30 000 turistov prezradilo, kam a ako pôjde dovolenkovať v roku 2024. Sú vaše plány rovnaké?

Každý rok letí niečo iné, trendy sa menia, niektoré určujú influenceri, iné sa vyvinú samé, prirodzene, podľa potrieb a preferencií ľudí. Platí to pre každú oblasť, aj v cestovaní. Prieskum, ktorý oslovil viac ako 27 000 ľudí v 33 krajinách, odhalil, aké by mohli byť najväčšie cestovateľské trendy budúceho roka.

08.11.2023 06:00
debata

Keďže niektoré destinácie sú pre turistov príliš horúce a technologický pokrok nás inšpiruje, aby sme zmenili spôsob, akým cestujeme, rok 2024 nebude výnimkou.

Aké najvýraznejšie zmeny v cestovateľských návykoch nás čakajú?

Online rezervačná platforma Booking.com spravila prieskum na vzorke takmer 30-tisíc opýtaných, aby zistila a predpovedala trendy cestovania na rok 2024.

Od dovoleniek naplánovaných umelou inteligenciou až po výlety s úplne neznámymi ľuďmi – tu sú niektoré z najväčších cestovateľských zmien, ktoré sme mohli zažiť v roku 2024.

cestovanie, let, lietadlo Čítajte viac Vedeli ste o nich? Toto je 8 vecí, ktoré vám dajú v lietadle zadarmo, stačí požiadať

Ok, ale rozpočet…

Pozitívnou správou je, že viac ako polovica cestovateľov zvažuje, ako klimatické zmeny ovplyvnia spôsob, akým si plánujú dovolenku.

Posledný rok prekonal početné klimatické rekordy v dôsledku lesných požiarov, záplav a vĺn horúčav, ktoré sa prehnali mnohými obľúbenými európskymi dovolenkovými destináciami. V júli sa Sardínia a Sicília potili pri teplotách nad 46 °C.

Výsledkom je, že 56 percent ľudí plánuje cestovať tak, aby sa schladili.

Pravdou však je, že takmer všetky činnosti počas dovolenky emisie uhlíka zvyšujú – od letu do dovolenkovej destinácie, príprava jedla, prevádzky hotelov…

Aj keď mnohí si to uvedomujú, pripúšťajú, že nemajú dostatok peňazí a času na ekologickejšiu dovolenku.

Každý štvrtý opýtaný v prieskume odpovedal, že by sa viac zaujímal o udržateľné cestovanie, ak by jeho rozpočet bol neobmedzený. To zahŕňa návštevu menej frekventovaných turistických destinácií, kompenzovanie uhlíkovej stopy a vyberanie si ubytovaní, ktoré podporujú miestnu ekonomiku.

cntb, nepouzivat Čítajte viac O pár hodín pri mori. Opustené pláže a tajomné jaskyne, aké nikde inde nenájdete

UI ako plánovač?

Booking.com predpovedá, že umelá inteligencia bude pravdepodobne hrať väčšiu úlohu v tom, ako v roku 2024 pocestujeme. Takmer polovica všetkých opýtaných uviedla, že by mali záujem o používanie nástrojov UI na plánovanie svojej dovolenky.

Najotvorenejšie sú, samozrejme, mladšie generácie, staršie ročníky by k tejto alternatívnej metóde na zostavenie svojich itinerárov pristupovali opatrnejšie.

Treba však podotknúť, že mnoho rezervačných a vyhľadávacích webov už teraz používa technológiu UI na obslúženie zákazníkov.

Vlastný plánovací nástroj ChatGPT má aj Booking.com a má za cieľ napodobniť spôsob, akým by ste „začali hovoriť o plánovaní výletu so svojím partnerom alebo priateľmi“.

Expedia tiež integrovala chatbota UI do svojej mobilnej aplikácie a Skyscanner práve predstavil nový nástroj, ktorý využíva UI na inšpiráciu pri výbere toho, kam letieť.

Tieto nástroje by tiež mohli zohrať úlohu už v samotnej cieľovej destinácií: pričom 62 percent mladších cestovateľov potvrdilo, že by ocenili postrehy, tipy alebo rady od UI, čo na dovolenke vidieť a zažiť.

Aj portál Tripadvisor práve spustil generátor itinerárov UI, ktorý vám vygeneruje denný plán na základe destinácie, dátumov a záujmov.

zmrzlina, leto Čítajte viac Jeden kopček za 6000 eur! Z čoho sa vyrába najdrahšia zmrzlina sveta?

Sólo cestovanie je stále na vzostupe

To, s kým sa vyberieme do zahraničia, sa tiež mení, stále viac turistov cestuje samých. Podľa Booking.com dvaja z piatich ľudí uviedli, že za posledných šesť mesiacov cestovali sólo a takmer traja z piatich v minulom roku dovolenkovali sólo.

Sólo cestovanie vyhovuje mladým: jeden zo štyroch uviedol, že ich prioritou cestovania v roku 2024 bude prehĺbenie spojenia so sebou samým.

Cieľom je teda sebaobjavenie, pričom približne dve tretiny ľudí hovorí, že boli tou najlepšou verziou seba samých, keď boli na cestách.

Nie je to však nevyhnutne o izolácii na odľahlej pláži alebo o osamotenom putovaní po neznámom meste. Mladí si na dovolenkách často nájdu spoločnosť seberovných, s ktorými strávia istý čas alebo aj celú dovolenku.

Jeden z 10 mladých sa rozhodne cestovať sám na organizované zájazdy, aby sa stretol s ľuďmi so spoločnými záujmami, pričom niečo viac ako 10 percent je otvorených aj spoznávaniu nových ľudí, keď idú sami.

Bergamo, Taliansko Čítajte viac Bergamo je v tieni Milána neprávom. Tu je 7 miest, ktoré musíte vidieť. A vynašli tu stracciatellu

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #trendy #booking