktorí majú záujem ísť do stredomorských krajín, klesol o 10 %.

manželia, klimatizácia Čítajte viac Klimatizácie v domácnostiach sú v Európe oveľa menej rozšírené ako v USA. Teraz sa to mení

Mnoho cestovateľov si totiž presúva dátumy dovoleniek: o 5 % viac dovolenkárov sa rozhodlo pre oddych v období od októbra do novembra v porovnaní s rokom 2022.

Výskum ETC zistil, že takmer 8 % cestovateľov konkrétne uviedlo „extrémne poveternostné udalosti“ ako svoj hlavný problém pri cestovaní po Európe od júna do novembra 2023.

Napríklad údaje z Talianska ukazujú, že od januára do apríla 2023 zaznamenala krajina 43 %-ný nárast zahraničných turistov v porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2022.

Problém s týmito presunmi sú však letné prázdniny v školách, ktoré sa so zmenou teplôt a novými časovými preferenciami turistov nehýbu.

Ak sa termíny školských prázdnin v blízkej budúcnosti stanú flexibilnejšími, rodiny budú môcť viac cestovať aj mimo letných mesiacov. Ak však vzdelávacie inštitúcie nezareagujú, cestovný ruch v južnej Európe bude čeliť dramatickejším prepadom.

Bulharsko je obľúbenou destináciou pre...
Bulharsko, Šipka
+6Plovdiv

Kto sa smeje naposledy…

Ostatné destinácie však z tohto zmeneného cestovateľského trendu žnú výhody. Viac letných dovolenkárov si vyberá destinácie s miernejšími teplotami, ako sú Česká republika, Bulharsko, Írsko a Dánsko. Britský pobrežný región Cornwall, známy svojimi plážami a výhľadom na úchvatný oceán, zaznamenal nárast návštevníkov z krajín ako Nemecko, Taliansko a Holandsko.

Jedna významná správa, ktorú nedávno zverejnilo Spoločné výskumné centrum Európskej komisie, zistila, že s otepľovaním podnebia môžu najviac stratiť južné pobrežné regióny Európy: v lete v priemere pricestuje o 10 % menej turistov.

Mnohí z týchto návštevníkov sa presunú do iných ročných období – ale nie všetci. V správe sa uvádza, že napríklad na gréckych Iónskych ostrovoch bude návštevnosť klesať o 9 % ročne.

Iné regióny sa zasa tešia: podľa rovnakého klimatického scenára by sa napríklad v západnom Walese mal ročne zvýšiť turizmus o 16 %.

Mnohé stredomorské destinácie si však buď neuvedomujú alebo nechcú túto realitu zapájať, hovoria odborníci. Veľká časť odvetvia cestovného ruchu stojí na malých podnikoch, ktoré sa zameriavajú skôr na prežitie z jedného roka na druhý, než na zvažovanie toho, čo by pre odvetvie mohli znamenať dlhodobejšie zmeny.

ostrov Hvar, Chorvátsko, mesto Hvar Čítajte viac Vyhlásili top 10 ostrovov sveta 2023: Hviezdi Chorvátsko, medzi najkrajšími sú až 3 európske Taliansko, Rím, Koloseum, dievča, Talianka, žena, krik, reč, slová, hovorenie Čítajte viac Spýtali sme sa umelej inteligencie, kam ísť na dovolenku: Budete sa čudovať, čo vymyslela kúpanie, rodina, dovolenka, akvapark, aquapark, tobogany, cestovanie, Čítajte viac Päť najbližších akvaparkov v Poľsku: Porovnali sme ceny, ktorý sa oplatí najviac?

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #horúčavy #Stredomorie #klimatická zmena #letná dovolenka #extrémne horúčavy